Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Co to jest oolong?
Oolong to jeden w rodzajów herbaty. Często określa się go mianem herbaty szmaragdowej, turkusowej lub niebieskiej. Jak wyjaśnia na swoim blogu Anna Włodarczyk, Chińczycy do określania tego rodzaju herbaty używają sformułowania qing cha, które oznacza herbatę w kolorze qing. Oolong (można się spotkać także z pisownią wulong), jest też określany mianem smoczej herbaty.
Herbatę oolong możemy usytuować gdzieś pomiędzy herbatami zielonymi i czarnymi. Jest to bardzo bogaty i różnorodny rodzaj herbat. Jest tak, ponieważ etap produkcji, w którym liście herbaty podlegają utlenianiu, można wydłużać lub pozostawić go zupełnie krótkim. Gdy utlenianie było krótkie i jego stopień jest niski otrzymujemy oolongi o kolorze zielonym, lżejsze i słodsze. Gdy natomiast czas utleniania wydłużymy otrzymamy oolongi ciemne, przypominające czarne herbaty. Jak można się domyślać, różnice pomiędzy tymi dwoma herbatami będą widoczne już na pierwszy rzut oka. Kolor, zapach, forma, smak oraz kolor naparu będą bardzo różne.
Warto zwrócić uwagę na ten rodzaj herbat, ponieważ ma bardzo wiele do zaoferowania a kontrasty między lekko a mocno utlenianymi oolongami potrafią zaskoczyć. Sama na początku myślałam, że są to dwie różne grupy herbat.
Oolongi to jedne z moich ulubionych herbat. Bardzo fajnie parzy je się w stylu Gongfu, gdzie podczas licznych parzeń liście widowiskowo zwiększają swoją objętość.
Herbata Liu Pan Shui Red Oolong
Herbatę, która opisuję dzisiaj zaliczamy do oolongów mocniej utlenionych oraz dodatkowo lekko podprażanych. Susz jest ciemnozielony, matowy, mocno zwinięty, wydłużony. Nazwa pochodzi od miasta, w którym jest produkowana czyli Liupanshui z prowincji Guizhou.
Susz ma słodki zapach, nieco przypominający mi herbaty z Darjeeling. Swoją magię zaczyna pokazywać w ogrzanym naczyniu, gdy herbata zaczyna pachnieć słodko, miodowo, nieco jak chrupkie pieczywo. Zawsze bardzo mi się podoba ta wyraźna zmiana w zapachu.
Swoją herbatę zaparzyłam wspomnianą metodą Gongfu, w czajniczku 150 ml. Pierwsze parzenie 3 gramów herbaty przeprowadziłam w wodzie o temperaturze 90 stopni i wczasie 1 minuty. Napar wyszedł o pięknym ciepło żółtym kolorze. W ustach napar jest jedwabisty, słodkawy i nieco śliwkowy. Kolejne parzenia były podobne, a wykonałam ich chyba z 5 zanim napar zaczął znacząco tracić na swoim smaku.
Herbata w sam raz na rozpoczęcie jesieni. Smaczna, ciekawa wizualnie i w sam raz na braki słońca.
Źródła: morzeherbaty.pl/tag/oolong/page/2/, morzeherbaty.pl/2010/04/dlaczego-herbaty-turkusowe/, Zapiski o herbacie, Robert Tomczyk
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Gaiwan. Symbol nieba, człowieka i ziemi
Gaiwan: czarka z przykrywką (gai- przykrywka, wan- czarka), to bardzo przydatne naczynie do parzenia herbaty.[...]
paź
Herbaciarnia Gander’s Tea Room Warszawa
Herbaciarnia Gander's Tea Room Warszawa dane kontaktowe: telefon: 531 219 933, adres: Warszawa, ul. Francuska[...]
Herbata Rooibos zielony, parzenie
Herbata Rooibos zielony, parzenie. Parzenie: 1 łyżeczka Rooibosa zielonego na 120 ml wody, woda o[...]
kwi
Jak odkamienić czajnik?
Do naszego zakamienionego czajnika wsypujemy 2 łyżeczki kwasku cytrynowego i zalewamy 500 ml wody. Następnie[...]
maj
Czy można pić herbatę podczas karmienia piersią?
Do mleka matki przedostaje się nie więcej niż 1% spożytej kofeiny. Niestety niektóre źródła mówią[...]
kwi
Słownik Yerba Mate. Co oznaczają napisy na opakowaniach Yerba Mate
Słownik Yerba Mate. Co oznaczają napisy na opakowaniach Yerba Mate Co oznaczają słowa na[...]
kwi
Pierwsza rozpuszczalna herbata? Cha Gao, herbaciana pasta z pu-erha
Cha Gao to najprawdopodobniej pierwsza herbata rozpuszczalna. By w paru słowach wyjaśnić czym jest Cha[...]
cze
Herbata w Niemczech
Niemcy są, z małym wyjątkiem, o którym napiszę później, krajem raczej kawowym. Wydaje mi się,[...]
1 Comments
mar