Lokale gastronomiczne stają w obliczu ważnego wyzwania jakim jest dopasowanie serwowanej przez siebie herbaty do poziomu licującego z resztą ofertą. Niejednokrotnie spotkać można się z sytuacją, gdy drogie restauracje posiadają ofertę win stworzoną przez profesjonalnych sommelierów. Te najlepsze czasem nawet zatrudniają osobno eksperta od wina tworzącego kartę win. Dania przygotowywane są przez mistrzów kuchni. Herbata natomiast, jeśli klient zechce zamówić ją do posiłku, często jest zupełnie zwykła. Jej oferta dobrana jest z myślą o segmencie horeca, zaprezentowana w drewnianym pudełku i sprawiająca wrażenie ekskluzywności, lecz jest to produkt zupełnie przeciętnej jakości.
Zmiany w herbacie w HORECA
Z radością obserwujemy, że na tym polu zauważyć można pewien rozwój. Coraz więcej lokali nie godzi się na zwykłą herbatę dla swoich klientów i choć wymaga to wprowadzenia pewnych dodatkowych rozwiązań w pracy, sięgają po jakościową herbatę sypaną.
Dotąd na coś lepszego mogliśmy liczyć głównie w restauracjach z kuchnią japońską i indyjską. Choć do sushi niejednokrotnie proponowana jest herbata chińska zamiast takiej, którą naprawdę pijają Japończycy, to jednak jest to i tak duży krok w kierunku podniesienia jakości herbaty w gastronomii.
Dla osób, które działają w branży horeca warto pokusić się o pewien przegląd tego, co mogłoby się znaleźć w ofercie naparów.
Oferta herbaty dla HORECA
Herbata czarna to coś, co Polacy wciąż wybierają najchętniej i coś co dobrze znają. Uważam, że czysta czarna herbata powinna znaleźć się w ofercie każdego lokalu. Jeśli chcielibyśmy trzymać się smaków klasycznych, dobrym rozwiązaniem będzie herbata Ceylon lub Kenia. Są to smaki, które kojarzą się nam z tym co zwykle znajdziemy w codziennej herbacie ekspresowej, lecz zdecydowanie z wyższej półki. Warto je także wzbogacić lub zastąpić mieszanką śniadaniową czy to angielską (herbata czarna English Breakfast Tea) czy irlandzką. Są to specjalne kompozycje herbat z różnych krajów zaprojektowane tak, by dawać mocny i wyraźny napar doskonale komponujący się z ofertą śniadaniową.
Wśród czarnych herbat nie powinno zabraknąć też czegoś bardziej deserowego. Polecam, popularny podczas słynnego, angielskiego podwieczorka herbacianego Earl Grey, który cieszy się niesłabnącą popularnością. Poza tym dobrym rozwiązaniem będzie blend herbat z Darjeeling cechujących się naparem lżejszym i bardziej owocowym w profilu. Często wybierane są też mieszanki smakowe, głównie z dodatkiem wanilii, korzeni i różnych owoców.
Zielone herbaty dla HORECA
Zielona herbata powinna być rozdzielona na chińską i japońską. Ta pierwsza (herbata zielona japońska) daje wyrazisty napar o smaku, który większość osób kojarzy z herbatą zieloną. Klasycznymi przykładami może być gunpowder, Lung Ching czy chińska wersja herbaty sencha będąca też najczęstszą bazą herbat zielonych z dodatkami. Popularnością cieszy się tu też tradycyjna chińska herbata zielona z jaśminem. Z Japonii warto polecić herbatę sencha będącą swego rodzaju wizytówką tego kraju. Do posiłków popularna jest genmaicha, czyli herbata z prażonym ryżem. Wreszcie, modna od pewnego czasu mielona herbata matcha, która najczęściej używana jest w swojej wersji gastronomicznej do podawania z mlekiem.
W ofercie gastronomi chętnie też widzimy nieherbaciane napary, które zwracają na siebie uwagę brakiem kofeiny i smakiem, który łatwo polecić najmłodszym jako alternatywę dla słodzonych i gazowanych napojów. Poza tym zastosowanie znajdują też zioła i ich mieszanki i właściwościach funkcyjnych.
Przede wszystkim polecić tu warto rooibos z dodatkami owocowymi, wersje cytrusowe szczególnie dobrze smakują w wersji na zimno. Z mieszanek owocowych warto spojrzeć na te, bazujące na orzeźwiającym hibiskusie, który sam w sobie jest kwaśny i odświeżający. Kompozycje bez hibiskusa zdecydowanie częściej wybierane są dla dzieci z uwagi na naturalną słodycz bez dodatku cukru. Szczególnie warto tu polecić ukochane przez dzieci mango.
Zioła i kompozycje ziołowe, które znajdują zastosowanie w gastronomii to przede wszystkim napary poprawiające pracę układu pokarmowego. Mięta ułatwiająca trawienie i kojący rumianek dla osób o wrażliwym żołądku. Poza tym popularne są mieszanki przeciw stresowi i wzmacniająca oraz specjalna kompozycja śniadaniowa dla tych, którzy nie chcą przyjmować zbyt wiele kofeiny za to poszukują czegoś co poprawi apetyt i podziała tonizująco.
Jak widać skomponować menu herbaciane można na wiele sposób i nie musi to być bynajmniej lista krótka. Z całą pewnością nie wystarczy już jedna pozycja w ofercie pod wiele mieszczącym hasłem „herbata”.
Sprawdź naszą ofertę B2B tutaj.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata biała Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen składa się w całości ze świeżych pączków z krzewu herbacianego. Herbata[...]
gru
Jakie są rodzaje herbat
Na pytanie: „jakie są rodzaje herbat” można odpowiedzieć prosto lub zawile i to na wiele[...]
lip
W czym parzyć herbatę? Naczynia do parzenia herbaty gong fu cha
Do przeprowadzenia ceremonii gonfu cha potrzebne są liczne przedmioty. Wyróżnia się przede wszystkim cztery skarby[...]
mar
Domowy sposób na zgagę. Również dla kobiet w ciąży
Najprzyjemniejszym sposobem naszym zdaniem jest picie naparu rooibos. Czerwonokrzew afrykański jest niezwykle skuteczny przy problemach[...]
mar
Herbata mrożona. Jak zrobić najlepszą mrożoną herbatę w domu?
Ice tea to wynalazek, który powstał w USA w czasie targów herbacianych. Okazało się, że[...]
maj
Herbata dla Sportowców Jiao Gu Lan, zioło długowieczności: parzenie, właściwości
Jiao Gu Lan, zioło długowieczności lub zioło nieśmiertelności to roślina z grupy dyniowatych. Rośnie w[...]
kwi
Jak długo można trzymać Yerba mate w naczyniu? Jakie robić odstępy między kolejnymi parzeniami?
Yerba Mate można parzyć kilka razy, a nawet kilkanaście razy. Ten sam susz można zalewać[...]
4 Comments
lut
Śmiertelna dawka kofeiny? 2 tygodnie pił 7 kaw dziennie
Adam przetestował na sobie duże codzienne dawki kofeiny z kawy. Przez pierwsze 2 tygodnie pił[...]
paź