Może się wydawać, że w miejscu tak wysuniętym na północ jak Szkocja nie da się produkować przemysłowo herbaty. Tymczasem okazuje się, że klimat na szkockim wybrzeżu bywa cieplejszy niż w słynącym z herbaty regionie Darjeeling w Indiach. Fakt ten zauważono w 2011 roku. Wtedy to trzy pierwsze rośliny dały początek plantacji, w której powodzenie niewiele osób wierzyło. Uprawy założono na zaadoptowanym pastwisku dla owiec w północno-zachodniej części Wielkiej Brytanii. Do dziś są to najbardziej wysunięte na północ uprawy herbaty.
Herbata wyprodukowana w Szkocji
W 2014 roku na rynek trafiła pierwsza herbata wyprodukowana w Szkocji. Była dość droga z powodu niewielkiej produkcji oraz swego rodzaju ekskluzywności towaru. Jej cena wynosiła wtedy około 10000 zł za kilogram.
Producenci herbaty szkockiej postanowili przekuć swoje słabe strony na mocne. Klimat Szkocji nie jest mimo wszystko idealny do uprawy herbaty. Krzewy rosną tutaj wolno, są nieco pokraczne i rachityczne, a plon jest znikomy. Przyznać jednak trzeba, że smak herbaty cechuje wyraźna słodycz oraz, jak twierdzą plantatorzy, zawiera więcej dobroczynnych polifenoli. Z tego też powodu pewnie postanowiono szczególnie wylansować produkowaną w Szkocji herbatę białą, która ceniona jest za właściwości prozdrowotne. Wyprodukowano kilka odmian i nadano jednej z nich dymny aromat tworząc charakterystyczny produkt.
Warto wspomnieć, że herbata ta zdobyła uznanie, a nawet była nagradzana w Paryżu. Brytyjczycy dumni ze swej rodzimej herbaty szybko uczynili ją jeszcze bardziej ekskluzywną wprowadzając ją do oferty drogich hoteli.
To nie była pierwsza uprawa herbaty na brytyjskich ziemiach
Pamiętajmy jednak, że nie jest to pierwsza herbata wyprodukowana na brytyjskiej ziemi jak szczyci się producent. W czasach kolonialnych bowiem, w licznych zdobytych przez Imperium Brytyjskie ziemiach zakładano plantacje istniejące do dziś, choć już dawno nie będące we władzy Korony. Pamięć o tych czasach chyba jednak jest jeszcze w Anglikach żywa skoro wpadli na tak karkołomny pomysł jak uprawa herbaty w Szkocji i co więcej doprowadzili go do skutku z sukcesem przechodzącym ich własne marzenia.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata zielona Aracha
Aracha to rodzaj japońskiej zielonej herbaty, której smak najbardziej zbliżony jest smaku surowych liści. Jedynej[...]
mar
Jak przechowywać herbatę? W czym przechowywać herbatę? Opinie
Kupioną herbatę najlepiej przesypać do czystego i wolnego od innych zapachów (zwłaszcza poprzedniej herbaty) naczynia.[...]
2 Comments
maj
Przepis na kluski ziemniaczane z zieloną herbatą
Do zrobienia klusek ziemniaczanych z zieloną herbatą będzie nam potrzebne: pół kilograma obranych ziemniaków, sól[...]
maj
Herbaciarnia Czajnik Gliwice
Herbaciarnia Czajnik Gliwice kontaktowe: telefon: 889 002 445, adres: Gliwice, ul. Fredry 4
mar
Yerba mate barbacua
Yerba Mate: Barbacua. Oznaczenie Yerba Mate określające mate poddaną prażeniu lecz nadal zielona w odróżnieniu[...]
Świeża herbata Darjeeling First Flush 2018, opinie, parzenie
Wiosna przynosi wiele wyczekiwanych zmian. Wszystko jest świeże i nowe. W herbacianym świecie, także czeka[...]
cze
Herbata wiśniowa, Hanami oglądanie kwiatów wiśni
Hanami to japoński zwyczaj podziwiania kwiatów wiśni. Wielu chciałoby, żeby drzewo wiśni pochodziło z Japonii[...]
kwi
French Press, opinie. Jak dobrze i łatwo parzyć kawę? Porady
Parzenie kawy za pomocą French Pressa rozpoczynamy od przelania naczynia wrzątkiem, aby zapobiec zbyt szybkiej[...]
kwi