Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Co to jest oolong?
Oolong to jeden w rodzajów herbaty. Często określa się go mianem herbaty szmaragdowej, turkusowej lub niebieskiej. Jak wyjaśnia na swoim blogu Anna Włodarczyk, Chińczycy do określania tego rodzaju herbaty używają sformułowania qing cha, które oznacza herbatę w kolorze qing. Oolong (można się spotkać także z pisownią wulong), jest też określany mianem smoczej herbaty.
Herbatę oolong możemy usytuować gdzieś pomiędzy herbatami zielonymi i czarnymi. Jest to bardzo bogaty i różnorodny rodzaj herbat. Jest tak, ponieważ etap produkcji, w którym liście herbaty podlegają utlenianiu, można wydłużać lub pozostawić go zupełnie krótkim. Gdy utlenianie było krótkie i jego stopień jest niski otrzymujemy oolongi o kolorze zielonym, lżejsze i słodsze. Gdy natomiast czas utleniania wydłużymy otrzymamy oolongi ciemne, przypominające czarne herbaty. Jak można się domyślać, różnice pomiędzy tymi dwoma herbatami będą widoczne już na pierwszy rzut oka. Kolor, zapach, forma, smak oraz kolor naparu będą bardzo różne.
Warto zwrócić uwagę na ten rodzaj herbat, ponieważ ma bardzo wiele do zaoferowania a kontrasty między lekko a mocno utlenianymi oolongami potrafią zaskoczyć. Sama na początku myślałam, że są to dwie różne grupy herbat.
Oolongi to jedne z moich ulubionych herbat. Bardzo fajnie parzy je się w stylu Gongfu, gdzie podczas licznych parzeń liście widowiskowo zwiększają swoją objętość.
Herbata Liu Pan Shui Red Oolong
Herbatę, która opisuję dzisiaj zaliczamy do oolongów mocniej utlenionych oraz dodatkowo lekko podprażanych. Susz jest ciemnozielony, matowy, mocno zwinięty, wydłużony. Nazwa pochodzi od miasta, w którym jest produkowana czyli Liupanshui z prowincji Guizhou.
Susz ma słodki zapach, nieco przypominający mi herbaty z Darjeeling. Swoją magię zaczyna pokazywać w ogrzanym naczyniu, gdy herbata zaczyna pachnieć słodko, miodowo, nieco jak chrupkie pieczywo. Zawsze bardzo mi się podoba ta wyraźna zmiana w zapachu.
Swoją herbatę zaparzyłam wspomnianą metodą Gongfu, w czajniczku 150 ml. Pierwsze parzenie 3 gramów herbaty przeprowadziłam w wodzie o temperaturze 90 stopni i wczasie 1 minuty. Napar wyszedł o pięknym ciepło żółtym kolorze. W ustach napar jest jedwabisty, słodkawy i nieco śliwkowy. Kolejne parzenia były podobne, a wykonałam ich chyba z 5 zanim napar zaczął znacząco tracić na swoim smaku.
Herbata w sam raz na rozpoczęcie jesieni. Smaczna, ciekawa wizualnie i w sam raz na braki słońca.
Źródła: morzeherbaty.pl/tag/oolong/page/2/, morzeherbaty.pl/2010/04/dlaczego-herbaty-turkusowe/, Zapiski o herbacie, Robert Tomczyk
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Konkurs Blog Roku 2013
Czajnikowy.pl bierze udział w konkursie na Blog Roku 2013. Jeśli podoba Wam się to co[...]
sty
Gdzie kupować dobrą kawę? Jakie informacje powinny znajdować się na etykiecie?
Etykietka kawy powinna zawierać kilka istotnych informacji, aby móc świadomie wybrać ziarno dla siebie. Najważniejszą[...]
lut
Yerba mate boldo
Boldo to południowoamerykańskie zioło dodawane często do yerba mate con hierbas czyli mieszanek ziołowych. Boldo[...]
Herbata zielona Liu An Gua Pian właściwości, historia, produkcja
Smak i aromat tej herbaty opisywane są jako niezwykle orzeźwiające i roślinne. Doszukać się można[...]
sty
Jak powstają odcinki Czajnikowy.pl?
Cześć, ja nazywam się Patryk Płuciennik i zazwyczaj jestem po drugiej stronie aparatu, ale dzisiaj[...]
1 Comments
kwi
Herbata Da Hong Pao: Herbata Oolong, Česká čajovna
Herbata Da Hong Pao oryginalnie pochodzi z gór Wuyi Shan, rośnie na przełęczą Dziewięciu Smoków.[...]
lip
Delter Coffee Press – opis
Delter coffee press jest kolejnym sprzętem starającym się sprostać oczekiwaniom świadomych konsumentów kawy. Tym razem[...]
mar
Herbata zielona Hojicha Isecha, opinie
Prażenie liści zielonej herbaty za każdym razem daje zaskakujące efekt. Nawet zagorzali przeciwnicy zielonej herbaty[...]
lis