Herbata biała
Herbata biała to jedna z najdroższych i najmniej przetworzonych odmian herbat. Pochodzi z rośliny Camellia sinensis. Do produkcji herbaty białej używa się najmłodszych i najdelikatniejszych listków, zwłaszcza pąków zbieranych wiosną.
Produkcja herbaty białej
Gdy roślina budzi się na wiosnę, pączki jej listków chroni się przed światłem, aby nie wytworzył się chlorofil. Następnie pączki są zbierane. Zebrane liście pozostawiane są na słońcu, celem wstępnego suszenia i lekkiej fermentacji od 10-15%, stąd czasem nazywa się ją lekko fermentowaną. Etap ten zwany jest więdnięciem. Następnie fermentacja jest przerywana, zwykle za pomocą pary wodnej. Herbata po wysuszeniu najczęściej nie jest poddawana łamaniu ani formowaniu. Wszystkie etapy produkcji kładą nacisk na to, żeby nie uszkodzić młodych, delikatnych listków.
Odmiany i gatunki herbaty białej
Występują liczne odmiany i gatunki białej herbaty. Bai Hao Yin Zhen składa się wyłącznie z pokrytych białym meszkiem pączków listków herbacianych. Jest to, tak zwana, herbata pąkow,a a pączki określane są nazwą silver tips. Herbaty białe: Pai Mu Tan lub Shou Mei są to herbaty liściowe. Te poza pączkami zawierają pierwsze listki. Herbaty bardziej przetwarzane poddane są aromatyzowaniu lub zwijaniu. Herbata biała Jaśminowe Smocze Perły jest formowana w kulki i aromatyzowana jaśminem. Często spotykane są także herbaty artystyczne formowane w pąki z kwiatami, rozwijające się w piękne kompozycje w czasie parzenia.
Nazwa białej herbaty pochodzi od pokrytych białymi włoskami pączków listków herbacianych. Susz herbaciany wygląda jakby był biały. Napar, choć jasny i delikatny biały nie jest, ma kolor lekko słomkowo-żółty.
Historia białej herbaty nie jest jasna. W Chinach znana jest zapewne od dawna. W Europie pierwsza wzmianka o niej pojawia się w 1876 roku. Sama herbata biała pochodzi z Chin i tam wciąż jest produkowana w największych ilościach według starych, niezmienianych receptur. Obecnie spotkać można białą herbatę produkowaną również na Tajwanie w Nepalu, w Indiach a nawet w Japonii.
Parzenie herbaty białej
Napar przygotowujemy w proporcji: jedna mała łyżeczka białej herbaty na filiżankę herbaty (ok. 120 ml). Temperatura parzenia wynosi od 80°C do 90°C. Czas parzenia herbaty białej wynosi od 2 do 5 minut. Jeżeli chcemy zwiększyć moc herbacianego naparu należy użyć więcej liści, a nie wydłużać czas parzenia.
Białą herbatę możemy parzyć wielokrotnie (od dwóch do kilku razy). Należy wydłużać każde kolejne parzenie o następne 30-60 sekund.
Właściwości białej herbaty
Biała herbata zawiera dwa razy więcej antyoksydantów niż zielona herbata, dlatego najlepiej spowalnia procesy starzenia.
Właściwości herbaty białej:
- zawiera bardzo dużo witaminy C,
- ma więcej teiny niż inne herbaty,
- świetnie orzeźwia i pobudza,
- zapobiega stresowi,
- przeciwdziała nowotworom.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata Che Thai Nguyen, opinie
Pierwsze parzenie uwalnia słodkawy aromat, który jest bardzo przyjemny i mógłbym wąchać same zalane liście[...]
1 Comments
sie
Garbniki w herbacie. Czym są garbniki?
Garbniki , nazywane także taninami, to substancje naturalnie występujące w roślinach, należące do grupypolifenoli (zawierają[...]
maj
Yerba mate czym jest? Opinie na temat Yerba mate
Yerba mate to wiecznie zielona roślina z Ameryki Południowej, która wywodzi się z obszaru podzielonego[...]
maj
9 najlepszych właściwości miodokrzewu Honeybush
Herbatka z miodokrzewu (Honeybush) znana jest na całym świecie, czasem nazywa się ją (mylnie) czerwoną[...]
lip
Jak zrobić mrożoną herbatę w pół minuty
Jedną z najważniejszych zasad jakich miłośnik szlachetnej herbaty musi przestrzegać jest parzenie herbaty zielonej wodą[...]
lip
Dobra herbata do kawiarni
Kiedy wielkie korporacje za oceanem obok swoich kawiarni zaczynają stawiać herbaciarnie, to znak, że nawet[...]
wrz
Herbata Liu Pan Shui Red Oolong, parzenie
Susz ma słodki zapach, nieco przypominający mi herbaty z Darjeeling. Swoją magię zaczyna pokazywać w[...]
paź
Herbata Wiadomości: marzec/kwiecień
William Eliss School – prestiżowa angielska szkoła rozpoczęła nową akcję rekrutacyjną dla swoich studentów sinologii.[...]
kwi