Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
1. Dobrze spienione mleko
Aby móc namalować wzór na powierzchni kawy, potrzebne jest odpowiednio spienione mleko. Powinno być gładkie, bez widocznych bąbli, o konsystencji pomiędzy mlekiem a śmietaną.
2. Wypolerowanie mleka
rozwarstwia się z każdą chwilą od spienienia. Przed rozpoczęciem malowania, koniecznym jest wyrównanie tekstury poprzez intensywne rozmieszanie, aż do momentu, gdy powierzchnia zacznie błyszczeć
3. Świeże espresso
Crema, która pojawia się na kawie zaraz po wykonaniu espresso, stanowi idealny podkład do zrobienia latte artu. Zwlekanie z rozpoczęciem malowania wzoru powoduje znikanie cremy i utrudnia uzyskanie satysfakcjonujących efektów.
4. Stabilna pozycja
Nieodpowiednie ustawienie ciała zabiera precyzję działania i pewność ruchów.
5. Higiena pracy
Krawędzie filiżanki są przestrzenią zarezerwowaną dla ust konsumenta kawy. Dotykanie ich przez baristę podczas pracy jest dużym błędem i świadczy o niskiej świadomości osoby sporządzającej napój.
6. Odpowiednie przechylenie filiżanki
Przechylenie filiżanki w kierunku dzbanka umożliwia wcześniejsze zbliżenie jego dzióbka do powierzchni kawy i szybsze rozpoczęcie wykonywania wzoru.
7. Odpowiednie kąty nachylenia
Linia symetrii filiżanki powinna być równoległa do podłoża oraz prostopadła do linii symetrii dzbanka. Niezastosowanie odpowiednich kątów powoduje deformowanie się wzoru podczas jego wykonywania.
8. Kontrola mleka
Zmniejszenie strumienia mleka pozwala na wydłużenie czasu wykonywania wzoru oraz większą kontrolę nad nim.
9. Wysokość strumienia
Wylewanie mleka z dużej wysokości powoduje wbijanie się strumienia pod powierzchnię kawy. Aby rozpocząć tworzenie wzoru, należy obniżyć dzbanek tuż nad powierzchnię i gwałtownie go wychylić.
10. Właściwy punkt startowy
Wykonując wzór należy rozpocząć go w środkowej części zawartości filiżanki. Rozpoczęcie malowania niżej lub wyżej spowoduje przesunięcie latte artu zbyt blisko krawędzi naczynia.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Prasowana koreańska herbata Ddok Cha
Herbatę należy na początek zmiękczyć. Można to zrobić na kilka sposobów, możemy liście zaparzyć i[...]
wrz
Herbata a palenie papierosów. Zielona herbata dla palaczy tytoniu
Przeprowadzone w ostatnich latach badania nad wpływem zielonej herbaty na ryzyko zachorowania na raka płuc[...]
mar
Herbata biała Bai Mu Dan (Pai Mu Tan), poradnik
Herbaty białe cieszą się w ostatnich latach wielkim zainteresowaniem. Z jednej strony to dobrze, a[...]
sie
Czy można palić liście herbaty? 10 pytań i odpowiedzi dotyczących herbaty
Mówi się, że nie ma głupich pytań, są jedynie głupie odpowiedzi. Nie każdy jednak tak[...]
cze
Czy herbata długo parzona jest mocniejsza?
Czy herbata długo parzona jest mocniejsza? Herbata dłużej parzona nie jest mocniejsza, jeśli pod uwagę[...]
kwi
Oshee Vitamin Tea Earl Grey Lemon, Zero, White Tea Jasmine, Water Detox, opinie
Przetestowaliśmy dostępne na rynku napoje Oshee związane z herbatą: Oshee Vitamin Tea Earl Grey and[...]
paź
Czy kawa zniknie z Ziemi? Koniec arabiki?
Kilka lat temu naukowcy z Brytyjskiego Royal Botanic Gardens dokonali komputerowej symulacji wpływu zmian klimatycznych[...]
maj
Cold brew coffee – kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis
Jak przygotować litr zimnej, orzeźwiającej kawy na letnie upalne dni? Będziemy potrzebowali dużego, czystego naczynia.[...]
cze