Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Chociaż czasem tego nie widać, mamy wiosnę – bardzo herbaciany czas. W końcu można herbatą cieszyć się na świeżym powietrzu. Dzisiaj zapraszam nad morze na Chin Chin oolong z Sumatry.
Herbata Sumatra Highland Chin Chin oolong
Jak już kiedyś wspomniałam w jednym z wpisów, Sumatra to jedna z najważniejszych wysp herbacianych w Indonezji. Jej głównym produktem są herbaty czarne, znajdziemy jednak także i inne herbaty – w tym właśnie Highland Chin Chin oolong.
Jest to przyjemna herbata zbierana ręcznie. Susz tego delikatnie utlenianego oolonga jest zielony z przebłyskami żółci i jak to bywa w tego typu herbatach mocno poskręcany w drobne dość ciężkie kuleczki. Pachnie zieloną trawą, nieco ostro i nieco mlecznie. Nie wywąchałam w nim kwiatów. Zalecane parzenie to około 3 g herbaty na 120 ml wody w temperaturze 85 – 90 stopni. Czasy parzenia to od 1 do 5 minut.
Terenowe parzenie herbaty
Tyle teoria. Jak już wspomniałam zabrałam Chin Chin oolonga nad morze. W terenie, bez dostępu do wagi, termometrów i nielimitowanej ciepłej wody, parzy się nieco inaczej. Osobiście preferuję wtedy parzenie na przysłowiowe „oko”. Ważniejsze niż sama perfekcja techniczna staje się wtedy otoczenie, którego uzupełnieniem jest herbata. Jeśli nie zdecydowaliście się jeszcze nigdy na przygotowanie herbaty poza domem, to gorąco Was zachęcam. To nie jest tak trudne jakby się mogło wydawać, a satysfakcja z herbaty wypitej w lesie lub jak w moim przypadku na kamienistej plaży przy dźwiękach wzburzonego morza jest ogromna. Pamiętajcie tylko, by dobrze zabezpieczyć Wasze herbaciane utensylia na czas transportu.
Wracając do samego parzenia – padło na czajniczek około 120 ml. Woda w termosie to około 80 stopni. Czas i ilość herbaty bardzo na „czuja”. Napar wyszedł żółty, smaczny. Pachniał nieco zielono. Smakował też „zielono” lekko mlecznie i pozostawiał słodki posmak. Nie doszukałam się w nim kwiatów. Kolejne napary były podobne. Listki po parzeniu pięknie się otworzyły wypełniając dość szczelnie wnętrze czajniczka.
Kontrolowane parzenie herbaty
Ponieważ posmakowała mi ta herbata, zdegustowałam ją też w domu, kontrolując bardziej wagę, czas i temperaturę. Okazało się, że rezultat wyszedł podobny. Ten sam smak, ten sam kolor… ale brak szumu morza w tle.
Chin Chin oolong sprawdził się dobrze podczas eskapady oraz jako popołudniowa herbata. Przyjemny oolong, w sam raz na wiosenne spotkania z herbatą.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Parzenie herbaty zielonej na zimno. Shinobicha
Shinobicha jest to sposób parzenia szlachetnych i wysokogatunkowych herbat w Japonii polegający na zasypaniu suszu[...]
sty
Herbata czarna Darjeeling
Darjeeling jest herbatą czarną (choć pojawiają się głosy, że w zasadzie bliżej jej do oolongów)[...]
1 Comments
mar
Mrożona japońska herbata Mugicha. Najlepszy przepis na herbatę z jęczmienia. Pokeherbata
Prażona herbata z jęczmienia to bezkofeinowy napój zrobiony z ziaren jęczmienia. Herbata popularna jest w[...]
lip
Czy powinno się pić herbatę rano?
Herbatę warto pić rano, ponieważ zawiera kofeinę, która ma korzystny wpływ na nasz nastrój, skupienie[...]
lut
Herbata żółta. Czar żółtej herbaty
W Polsce Żółte herbaty są najmniej znane, dlaczego? Głównie tłumaczy się to ich wysoką ceną,[...]
paź
Dlaczego kawa jest gorzka?
Balans smaków jest tym, co cechuje najlepsze kawy. Odpowiednia kompozycja słodyczy, kwasowości i goryczy przyczynia[...]
lis
Przepis na rozgrzewającą yerba mate z alkoholem na jesień i zimę
Nasz przepis na yerba mate z alkoholem inspirowany jest kilkoma recepturami na napoje „z prądem”.[...]
wrz
Parzenie herbaty Darjeeling Risheehat 2013
Aromat herbaty Darjeeling Risheeha jest wyraźny, mocny, kwiatowy z nutą owocową. Smak z kolei bardzo[...]
kwi