ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

1. Dobrze spienione mleko

Aby móc namalować wzór na powierzchni kawy, potrzebne jest odpowiednio spienione mleko. Powinno być gładkie, bez widocznych bąbli, o konsystencji pomiędzy mlekiem a śmietaną.

2. Wypolerowanie mleka

rozwarstwia się z każdą chwilą od spienienia. Przed rozpoczęciem malowania, koniecznym jest wyrównanie tekstury poprzez intensywne rozmieszanie, aż do momentu, gdy powierzchnia zacznie błyszczeć

3. Świeże espresso

Crema, która pojawia się na kawie zaraz po wykonaniu espresso, stanowi idealny podkład do zrobienia latte artu. Zwlekanie z rozpoczęciem malowania wzoru powoduje znikanie cremy i utrudnia uzyskanie satysfakcjonujących efektów.

4. Stabilna pozycja

Nieodpowiednie ustawienie ciała zabiera precyzję działania i pewność ruchów.

5. Higiena pracy

Krawędzie filiżanki są przestrzenią zarezerwowaną dla ust konsumenta kawy. Dotykanie ich przez baristę podczas pracy jest dużym błędem i świadczy o niskiej świadomości osoby sporządzającej napój.

6. Odpowiednie przechylenie filiżanki

Przechylenie filiżanki w kierunku dzbanka umożliwia wcześniejsze zbliżenie jego dzióbka do powierzchni kawy i szybsze rozpoczęcie wykonywania wzoru.

7. Odpowiednie kąty nachylenia

Linia symetrii filiżanki powinna być równoległa do podłoża oraz prostopadła do linii symetrii dzbanka. Niezastosowanie odpowiednich kątów powoduje deformowanie się wzoru podczas jego wykonywania.

8. Kontrola mleka

Zmniejszenie strumienia mleka pozwala na wydłużenie czasu wykonywania wzoru oraz większą kontrolę nad nim.

9. Wysokość strumienia

Wylewanie mleka z dużej wysokości powoduje wbijanie się strumienia pod powierzchnię kawy. Aby rozpocząć tworzenie wzoru, należy obniżyć dzbanek tuż nad powierzchnię i gwałtownie go wychylić.

10. Właściwy punkt startowy

Wykonując wzór należy rozpocząć go w środkowej części zawartości filiżanki. Rozpoczęcie malowania niżej lub wyżej spowoduje przesunięcie latte artu zbyt blisko krawędzi naczynia.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Curado matero do yerba mate za pomocą ognia

Jest sporo metod przeprowadzenia curado, czyli przygotowania naczynia do mate do pierwszego użycia. Jedną z[...]

Zielona Sproszkowana Herbata Matcha

Matcha to tradycyjna zielona herbata japońska produkowana z herbaty Tencha. Proces produkcji tej herbaty jest[...]

Jaką liściastą herbatę wybrać? Polecane najsmaczniejsze herbaty – ranking

Bardzo często pytacie nas: jaką herbatę na wagę kupić na początek, która będzie najlepsza? Przygotowaliśmy[...]

Jak parzyć czystek? Opinie lekarzy i przeciwskazania

Czystek to najbogatsza w przeciwutleniacze roślina występująca w Europie, a jej właściwości prozdrowotne znane są[...]

Herbata Si Ji Chun Oolong

Nazwa Cztery Pory Roku - wiosna, choć dość poetyczna, pochodzi od tego, że krzewy herbaciane[...]

Herbata zielona Lung Ching, chińska herbata zielona parzenie

Smocze Źródło, Dragon's Well, Longjing, Smocza Studnia. Jest to jedna z najlepszych chińskich herbat zielonych,[...]

Yerba mate, wartości odżywcze Yerba mate Cruz de Malta

Zawartość wartości odżywczych w Yerba mate Cruz de Malta. Wartości odżywcze w 50g Yerba mate[...]

Herbata Czarna Chmura. China Yunnan Black Cloud

Zawsze jesienią w końcu nadchodzi niepohamowana fala czarnej herbaty (w przypadku chińskiej delikatnie zmieniamy kolor[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.