ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Z herbaty przygotowuje się napar, czyli zalewa liście gorącą wodą i parzy. Czy jednak można przygotować odwar czyli wygotować liście w wodzie? Gotowanie herbaty to nie nowy pomysł. W ten sposób przygotowywano pierwszą herbatę w Chinach, co więcej dodawano do niej różne inne składniki w postaci owoców i warzyw oraz przyprawiano całość solą robiąc coś podobnego zupie. Zwyczaj gotowania herbaty przetrwał w niektórych kulturach. Robią tak na przykład Mongołowie.

Gotowanie herbaty, czyli gorzki smak i brak aromatu

Nie ma przeciwskazań, aby przygotować herbaciany odwar, choć nie jest to potrzebne. Odwar w sztuce zielarskiej robi się raczej z korzeni czy kory. Liście zwykło się zaparzać i to w zupełności wystarcza, by wydobyć z nich niezbędne substancje aktywne. Najskuteczniejszą metodą ekstrakcji byłaby ekstrakcja alkoholowa, lecz tego typu nalewki ziołowe raczej stosuje się rozpuszczone w wodzie w niewielkiej ilości. My herbatę chcemy pić.

Każdy, kto choć raz postanowił przeprowadzić taki eksperyment wie, że odwar z herbacianych liści jest bardzo gorzki i pozbawiony aromatu za jaki cenimy wysokiej jakości herbatę. Można więc powiedzieć, że jest to poniekąd marnowanie dobrej herbaty. Dużo smaczniej i przyjemniej, oraz prościej jest ją zwyczajnie zaparzyć.

Niektórzy z nas mogą pamiętać z dzieciństwa przygotowywany na rosyjską modłę czaj, czyli bardzo mocną herbacianą esencję, która do picia powinna być rozcieńczona wrzątkiem. Trochę jak w rosyjskim samowarze. Herbatę taką należy obficie posłodzić, aby nie czuć jej dominującej goryczy.

Czy picie gotowanej herbaty jest zdrowe?

Nie ulega wątpliwości, że wygotowywanie liści pozwala wyekstrahować z nich więcej składników niż podczas samego parzenia. To właśnie dlatego jest taka gorzka. Picie jej w wielkich ilościach może jednak nie być całkiem zdrowe, ponieważ, jak ze wszystkim, z herbatą można także przesadzić. Zwłaszcza gorzkie garbniki znajdują się w takim odwarze w znacznych ilościach.

Jeśli więc chcemy gotować herbatę i pijać ją rozcieńczoną wrzątkiem posłużmy się herbatą do tego przeznaczoną, na przykład rosyjską karawaną, która idealnie nadaje się do samowara, lub turecką herbatą, którą parzy się tradycyjnie w podobny sposób.

Spośród herbatek niezawierających herbaty można gotować z powodzeniem rooibosa i honeybusha. Gotuje się także różnego rodzaju kory pochodzące z Ameryki Południowej takie jak lapacho. Wygotować ponadto należy korzenne przyprawy przygotowując masala chai, popularną korzenną herbatę z Indii.

Fanom eksperymentów w kuchni, warto polecić gotowanie z herbatą jako jednym ze składników. Na przykład dodatek wędzonej, czarnej herbaty lapsang może wnieść nowe, ciekawe nuty do różnych potraw.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Po jakim czasie można zrobić następne parzenia zielonej herbaty?

Wiele osób zastanawia się po jakim czasie można zaparzyć kolejny raz te same liście herbaty?[...]

Herbata w Rosji

Picie herbaty to ceremonia tradycyjna i święta dla każdego rosyjskiego domu. Parzy się herbatę czarną,[...]

Herbata Darjeeling: gradacja liści herbaty

Większość Darjeelingów jest produkowana według tradycyjnych i ortodoksyjnych metod, które utrzymują liść w całości podczas[...]

Jak parzyć yerba mate po argentyńsku? Porady

Jaką mate pija się w Argentynie? Jest to mate liściasta o średniej wielkości listków zawierająca[...]

Czy lepiej parzyć pod przykryciem, czy warto wylewać pierwsze parzenie, czy można pić herbatę w ciąży. Yerba czy herba #4

W czwartym wydaniu programu Yerba czy herba odpowiadamy na pytania: Czy lepszy jest szklany gaiwan[...]

1 Comments

Herbata zielona Sencha, parzenie zielonej herbaty, właściwości zielonej herbaty

Herbata zielona Sencha stanowi 80% produkcji w Japonii, jest to herbata bardzo dobra, choć powszechnie[...]

Jak należy trzymać filiżankę? Skąd moda na prostowanie małego palca?

Nieraz pewnie zastanawialiście się, jak należy trzymać filiżankę i skąd się wzięła moda na prostowanie[...]

Dlaczego herbata z Darjeeling jest coraz gorsza

Pogarszanie się jakości herbaty z Darjeeling nie umknęło uwadze entuzjastów herbaty. Czy rzeczywiście słynna herbata[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.