ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kresy wschodnie Polski to nazwa określająca różne krainy w zależności od okresu w historii. Najczęściej jednak kresy kojarzą nam się z ziemiami utraconymi, czyli z obecną północno-zachodnia Ukrainą. Kresowiacy mają bogatą kulturę nie tylko związaną z twórczością znanych osób z tych regionów ale także szeroko docenianą kuchnię. Jeden z bardziej interesujących przepisów na regionalną herbatę kresową wiąże się z niegdysiejszym brakiem dostępności wysokogatunkowej herbaty.

Herbata z pigwą i geranium

Każdy kto chciał delektować się dobrą herbatą musiał jakoś poprawiać jej aromat na własną rękę. Efektem takiego stanu rzeczy jest herbata czarna z pigwą i geranium. O ile pigwa może nam się kojarzyć z herbatę o tyle geranium, czyli potocznie zwana anginka to raczej roślina doniczkowa znana z ludowych metod leczenia nią bólu uszu. Okazuje się, że poza wyjątkowym aromatem olejki geranium mają właściwości przeciwbakteryjne. Jest więc nieco prawdy w ludowej medycynie. W tym jednak przypadku wykorzystamy fakt, że geranium i pigwa stanowią wspaniałe połączenie aromatów i doskonale podkreślają smak czarnej herbaty.

Herbata zielona Pigwa z cytryną
Herbata zielona Pigwa z cytryną

Przepis na herbatę z pigwą

Aby przygotować herbatę kresową należy pigwę posiekać w drobną kostkę i zasypać białym cukrem. Gdy owoc puści sok a cukier się rozpuści nabieramy łyżkę pigwy w syropie i dodajemy do naparu czarnej herbaty przygotowanej z kilkoma świeżymi liśćmi geranium. Efekt zaskoczy Was swym bogatym aromatem.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata zielona Lung Ching, chińska herbata zielona parzenie

Smocze Źródło, Dragon's Well, Longjing, Smocza Studnia. Jest to jedna z najlepszych chińskich herbat zielonych,[...]

Dobra herbata do kawiarni

Kiedy wielkie korporacje za oceanem obok swoich kawiarni zaczynają stawiać herbaciarnie, to znak, że nawet[...]

Jak parzyć wędzoną czarną herbatę Lapsang Souchong: historia, pochodzenie

Herbata Lapsang Souchong pachnie dymem, pachnie wędzonką, grillem, przeróżnie się to określa. Każdy czuje coś[...]

Legendarna herbata zielona Anji Bai Cha

Herbata Anji Bai Cha to herbata legendarna. Pierwsze wzmianki o niej znajdziemy w tekście z[...]

Czy lepiej parzyć pod przykryciem, czy warto wylewać pierwsze parzenie, czy można pić herbatę w ciąży. Yerba czy herba #4

W czwartym wydaniu programu Yerba czy herba odpowiadamy na pytania: Czy lepszy jest szklany gaiwan[...]

1 Comments

Latte art – wzory krok po kroku: tulipan

Aby wykonać latte art tulipan, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią[...]

Yerba mate La Rubia, opinie

Mówi się, że nie ma sensu naprawiać skoro nic się nie zepsuło. Mogłoby to być[...]

Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?

Od wieków wiedza na temat sposobu jej uzyskania z owoców krzewu kawowca, jak i proces[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.