Instant, czyli rozpuszczalna, to herbata, która nie do końca jest naparem herbacianym. Ten niezwykle popularny niegdyś napój dziś jest już nieco zapomniany, aczkolwiek wciąż dostępny.
Czym się różni herbata rozpuszczalna od zwykłej?
W praktyce brakiem fusów, czyli pewną wygodą. Nie musimy odcedzać naparu, używać sitek, torebek i zaparzaczy. Jest szybko i czysto. Nie ma wyciągania torebki, kapania i czekania na napar. Zalewamy, mieszamy i gotowe.
Jak łatwo zauważyć proszek, czy raczej granulki herbaty rozpuszczalnej mają się w całości rozpuścić. Liście zaś mające dać napar lądują w śmietniku, gdy do naparu przejdą wszystkie substancje rozpuszczalne w wodzie.
Różnice w smaku między herbacianym naparem, a herbatą rozpuszczalną?
Wynika to z obecności w herbacianym suszu licznych substancji nierozpuszczalnych w wodzie, które w czasie parzenia, w postaci drobinek dostają się do wody tworząc zawiesinę. Jeśli mielibyśmy zatem zdefiniować herbatę rozpuszczalną trzeba by powiedzieć, że to wysuszona mieszanina substancji rozpuszczalnych w wodzie pochodzących z herbaty. Inna sprawa to fakt, że do roztworu, z którego przygotowuje się suchy proszek instant używa się nie wszystkich składników, które da się pozyskać. Wynika to z tego, że producenci chcą nadać końcowemu efektowi odpowiednie cechy, na przykład klarowność, o którą trudno w normalnym naparze, dlatego pozbywają się niektórych związków z roztworu bazowego.
Początki herbaty instant sięgają 1885 roku kiedy to w Anglii opracowano recepturę otrzymywania specjalnej pasty pochodzącej z silnie odparowanego naparu herbacianego. Pasta taka z dodatkiem również odparowanego mleka oraz cukru miała po zalaniu wrzątkiem dawać od razu gotową do wypicia angielską herbatę z mlekiem.
Jak powstaje herbata granulowana instant?
Metoda uzyskiwania herbaty rozpuszczalnej była udoskonalana od tamtych czasów i obecnie sprowadza się do traktowania rozpuszczalnikiem oksydowanych liści czarnej herbaty, lecz przed procesem suszenia. Ekstrakcja zachodzi w specjalnych maszynach i dzięki zastosowaniu jako rozpuszczalnika nadtlenku wodoru, można uzyskać wydajność już do 42%.
Następnie pozyskany roztwór jest suszony za pomocą różnych maszyn przemysłowych. Aby ten proces mógł być opłacalny, początkowo roztwór należy zagęścić, czyli odparować tak, by jej stężenie zbliżyło się do około 40%. Robi się to obniżając ciśnienie. Ostateczne suszenie odbywa się metodą rozpyłową. Skoncentrowany roztwór pod dużym ciśnieniem wyrzuca się z dyszy, powodując jego rozpylenie w postaci mgiełki. Przeciwnie ustawiona dysza wydmuchuje nagrzany gaz. Zderzenie się kropelek z gazem powoduje ich odparowanie tak, iż pozostają jedynie części stałe.
Proces produkcji takiej herbaty może mieć wiele różnych etapów, w większości wymuszonych względami przemysłowymi i ekonomicznymi. Jest też wiele opatentowanych metod technologicznych, które usprawniają ten proces.
Czy herbata instant jest zdrowa?
Warto pamiętać wybierając herbatę instant, że jest to zaledwie namiastka herbaty, pozbawiony wielu substancji, chemicznie przetworzony koncentrat barwników i aromatów pochodzących z herbacianego liścia. Często wzbogacany dodatkami poprawiającymi jego smak. O ile przyjemniej, zdrowiej i smaczniej jest zaparzyć sobie herbaciane liście.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata Liu Pan Shui Red Oolong, parzenie
Susz ma słodki zapach, nieco przypominający mi herbaty z Darjeeling. Swoją magię zaczyna pokazywać w[...]
paź
Zielona kawa: parzenie zielonej kawy
Jak zaparzyć zieloną kawę? Parzenie zielonej kawy jest bardzo proste, ale czasochłonne. Niestety ziarna zielonej[...]
sie
Najpopularniejsze chińskie herbaty z prowincji Anhui
Oto kilka propozycji ze słynnej prowincji Anhui, które każdy herbaciarz powinien znać. Produkcja herbaty w[...]
sie
Jak wybrać najlepszą bombillę do yerba mate? Wady i zalety
Zważywszy na różnorodność modeli rurek nasuwa się pytanie, jaką bombille wybrać? Niestety nie ma na[...]
paź
Czym jest cierpliwa herbata? Misty Green – zielona herbata
Misty Green jest dobrą startową herbatą, na której można spokojnie eksperymentować i uczyć się prawidłowego[...]
sty
Glina z Yixing. Jak powstają czajniki z glinki
Glina Yixing to wyjątkowy rodzaj gliny służący do wyrobu ceramiki, a zwłaszcza utensyliów do parzenia[...]
paź
Herbaciarnia Czarka Kraków
Herbaciarnia Czarka Kraków dane kontaktowe: telefon: 12 422 93 82, 606 97 25 34, adres:[...]
Przepis na Matcha Latte, recenzja Vanilla Matcha z McDonalds
Od pewnego czasu o mlecznym napoju z mieloną herbatą matcha jest dość głośno. Stało się[...]
paź