Kończy się lato czy ktoś tego chce czy nie. Dni będą coraz krótsze i coraz chłodniejsze, więc rzadziej będziemy wybierać zimne i orzeźwiające herbaty mrożone i odstawimy herbatę zieloną na rzecz innych kolorów.
Zielona herbata smakuje oczywiście doskonale przez cały rok, fakt jest jednak taki, że z jesiennymi wieczorami kojarzy się nam nieco mniej niż z letnim upałem.
Jaką herbatę wybrać na jesień?
Częściej sięgamy po herbatę czarną, która nas rozgrzewa i zwyczajowo proponowana jest osobom, które zmokły lub zmarzły. Dodatek miodu i korzennych przypraw tylko podnosi przytulne właściwości rozgrzewające gorącego kubka.
Miłośnicy herbaty czystej, poza czarną, częściej sięgają po gotowane Pu-Erhy oraz wysoko oksydowane oolongi. Jest też sezon na późniejsze zbiory herbaty.
Najlepsze dodatki do herbaty na jesień
Zwolennicy dodatkowych smaków w herbacie szukają jesiennych aromatów, które kojarzą się z tym sezonem.
Mnie koniec lata i jesień kojarzy się z dostatkiem, z napełnianiem spiżarni przed zimą. Królują dojrzałe, słodkie owoce, orzechy i korzenie. W kuchni pojawiają się częściej grzyby i dynia zaś w herbacie miód, orzechy i owoce. Jest kilka dodatków, które regularnie jesienią zyskują na popularności niezależnie od tego, czy preferujemy gotowe mieszanki smakowe, czy sami dorzucamy coś do parzącej się herbaty. Jesienne smaki to dla mnie przede wszystkim orzechy i kakao. Można znaleźć gotowe mieszanki z tymi dodatkami, lecz dużo przyjemniej jest dorzucić do parzenie nieco skruszonych w moździerzu orzechów laskowych, włoskich czy ziaren kakaowca (dodawanie mielonego kakao nie udaje się aż tak dobrze).
Świeże i suszone owoce
Wśród owoców królują jabłka, gruszki, śliwki i żurawina. Dodatek świeżych owoców lub suszonych według gustu wspaniale wzbogaca aromat naparu. Świeże, soczyste owoce doskonale nadają się jako alternatywa dla cytryny w czarnej herbacie. Jeśli zwykliśmy pijać czarną herbatę z cytryną na pewno warto spróbować zastąpić ją solidnym plastrem jabłka i kilkoma świeżymi żurawinami, koniecznie przekrojonymi.
Przyprawy korzenne
Wśród korzennych przypraw dobrze sprawdzi się anyż i kardamon, choć nie wszyscy decydują się na takie dodatki, ponieważ zbyt kojarzą się z Gwiazdką, do której jeszcze daleko. Polecam jednak dodać nieco imbiru lub kurkumy. Popularność tej ostatniej rośnie stale i szczególnie jesienią znajduje wielu amatorów. Kłącze kurkumy i imbiru można na świeżo dorzuć do herbaty w plasterkach lub starte aby podnieść właściwości zdrowotne naparu oraz nadać mu jesiennego klimatu.
Czym słodzić herbatę?
Do słodzenia polecam zaś miód i ciemny cukier oraz syrop klonowy.
Osobom szukającym naparów funkcyjnych, mogących wesprzeć ich w podnoszeniu odporności na jesienny sezon przeziębień polecić można zamiast herbaty różne zioła. Przede wszystkim jeżówkę purpurową, czyli echinacee, ponadto napar z dzikiej róży oraz owocu czarnego bzu. Odporność podniosą także malina i jeżyna, a ponadto są wyjątkowo smaczne.
Myślę, że warto podsumować to wszystko jakąś prostą i wypróbowaną inspiracją na jesienny napój. Polecam zaparzyć herbatę Pu-Erh z posiekanymi orzechami włoskimi oraz kilkoma rodzynkami. Do gotowego naparu dorzucamy plaster soczystej gruszki. Jeśli ktoś lubi kardamon doskonale będzie pasował do tej mieszanki.
Inny pomysł to herbata czarna z kakao. Można bez większego problemu kupić całe ziarna kakaowca, kruszymy je w moździerzu i dodajemy do czarnej herbaty. Parzymy je razem. Do naparu na koniec dodajemy kilka plasterków świeżej kurkumy i osładzamy całość nieco miodem. Na odporność zaś polecam napar z jeżówki purpurowej osłodzony łyżeczką malinowej konfitury.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jak zrobić najlepszą przelewową kawę w domu? Zaparzacz Gabi
Wyjątkowość Gabi polega na wyeliminowaniu zmiennych wynikających z techniki parzenia kawy. Dzięki zastosowaniu dyspensera wody[...]
mar
Przegląd yerba mate: Ruvicha (ostrokrzew paragwajski), opinie
Warto czasem spojrzeć na marki nowe i mało znane w świecie yerba mate. Jak łatwo[...]
kwi
Przepis na ciasto z Yerba mate, greeny z Yerba mate
Kolejny przysmak dla fanów Yerba Mate. Jak się okazuje, ostrokrzew paragwajski nadaje się nie tylko[...]
maj
3 akcesoria do parzenia herbaty, które warto mieć
W parzeniu herbaty, oprócz tradycyjnych czajników i czarek, mogą przydać się zdobycze techniki. Polecam osobiście[...]
wrz
Przepis na Spring Rolls z zielonym makaronem z herbatą Matcha
Spring Rolls to przekąska przypominająca sajgonki lecz przygotowana na zimno. Surowy, namoczony papier ryżowy wypełniony[...]
1 Comments
sie
Sztuczne i naturalne aromaty w herbacie
Coraz częściej sięgamy po herbaty aromatyzowane. W ciągu ostatnich dwudziestu lat produkcja herbat aromatyzowanych wzrosła[...]
1 Comments
sie
Jak zrobić terere, jak zrobić yerba mate na zimno?
Tradycyjne terere powinno się przyrządzać w Guampa, czyli w rogu lub kopycie bydlęcym. Nic jednak[...]
sie
Herbata we Francji
Przeciętnego Polaka pijącego herbatkę do śniadania i kolacji czeka we Francji nieco przykra niespodzianka. Bo[...]
mar