ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata Goishicha

Goishicha to herbata japońska pochodząca z Otoyo w prefekturze Kochi. Jest to herbata fermentowana, której nazwa nawiązuje do kamieni służących do gry w słynną japońską grę Go, kawałki herbaty jakoby miały przypominać te pionki. Herbata Goishi cha różni się od innych produkowanych w Japonii herbat tym, że przechodzi proces fermentacji, który przypomina kiszenie. Liście herbaty zostają poddane parowaniu, a następnie przykryte mata i ściśnięte by następnie zostać ułożone w specjalnym dzbanie gdzie fermentują przyciśnięte ciężarem. Po wyciągnięciu herbata pocięta zostaje na kawałki, często kwadratowe i poddana suszeniu na słońcu.

Herbata Goishicha i Kombucha z Japonii
Herbata Goishicha i Kombucha z Japonii

Porównuje się te rzadką herbatę do herbat typu Pu-Erh pochodzących z Chin z Yunnanu ponieważ i one przechodzą fermentację beztlenową. Wspomina się także o podobieństwie do herbat z Birmy, które są kiszone i zjadane jako sałatka. Przyznać trzeba, że ta nietypowa herbata jest mało popularna nawet w Japonii. Jej smak jest dość trudny, sam smak jest słodko-kwaśny, a aromat przywodzi na myśl śliwki, lub śliwkowe wino.

Kombucha z Japonii

Na początek należy rozróżnić różne rodzaje kombucha. Problem wynika z tego, że „ludzie zachodu” czyli my Europejczycy oraz Amerykanie nazywamy kombucha napój przygotowany z herbaty czarnej poddanej działaniu grzyba herbacianego, tymczasem w Japonii, kombucha pochodzi od nazwy glonów kombu i nie ma nic wspólnego z grzybami, ani nawet z herbatą. W Japonii również zna się grzybowy napój lecz tam nazywa się go po prostu „mushroom read tea” czyli bardziej opisowo po to by nie myliło się z miejscową kombucha.

Herbata Goishicha i Kombucha z Japonii
Herbata Goishicha i Kombucha z Japonii

Co to zatem jest kombucha w Japonii? Nic innego jak zmielone na proszek glony kombu, które znajdują szerokie zastosowanie w kulinariach. Znany jest od okresu Edo czyli od XVII wieku. Popularne są z powodu swojego intensywnego smaku umami, tak kochanego przez Japończyków. Kombucha to zatem napar z glonowego proszku. Susz czasem przypomina mieloną herbatę matcha i ma postać gładkiego proszku, a czasem jest to coś co przypomina bardziej makaronową herbatę kokeicha. Proszek ze zmielonych glonów jest poddany parowaniu i maszynowo formowany w granulki przypominające drobno połamany cieniutki makaron.

Przygotowany napar jest mętny, ponieważ kombucha rozpuszcza się i nadaje mu zielonkawy kolor i specyficzny aromat. Taka „herbata” przypomina w smaku rosół, a zwłaszcza rosół z kostki. Jest słony i cechuje się intensywnym umami. Poza przygotowanie napoju można użyć go jako przyprawy. Jest to także cene źródło jodu.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przepis na oryginalną czarną turecką herbatę cayi w demli: parzenie herbaty

Herbata turecka to herbata czarna, uprawiana w rejonie Rize. Jest to herbata BOP z małymi[...]

2 Comments

Przepis na ciasto z zieloną herbatą Matcha

Do przygotowania ciasta z zieloną herbatą Matcha potrzebujemy: 300g białej czekolady, 300g masła, 300 g[...]

Jaki młynek żarnowy do kawy wybrać? Porównanie młynka za 50 i 1000 zł

Kupowanie zmielonej kawy niesie za sobą wygodę użytkowania, a przy okazji zabiera konieczność inwestycji w[...]

3 Comments

Wpływ cukru na właściwości prozdrowotne herbaty

Nie trudno sobie wyobrazić, że słodzenie herbaty nie jest zdrowe. Okiem herbaciarza jest to „profanacja”[...]

Królewskie herbaty

Kultura herbaciana w Wielkiej Brytanii jest bardzo znana i stanowi element samoidentyfikacji Brytyjczyków. Choć Brytyjczycy[...]

Zielona aromatyzowana herbata Sakura

Już wiosna. Chętniej sięgamy po świeże, lekkie smaki. Z wytęsknieniem wypatrujemy pierwszych kwiatów i słońca.[...]

Herbata w Niemczech

Niemcy są, z małym wyjątkiem, o którym napiszę później, krajem raczej kawowym. Wydaje mi się,[...]

1 Comments

Jak Zrobić Owocowe Yerba Mate w Owocach (i Orzechach)

Jak zrobić matero do Yerba Mate z kokosa, jabłka, grejpfruta, ananasa i melona? Zobacz jak[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.