Instant, czyli rozpuszczalna, to herbata, która nie do końca jest naparem herbacianym. Ten niezwykle popularny niegdyś napój dziś jest już nieco zapomniany, aczkolwiek wciąż dostępny.
Czym się różni herbata rozpuszczalna od zwykłej?
W praktyce brakiem fusów, czyli pewną wygodą. Nie musimy odcedzać naparu, używać sitek, torebek i zaparzaczy. Jest szybko i czysto. Nie ma wyciągania torebki, kapania i czekania na napar. Zalewamy, mieszamy i gotowe.
Jak łatwo zauważyć proszek, czy raczej granulki herbaty rozpuszczalnej mają się w całości rozpuścić. Liście zaś mające dać napar lądują w śmietniku, gdy do naparu przejdą wszystkie substancje rozpuszczalne w wodzie.
Różnice w smaku między herbacianym naparem, a herbatą rozpuszczalną?
Wynika to z obecności w herbacianym suszu licznych substancji nierozpuszczalnych w wodzie, które w czasie parzenia, w postaci drobinek dostają się do wody tworząc zawiesinę. Jeśli mielibyśmy zatem zdefiniować herbatę rozpuszczalną trzeba by powiedzieć, że to wysuszona mieszanina substancji rozpuszczalnych w wodzie pochodzących z herbaty. Inna sprawa to fakt, że do roztworu, z którego przygotowuje się suchy proszek instant używa się nie wszystkich składników, które da się pozyskać. Wynika to z tego, że producenci chcą nadać końcowemu efektowi odpowiednie cechy, na przykład klarowność, o którą trudno w normalnym naparze, dlatego pozbywają się niektórych związków z roztworu bazowego.
Początki herbaty instant sięgają 1885 roku kiedy to w Anglii opracowano recepturę otrzymywania specjalnej pasty pochodzącej z silnie odparowanego naparu herbacianego. Pasta taka z dodatkiem również odparowanego mleka oraz cukru miała po zalaniu wrzątkiem dawać od razu gotową do wypicia angielską herbatę z mlekiem.
Jak powstaje herbata granulowana instant?
Metoda uzyskiwania herbaty rozpuszczalnej była udoskonalana od tamtych czasów i obecnie sprowadza się do traktowania rozpuszczalnikiem oksydowanych liści czarnej herbaty, lecz przed procesem suszenia. Ekstrakcja zachodzi w specjalnych maszynach i dzięki zastosowaniu jako rozpuszczalnika nadtlenku wodoru, można uzyskać wydajność już do 42%.
Następnie pozyskany roztwór jest suszony za pomocą różnych maszyn przemysłowych. Aby ten proces mógł być opłacalny, początkowo roztwór należy zagęścić, czyli odparować tak, by jej stężenie zbliżyło się do około 40%. Robi się to obniżając ciśnienie. Ostateczne suszenie odbywa się metodą rozpyłową. Skoncentrowany roztwór pod dużym ciśnieniem wyrzuca się z dyszy, powodując jego rozpylenie w postaci mgiełki. Przeciwnie ustawiona dysza wydmuchuje nagrzany gaz. Zderzenie się kropelek z gazem powoduje ich odparowanie tak, iż pozostają jedynie części stałe.
Proces produkcji takiej herbaty może mieć wiele różnych etapów, w większości wymuszonych względami przemysłowymi i ekonomicznymi. Jest też wiele opatentowanych metod technologicznych, które usprawniają ten proces.
Czy herbata instant jest zdrowa?
Warto pamiętać wybierając herbatę instant, że jest to zaledwie namiastka herbaty, pozbawiony wielu substancji, chemicznie przetworzony koncentrat barwników i aromatów pochodzących z herbacianego liścia. Często wzbogacany dodatkami poprawiającymi jego smak. O ile przyjemniej, zdrowiej i smaczniej jest zaparzyć sobie herbaciane liście.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata Bubble Tea, jak zrobić Bubble Tea przepis na Bubble Tea, herbata bąbelkowa
Jak zrobić w domu dobre i zdrowe Bubble Tea (QQ)? Przede wszystkim będzie nam potrzebna[...]
wrz
Herbata na grypę. Najlepsza herbata przeciw grypie
Kiedy mamy grypę, dobrze jest się wygrzać i wypocić, żeby zbić gorączkę. Dlatego z pomocą[...]
lis
Kardamon: właściwości, działanie. Przepis na herbatę z kardamonem. Dodatki do herbaty #3
Kardamon to roślina spokrewniona z imbirem i tak jak w przypadku imbiru jest popularnym dodatkiem[...]
sie
Herbata rozpuszczalna granulowana – jak powstaje? Czy jest zdrowa?
Czym się różni herbata rozpuszczalna od zwykłej? W praktyce brakiem fusów, czyli pewną wygodą. Nie[...]
lis
Parzenie herbaty wodą z lodowca za 300zł
Najważniejszą jej cechą jest fakt, że była całkowicie odizolowana od ogólnoplanetarnego obiegu wody w przyrodzie[...]
maj
Tauron Nowa Muzyka: Czajnikowy serwował herbatę!
23 i 24 sierpnia ekipa Czajnikowy.pl dostarczała ciepłą herbatę dla zmarzniętych uczestników Festiwalu Tauron Nowa[...]
sie
Crema na kawie: to znak jakości kawy?
Crema to święty Graal każdej wypełniającej filiżankę swoją oleistą materią, przekraczającą 8% TDS kawy. Bardziej[...]
paź
Herbata czarna Indyjski Specjał, opinie
W smaku Indyjski specjał jest przede wszystkim herbaciany, zdecydowanie na pierwszy plan wybija się lekka[...]
cze