Zwolenników białej kawy zapewnie ucieszy to , że cały odcinek poświęcimy metodom spieniania mleka. Prześledzimy cały proces krok po kroku, wskazując najczęściej popełniane błędy. Na początku zadajmy sobie pytanie w jakim celu spienia się mleko. Obecność powietrza w mleku pozwala na pełniejsze doznania smakowe i ułatwia transport aromatów do receptorów. To właśnie dlatego, zanim wpojono nam powszechnie panujące normy społeczne, lubiliśmy siorbać i mlaskać. Spienianie mleka poprawia również fizyczne doznania podczas picia – kawa staje się gęsta, dłużej utrzymuje się na języku.
Dobór mleka zależy od upodobań, możemy sięgnąć po zwierzęce lub roślinne, tłuste lub o obniżonej zawartości tłuszczu. Najłatwiej jednak będzie nam spienić mleko 3,2 % a obecność tłuszczu korzystne wpłynie na odczucie pełni smaku.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Ekspres ciśnieniowy
Zajmijmy się najpierw profesjonalnym sposobem spieniania przy użyciu ekspresu ciśnieniowego. Bardzo ważna jest dbałość o czystość dyszy i dzbanków. Mleko jest doskonałą pożywką dla bakterii, które zagrażają naszemu zdrowiu. Resztki mleka wpłyną również niekorzystnie na smak kawy. Wlewając mleko do dzbanka zadbajmy o to aby nie zrobić bąbli ponieważ ich nadmiar będzie trudny do usunięcia. Mleka nie powinno być zbyt dużo ani zbyt mało, warto znaleźć „złoty środek” aby nie marnować nadmiaru a ilość umożliwiała swobodny ruch mleka w dzbanku. Dyszę zanurzamy tylko na centymetr i ustawiamy pod kątem aby od razu nadać mleku ruch wirujący. Uruchamiając parę napowietrzamy mleko tylko przez chwilę a następnie wprawiamy mleko w ruch aby rozbić bąbelki powietrza. Gdy dzbanek zaczyna nas parzyć w palce, świadczy to o temperaturze bliskiej 65 stopni i jest to odpowiedni moment aby przerwać spienianie przed przegrzaniem się mleka. Teraz pozostaje nam wystukać nadmiar bąbli wyrównać teksturę mleka i wykonać latteart.
French Press
Sięgnijmy po bardziej domowe sposoby. Wielu z was ma w domu frenchpress, który ma kilka zastosowań, można go również użyć do spienienia mleka. Przesuwając tłoczek w górę i w dół napowietrzamy je, następnie wystarczy je przelać do dzbanka, wystukać bąble oraz mocno wypolerować aby wyrównać teksturę mleka. Możecie użyć również spieniacza elektrycznego, który przy odrobinie wprawy pozwoli osiągnąć równie zadowalające efekty.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata biała
Herbata biała to jedna z najdroższych i najmniej przetworzonych odmian herbat. Pochodzi z rośliny Camellia[...]
mar
Herbata Matcha, właściwości, parzenie, historia
Samo zaparzenie herbaty Matcha może być dużo prostsze. Do przygotowania naparu potrzebujemy specjalnej miski zwanej[...]
wrz
Herbata w prowincji Zhejiang
Prowincja Zhejiang znajduje się na wschodnim wybrzeżu Chin nad Morzem Wschodniochińskim. Jest to jedna z[...]
sty
Naturalny słodzik do herbaty Stewia zamiast cukru
Stewia to roślina, która występuje dziko i jest uprawiana w Ameryce Południowej. Teraz uprawa się[...]
mar
Gatunki i odmiany herbaty
Często możemy spotkać na opakowaniu herbaty (zwłaszcza indyjskiej) przy jej nazwie oznaczenia CL lub Ch.[...]
maj
Ruanda FOP Rukeri – czarna herbata: parzenie, opinie
Herbatę zaparzyłam wodą o temperaturze 95 stopni. Użyłam 3 gramy suszu i parzyłam przez 2[...]
sie
Zbiory herbaty na świecie, przewodnik
Nowy herbaciany rok już wystartował i z niecierpliwością czekamy na pierwsze tegoroczne herbaty. Prezentujemy krótki[...]
mar
Kiedy woda ma 60,70,75,80,85,90 stopni? Po jakim czasem woda w czajniku nadaje się do parzenia herbaty?
Świeżo zagotowana woda zazwyczaj ma około 96*C Celsjusza i świetnie nadaje się do parzenia czarnej[...]
2 Comments
lip