Sensoryk to dość mało znany zawód. Niewielu jest także samych sensoryków, a tak na dobrą sprawę, każdy kto w sposób świadomy pije herbatę i delektuje się nią jest amatorem sensorykiem.
Analiza sensoryczna
Jak sama nazwa wskazuje, zajmuje się określeniem cech danego produktu za pomocą zmysłów. Może nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale branża spożywcza zatrudnia sensoryków, których zadaniem jest dbanie o to, by produkt był zawsze taki sam. Jeżeli zatem mamy ulubione płatki śniadaniowe, musimy pamiętać, że jest człowiek, który ich skosztował przed nami i zlecił ewentualne poprawki, aby miały taki smak i aromat jaki lubimy.
Sensorycy herbaciani
Tutaj mają oni dwie funkcje. Jedni pracują na plantacjach i kosztują wyprodukowanych herbat, by określić ich jakość, a co za tym idzie cenę, oraz profil smakowy, który posłuży kupcom w dokonaniu wyboru. Druga grupa sensoryków pracuje w firmach produkujących znane marki herbaty. Ich zadaniem jest dobranie takich proporcji herbat z różnych plantacji, a czasem nawet z różnych kontynentów, aby efekt był jak najbardziej zbliżony do stałego produktu danej firmy. Krótko mówiąc: herbata ma różny smak w zależności od plantacji, oraz warunków klimatycznych danego roku, zadaniem zaś tych sensoryków jest dobrać taki skład mieszanki, by te różnice zniwelować.
Wracając do zmysłów
Jest ich znacznie więcej niż powszechnie znanych pięć i nie chodzi tutaj o umiejętność widzenia duchów jak w znanym filmie. Definicja zmysłu mówi, że jest to zdolność odbierania przez nasze ciało bodźców. Niektórzy zatem oprócz wzroku, słuchu, węchu, smaku i dotyku zaliczają do zmysłów zdolność odczuwania głodu, bólu, różnicy temperatury oraz położenia ciała. Jak łatwo się domyślić te domniemane zmysły nie mają zastosowania w analizie sensorycznej. Można by się spodziewać, że inne również bo po co nam słuch przy ocenie herbaty. Zwróćmy jednak uwagę na to, że gdy spojrzymy na sensoryków szerzej to nagle okaże się, że osoba zatrudniona przy produkcji chipsów musi sprawdzić czy odpowiednio chrupią.
Najważniejszy przy opisie sensorycznym jest jednak smak i węch.
Od smaku warto zacząć. Szkolenie sensoryków obejmuje między innymi badanie wrażliwości smakowej. Przeprowadza się przede wszystkim próbę na daltonizm smakowy. Używa się w tym celu określonych w polskiej normie roztworów substancji wzorcowych o odpowiednim stężeniu. Jako wskaźnik smaku słonego funkcjonuje rozpuszczona w wodzie sól kuchenna, słodkiego – cukier biały, kwaśnego – kwas cytrynowy, gorzkiego – kofeina, umami – glutaminian mono-sodowy. Dla niektórych jeszcze nowością może być obecność piątego smaku umami. Jest to smak, który odkryli Japończycy w glonach kombu. Badaniami dowiedziono już także, że na języku są obecne osobne receptory, które reagują na ten smak więc nie jest to mieszanka innych smaków, aromat czy odczucie w ustach. Ten smak naprawdę istnieje. Ślepa próba pozwala wyłonić tak zwanych daltonistów smakowych, którzy nie odróżniają podstawowych smaków nawet o tym nie wiedząc.
Kolejne badanie polega na degustowaniu próbek tych samych roztworów ale w różnym stężeniu. Zadaniem badanych jest ułożyć próbki według intensywności wrażenia. Badanie to pozwala określić próg wyczuwalności smaku czyli wrażliwość smakową.
W ten sposób określa się czy dana osoba ma naturalne predyspozycje by zostać sensorykiem. Podobne badanie można przeprowadzić na zapachach. Tutaj już jednak najczęściej dopasowuje się jego przebieg do specyfiki pracy danego sensoryka.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Matchawan, czarka do matchy
Matchawan lub chawan to specjalna duża czarka używana do przygotowania japońskiej herbaty matcha. Może mieć[...]
kwi
Yerba Mate dla początkujących: sposoby parzenia Yerby, rodzaje Yerba Mate
lut
Glina z Yixing. Jak powstają czajniki z glinki
Glina Yixing to wyjątkowy rodzaj gliny służący do wyrobu ceramiki, a zwłaszcza utensyliów do parzenia[...]
paź
Czarna herbata z Yunnanu
Herbaty czarne z chińskiej prowincji Yunnan noszą ogólną nazwę Dian Hong. Oznacza ona tyle, co[...]
sie
Herbata na kaca. Najlepsza czerwona i zielona herbata na kaca
Od tysięcy lat herbata jest stosowana jako lek. Chyba tylko napoje alkoholowe odgrywały bardziej znacząca[...]
2 Comments
sty
Gdzie wybrać się na dobrą kawę i herbatę w Warszawie? (odcinek 2)
Zapraszamy na drugi odcinek przewodnika po dobrych lokalach, w których napijecie się najlepszej kawy i[...]
gru
Herbata czarna Yunnan Imperial Organic, parzenie, opinie
Yunnan (Yúnnán Shěng, 云南省) to górzysty region w południowo zachodnich Chinach. Graniczy on z Laosem,[...]
gru
Rooibos herbata z Afryki. Herbatka dobra od stóp do głów
Czerwona herbata rooibos. Ileż razy słyszeliśmy takie określenie. Wciąż zatem warto podkreślać, że rooibos nie[...]
wrz