Z herbaty przygotowuje się napar, czyli zalewa liście gorącą wodą i parzy. Czy jednak można przygotować odwar czyli wygotować liście w wodzie? Gotowanie herbaty to nie nowy pomysł. W ten sposób przygotowywano pierwszą herbatę w Chinach, co więcej dodawano do niej różne inne składniki w postaci owoców i warzyw oraz przyprawiano całość solą robiąc coś podobnego zupie. Zwyczaj gotowania herbaty przetrwał w niektórych kulturach. Robią tak na przykład Mongołowie.
Gotowanie herbaty, czyli gorzki smak i brak aromatu
Nie ma przeciwskazań, aby przygotować herbaciany odwar, choć nie jest to potrzebne. Odwar w sztuce zielarskiej robi się raczej z korzeni czy kory. Liście zwykło się zaparzać i to w zupełności wystarcza, by wydobyć z nich niezbędne substancje aktywne. Najskuteczniejszą metodą ekstrakcji byłaby ekstrakcja alkoholowa, lecz tego typu nalewki ziołowe raczej stosuje się rozpuszczone w wodzie w niewielkiej ilości. My herbatę chcemy pić.
Każdy, kto choć raz postanowił przeprowadzić taki eksperyment wie, że odwar z herbacianych liści jest bardzo gorzki i pozbawiony aromatu za jaki cenimy wysokiej jakości herbatę. Można więc powiedzieć, że jest to poniekąd marnowanie dobrej herbaty. Dużo smaczniej i przyjemniej, oraz prościej jest ją zwyczajnie zaparzyć.
Niektórzy z nas mogą pamiętać z dzieciństwa przygotowywany na rosyjską modłę czaj, czyli bardzo mocną herbacianą esencję, która do picia powinna być rozcieńczona wrzątkiem. Trochę jak w rosyjskim samowarze. Herbatę taką należy obficie posłodzić, aby nie czuć jej dominującej goryczy.
Czy picie gotowanej herbaty jest zdrowe?
Nie ulega wątpliwości, że wygotowywanie liści pozwala wyekstrahować z nich więcej składników niż podczas samego parzenia. To właśnie dlatego jest taka gorzka. Picie jej w wielkich ilościach może jednak nie być całkiem zdrowe, ponieważ, jak ze wszystkim, z herbatą można także przesadzić. Zwłaszcza gorzkie garbniki znajdują się w takim odwarze w znacznych ilościach.
Jeśli więc chcemy gotować herbatę i pijać ją rozcieńczoną wrzątkiem posłużmy się herbatą do tego przeznaczoną, na przykład rosyjską karawaną, która idealnie nadaje się do samowara, lub turecką herbatą, którą parzy się tradycyjnie w podobny sposób.
Spośród herbatek niezawierających herbaty można gotować z powodzeniem rooibosa i honeybusha. Gotuje się także różnego rodzaju kory pochodzące z Ameryki Południowej takie jak lapacho. Wygotować ponadto należy korzenne przyprawy przygotowując masala chai, popularną korzenną herbatę z Indii.
Fanom eksperymentów w kuchni, warto polecić gotowanie z herbatą jako jednym ze składników. Na przykład dodatek wędzonej, czarnej herbaty lapsang może wnieść nowe, ciekawe nuty do różnych potraw.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Na co wpływa terroir w kawie?
Terroir jest czynnikiem, który decyduje o tym, że ta sama roślina uprawiana w podobnych warunkach,[...]
kwi
Rodzaje zielonej herbaty
Po pierwsze termin zbioru jest ważnym wyznacznikiem jakości i ceny herbaty. Wyróżnić można tutaj herbaty,[...]
sie
Curado matero do yerba mate za pomocą ognia
Jest sporo metod przeprowadzenia curado, czyli przygotowania naczynia do mate do pierwszego użycia. Jedną z[...]
lis
Naprawa herbacianej ceramiki za pomocą złota
Każdy z nas na pewno potłukł choć raz jakieś swoje ulubione naczynie do herbaty. Czy[...]
cze
Przepis na kluski ziemniaczane z zieloną herbatą
Do zrobienia klusek ziemniaczanych z zieloną herbatą będzie nam potrzebne: pół kilograma obranych ziemniaków, sól[...]
maj
Herbata po fryzyjsku ze słodką śmietaną i cukrem kandyzowanym
Przygotowanie herbaty po fryzyjsku jest stosunkowo łatwe. Wystarczy przygotować mocny napar herbaty, biały cukier kandyzowany[...]
lis
Herbata ziołowa Lapacho działanie, herbata Inków właściwości
Lapacho: inaczej nazywana herbatką Inków, taheebo, ipe roxo lub Pau d’Arco. Jest to kora drzewa[...]
lip
Zielona herbata a cukrzyca
Zielona herbata jest odpowiednim napojem dla osób z cukrzycą. Nie tylko będąc bogatym w prozdrowotne[...]
lip