ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

1. Dobrze spienione mleko

Aby móc namalować wzór na powierzchni kawy, potrzebne jest odpowiednio spienione mleko. Powinno być gładkie, bez widocznych bąbli, o konsystencji pomiędzy mlekiem a śmietaną.

2. Wypolerowanie mleka

rozwarstwia się z każdą chwilą od spienienia. Przed rozpoczęciem malowania, koniecznym jest wyrównanie tekstury poprzez intensywne rozmieszanie, aż do momentu, gdy powierzchnia zacznie błyszczeć

3. Świeże espresso

Crema, która pojawia się na kawie zaraz po wykonaniu espresso, stanowi idealny podkład do zrobienia latte artu. Zwlekanie z rozpoczęciem malowania wzoru powoduje znikanie cremy i utrudnia uzyskanie satysfakcjonujących efektów.

4. Stabilna pozycja

Nieodpowiednie ustawienie ciała zabiera precyzję działania i pewność ruchów.

5. Higiena pracy

Krawędzie filiżanki są przestrzenią zarezerwowaną dla ust konsumenta kawy. Dotykanie ich przez baristę podczas pracy jest dużym błędem i świadczy o niskiej świadomości osoby sporządzającej napój.

6. Odpowiednie przechylenie filiżanki

Przechylenie filiżanki w kierunku dzbanka umożliwia wcześniejsze zbliżenie jego dzióbka do powierzchni kawy i szybsze rozpoczęcie wykonywania wzoru.

7. Odpowiednie kąty nachylenia

Linia symetrii filiżanki powinna być równoległa do podłoża oraz prostopadła do linii symetrii dzbanka. Niezastosowanie odpowiednich kątów powoduje deformowanie się wzoru podczas jego wykonywania.

8. Kontrola mleka

Zmniejszenie strumienia mleka pozwala na wydłużenie czasu wykonywania wzoru oraz większą kontrolę nad nim.

9. Wysokość strumienia

Wylewanie mleka z dużej wysokości powoduje wbijanie się strumienia pod powierzchnię kawy. Aby rozpocząć tworzenie wzoru, należy obniżyć dzbanek tuż nad powierzchnię i gwałtownie go wychylić.

10. Właściwy punkt startowy

Wykonując wzór należy rozpocząć go w środkowej części zawartości filiżanki. Rozpoczęcie malowania niżej lub wyżej spowoduje przesunięcie latte artu zbyt blisko krawędzi naczynia.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Test herbaty ze Starbucksa (Teavana)

Na Wasze życzenie sprawdziliśmy jak smakują herbaty z kawiarni Starbucks Coffee (Teavana). Czy herbata w[...]

Herbata z Kolumbii. Kolumbijska herbata

Obecnie pod uprawami znajduje się tam 51 hektarów, roczna produkcja osiąga wielkość 82 ton herbaty[...]

Parzenie kawy a temperatura wody

Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]

2 Comments

Herbata Da Hong Pao: Herbata Oolong, Česká čajovna

Herbata Da Hong Pao oryginalnie pochodzi z gór Wuyi Shan, rośnie na przełęczą Dziewięciu Smoków.[...]

Chińska herbata Zi Cha, czyli fioletowa produkowana z dziko rosnących drzew

Choć większość z nas zna przede wszystkim kenijską herbatę fioletową, funkcjonującą na rynku jako Purple[...]

Prasowana koreańska herbata Ddok Cha

Herbatę należy na początek zmiękczyć. Można to zrobić na kilka sposobów, możemy liście zaparzyć i[...]

Herbata Big-Active (Bio-Active) Czarna Yunnan z Pigwą, Oxalis Czarna Marmelo recenzja, opinie

Herbata Big-Active (Bio-Active) Czarna Yunnan z Pigwą VS Oxalis Czarna Marmelo

Czy herbata z pomarańczą jest zdrowa?

Pomarańcza zawiera od 0,6 do 1% kwasu cytrynowego. Dla porównania w cytrynie znajdziemy go pomiędzy[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.