ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Większość Darjeelingów jest produkowana według tradycyjnych i ortodoksyjnych metod, które utrzymują liść w całości podczas wszystkich etapów produkcji. Istnieją 4 podstawowe stopnie gradacji liścia.

Czarna herbata w sklepie

RAFAŁ POLECA
RAFAŁ POLECA
RAFAŁ POLECA
Oczekujemy na dostawę

Stopnie gradacji liści

1. Whole leaf – całe liście, gdy w opisie lub nawet w nazwie natkniecie się na takie skróty jak: SFTGFOP – Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe lub FTGFOP – Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe to oznacza, że w waszych rękach jest herbata, która zawiera dużą ilość tipsów i długich, poskręcanych liści.

2. Broken leaf – liście połamany, który kryje się po takimi oznaczeniami jak:

FTGBOP – Fine Tippy Golden Broken Orange Pekoe,

TGBOP – Tippy Golden Broken Orange Pekoe,

FBOP – Flowery Broken Orange Pekoe

BOP – Broken Orange Pekoe.

Wielkość tych liści jest już znacznie mniejsza, lecz równocześnie zajmują niższe miejsca jakościowe.

Herbata Darjeeling: gradacja liści herbaty
Herbata Darjeeling: gradacja liści herbaty

3. Fannings – liście jeszcze drobniejsze i kolejny szczebel w dół jeśli chodzi o gradację jakościową kryją się one pod takimi skrótami jak GFOF – Golden Flowery Orange Fannings oraz GOF – Golden Orange Fannings.

4. Dust czyli pył, który jest najniższym ze stopni gradacji wielkości liścia.

Inne oznaczenia na herbacie Darjeeling

Oprócz powyższych skrótów możecie również natrafić na kilka innych innych dodatkowych, które dodawane oznaczają odmianę herbacianych sadzonek z których pochodzą liście – China (ch), Clonal (cl), Special (spl). Niektóre ogrody dodają również na końcu swoich oznaczeń cyfrę „1” która znamionuje ich najwyższą w danym zbiorze jakość.

Herbata Darjeeling: gradacja liści herbaty
Herbata Darjeeling: gradacja liści herbaty

Do tego coraz więcej ogrodów dorzuca jeszcze oznaczenia czasu i miejsca zbioru takie jak EX, DJ lub Lot, dotyczą one najczęściej niewielkich ilości suszu herbacianego od 50 do 200 kg.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Węgielki do fajki wodnej, sheeshy

Bez węgli trudno palić fajkę wodną, to dzięki nim melasa wydziela dym i od nich[...]

Jaką wodą parzyć herbatę, jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty

Jaką wodą parzyć herbatę, jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty. Z odcinka dowiecie się[...]

Herbata skażona ołowiem: Onet straszy, my uspokajamy

W tekście na Onecie mamy najprawdopodobniej do czynienia z kompletną nieznajomością tematu, a wręcz niekompetencją[...]

Zimne parzenie (cold brew) vs. ciepłe parzenie: różnice

W zimnej wodzie dobrze rozpuszczają się aminokwasy, których obecność w naparze wiąże się z cenionymi[...]

Ekskluzywna herbata, segment herbat specialty

Wiele osób uważa, że herbata ekspresowa to „ta zwykła”, a sypana to „ta lepsza”. Często[...]

Dziesięć porad jak zrobić lepsze wzory na kawie latte art

Crema, która pojawia się na kawie zaraz po wykonaniu espresso, stanowi idealny podkład do zrobienia[...]

Jak dobrze zaparzyć herbatę? Ile waży łyżeczka herbaty

4 najważniejsze zasady podczas parzenia herbaty: cytrynę dodajemy do herbaty po odcedzeniu liści, herbatę słodzimy[...]

Herbata zielona Hojicha, parzenie herbaty w Shiboridashi

Hojicha to japońska, dość młoda herbata, wyprodukowana pierwszy raz w 1920 roku w Kyoto. Hojicha[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.