Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
1. Dobrze spienione mleko
Aby móc namalować wzór na powierzchni kawy, potrzebne jest odpowiednio spienione mleko. Powinno być gładkie, bez widocznych bąbli, o konsystencji pomiędzy mlekiem a śmietaną.
2. Wypolerowanie mleka
rozwarstwia się z każdą chwilą od spienienia. Przed rozpoczęciem malowania, koniecznym jest wyrównanie tekstury poprzez intensywne rozmieszanie, aż do momentu, gdy powierzchnia zacznie błyszczeć
3. Świeże espresso
Crema, która pojawia się na kawie zaraz po wykonaniu espresso, stanowi idealny podkład do zrobienia latte artu. Zwlekanie z rozpoczęciem malowania wzoru powoduje znikanie cremy i utrudnia uzyskanie satysfakcjonujących efektów.
4. Stabilna pozycja
Nieodpowiednie ustawienie ciała zabiera precyzję działania i pewność ruchów.
5. Higiena pracy
Krawędzie filiżanki są przestrzenią zarezerwowaną dla ust konsumenta kawy. Dotykanie ich przez baristę podczas pracy jest dużym błędem i świadczy o niskiej świadomości osoby sporządzającej napój.
6. Odpowiednie przechylenie filiżanki
Przechylenie filiżanki w kierunku dzbanka umożliwia wcześniejsze zbliżenie jego dzióbka do powierzchni kawy i szybsze rozpoczęcie wykonywania wzoru.
7. Odpowiednie kąty nachylenia
Linia symetrii filiżanki powinna być równoległa do podłoża oraz prostopadła do linii symetrii dzbanka. Niezastosowanie odpowiednich kątów powoduje deformowanie się wzoru podczas jego wykonywania.
8. Kontrola mleka
Zmniejszenie strumienia mleka pozwala na wydłużenie czasu wykonywania wzoru oraz większą kontrolę nad nim.
9. Wysokość strumienia
Wylewanie mleka z dużej wysokości powoduje wbijanie się strumienia pod powierzchnię kawy. Aby rozpocząć tworzenie wzoru, należy obniżyć dzbanek tuż nad powierzchnię i gwałtownie go wychylić.
10. Właściwy punkt startowy
Wykonując wzór należy rozpocząć go w środkowej części zawartości filiżanki. Rozpoczęcie malowania niżej lub wyżej spowoduje przesunięcie latte artu zbyt blisko krawędzi naczynia.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Owocowa herbata na zimę
Takie herbatki mogą być fajną alternatywą podawaną do zimowego śniadania, albo wspomóc wigilijny kompot. Mogą[...]
gru
Yerba mate, wartości odżywcze Yerba mate Amanda
Zawartość wartości odżywczych w Yerba mate Amanda. Wartości odżywcze w 50g Yerba mate zaparzonych 500ml[...]
lip
Jak przechowywać herbatę pu-erh
W warunkach domowych doskonale sprawdzą się drewniane pudełka i szufladki przeznaczone do przechowywania herbat prasowanych.[...]
lip
Czy można mieszać bombillą podczas picia Yerba Mate?
Wiele źródeł podaje, że zdecydowanie nie wolno mieszać bombillą, kiedy pijemy Yerba Mate. Tym samym[...]
lip
Herbata biała, Biała Piwonia czyli Bai Mudan (Pai Mu Tan, Pai Mutan)
Nazwa Bai Mudan (Pai Mu Tan/ Pai Mutan/ Baimudan/ White Peony) oznacza białą piwonię. Dlaczego[...]
sie
Ciepła herbata uspokaja, chociaż ma właściwości pobudzające: badania 2020
Naukowcy z City University London w najnowszych badaniach dowiedli, że ciepła herbata pomaga zredukować stres[...]
lut
Herbata zielona Gyokuro – jedna z najszlachetniejszych na świecie
Gyokuro jest to uważana za najszlachetniejszą z japońskich, a czasem także za najszlachetniejszą na świecie[...]
1 Comments
gru
Minerały w herbacie, substancje mineralne w herbacie, zawartość wapnia, fosforu, żelaza i sodu w herbacie
Zawartość wapnia w herbacie waha się od 2 do 3mg na 100ml naparu herbacianego. Największą[...]
1 Comments
cze