ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Sushi bary najczęściej podają herbatę w żeliwnych czajnikach. Bronią się rękami i nogami przed lekką ceramiką do zielonej herbaty, a ciężki trwały czajnik, który kojarzy się raczej Japończykom z podgrzewaniem wody, stawiają sobie za wzór prawidłowo zaparzonej herbaty.

Błędy w parzeniu herbaty w sushi barze

Już podczas zamawiania sushi kelnerka miło uśmiecha się, proponując prawdziwą liściastą japońską herbatę. Pół biedy, kiedy jest to genmaicha (zielona z ryżem), która dobrze znosi nawet najgorsze traktowanie. Gorzej, gdy do picia mamy dostać Senchę albo Banchę.

Herbata błyskawicznie znajduje się na naszym stole poprzedzona eleganckimi czarkami. W żeliwnym czajniku, w małym sitku tłamszą się liście, które ledwo dotykają wody. Z czajnika bucha para, a my słyszymy „proszę dać jej chwilkę”. Po kilku minutach przelewamy herbatę do grubych żeliwnych czarek, a napar jest jednocześnie zimny i gorzki. Najgorzej!

Herbata do sushi baru. Skąd wynikają błędy? Analiza problemu
Herbata do sushi baru. Skąd wynikają błędy? Analiza problemu

Dlaczego napar jest gorzki i zimny?

Jedna łyżeczka herbaty została wrzucona na mikroskopijnego sitka, które następnie umieszczono dużym (najczęściej 500 ml!) w zimnym żeliwnym czajniku, a całość została zalana wrzątkiem. Liście sparzyły się oddając gorycz, a następnie przeparzały się, nie mogąc się rozwinąć w małej objętości sitku. Na dodatek herbatę przelaliśmy do zimnych grubych żeliwnych czarek i napar zrobił się chłodny. Tak smakuje japońska herbata? Nie!

Nie wiem dlaczego sushi bary tak bardzo upierają się w uciążliwych w podawaniu i parzeniu herbaty żeliwnych czajnikach. Taki czajnik trzeba na początek należycie wygrzać, to samo zrobić z czarkami, a herbatę zieloną parzyć wodą o maksymalnej temperaturze 80*C i to przed 2 minuty, a następnie wyjąć liście. Co zrobić z małym sitkiem, w którym liście nie mogą się rozwinąć? Nie bardzo jest na to, co poradzić.

Chyba najlepiej byłoby jednak parzyć herbatę w innym naczyniu, a następnie użyć sitka jedynie do przecedzenia herbaty do czajnika. To wymaga dodatkowej pracy. Nie chce się?

Błędy w parzeniu herbaty w sushi barach:

  • pozostawanie liści herbaty w czajniku do dyspozycji klientów,
  • żeliwne czajniki, w których trzeba potrafić parzyć,
  • niewygrzane naczynia,
  • zbyt duża objętość czajnika,
  • mała ilość suszu herbacianego,
  • mała objętość sitka, przez co liście nie mogą się rozwinąć,
  • parzenie zielonej herbaty wrzącą wodą.
Herbata do sushi baru. Skąd wynikają błędy? Analiza problemu
Herbata do sushi baru. Skąd wynikają błędy? Analiza problemu

Może warto postawić na lekką ceramiką, której brak wcześniejszego wygrzewania tak bardzo nie zaszkodzi naszej herbacie. Może lepiej kupić drugie naczynie do parzenia? Albo zaopatrzyć się w sitko o dużej objętości?

Herbata za 12-15zł w sushi barze, której nawet klient nie może już uratować, to istotny problem nad którego rozwiązaniem powinien pomyśleć każdy właściciel lokalu. Szkolenie dla całej załogi z parzenia herbaty będzie dobrym początkiem.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Badania herbaty 2020: picie herbaty przynajmniej 3 razy w tygodniu pozwala cieszyć się długim i zdrowym życiem

Badanie przeprowadzone na ponad 100 000 uczestników (którzy nie przechodzili zawału serca, udaru mózgu lub[...]

Produkcja herbaty w domu

Każdy entuzjasta herbaty wcześniej czy później wpada na pomysł, aby posiadać własny krzaczek herbaty w[...]

Najpopularniejsze kwiatowe dodatki do herbaty

Najbardziej znaną i popularną mieszanką kwiatową jest herbata zielona z jaśminem. Warto tutaj od razu[...]

Co z tymi Darjeelingami?

Miłośnicy herbat czarnych z Darjeeling są od pewnego czasu zaniepokojeni. Zauważają pewne zmiany w aromacie[...]

Delter Coffee Press – opis

Delter coffee press jest kolejnym sprzętem starającym się sprostać oczekiwaniom świadomych konsumentów kawy. Tym razem[...]

Quiz o kawie

Quiz o kawie Przygotowaliśmy dla Was test wiedzy o kawie. Poniżej znajdziecie 18 pytań, a[...]

Jak podawać herbatę w cukierni i kawiarni? Ceramika do lokalu gastronomicznego

Na rynku jest wiele rozwiązań podawania herbaty w lokalu gastronomicznym, jednak ze względu na sposób[...]

Crema na kawie: to znak jakości kawy?

Crema to święty Graal każdej wypełniającej filiżankę swoją oleistą materią, przekraczającą 8% TDS kawy. Bardziej[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.