ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak parzyć żółtą herbatę, właściwości, pochodzenie, produkcja żółtej herbaty

Herbata żółta wywodzi się z Chin, jak większość herbat. Dlaczego żółta? Jedni uważają, że chińczykom zabrakło kolorów, inni twierdzą, że ma żółty napar, jeszcze inni, że ma żółte liście… wszystko razem i zarazem nic.

Żółta herbata nazywana jest cesarską i była zarezerwowana dla potrzeb dworu cesarskiego oraz dla niektórych obrzędów religijnych. Tutaj pojawia się pierwszy problem, bo czy naprawdę chodziło tę herbatę jaką znamy dzisiaj, ponieważ żółty kolor był cesarski. Żółtym oznaczano wszystko co było dla dworu cesarskiego.

Uważało się, że każda wysokiej jakości herbata jest żółtą herbatą, mimo, że była to zielona lub czarna, ale jednak najlepsza ze swojej grupy. Nie wiadomo, czy wtedy była to osobna herbata czy po prostu jakaś inna, ale cesarska.

Herbata żółta Kekecha
Herbata żółta Kekecha

Sztuka produkcji żółtej herbaty wyginęła i odtworzono ją dopiero w latach ’80 ubiegłego wieku i nie wiadomo, czy odtworzono ją wiernie i czy naprawdę udało się dojść do herbaty, którą kiedyś się pijało.

Jest wiele żółtych herbat, wbrew obiegowej opinii. My tutaj mamy Huang Xiao, nie jest to najlepsza żółta herbata, ale jest ceniona i wygrywa różne konkursy herbaciane.

Do zaparzenia żółtej herbaty używamy wody o temperaturze 80*C, parzymy około 3 minut.

Herbata żółta Huang Da Cha
Herbata żółta Huang Da Cha

Podczas produkcji żółtej herbaty przebiega fermentacja nieenzymatyczna, to jest wyjątkowe dla żółtej herbaty. Zebrane liście są od razu poddane działaniu wysokiej temperatury, co niszczy enzymy w niej zawarte. A następnie jest przeprowadzany proces, który może przypominać odrobinę kiszenie: wysoka temperatura, wilgoć, często są prasowane podczas fermentacji. I na koniec suszenie, przez co herbata ma bardzo ciemnozielony kolory i żółty połysk. Najlepiej widać to od wewnętrznej strony liścia – tam jest ten żółtawo złocisty odcień.

Napar jest również żółtawy, żółtosłomkowy. Smak bardzo charakterystyczny, ziemisty, intensywny, lekko goryczkowy, ale bardzo poważna nuta słodyczy, która pozostaje na dłużej. I aromat, który nie sposób opisać – nie do pomylenia z innymi herbatami.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata relaksująca i odprężająca

Wielu z nas zmaga się ze stresem, o który w ostatnich czasach nietrudno. Stres natomiast[...]

Wietnamska herbata

Czas wojen odcisnął piętno na przemyśle herbacianym. Najpierw wojna Indochińska, a później wojna Wietnamska sprawiły,[...]

Przegląd yerba mate: Rosamonte (ostrokrzew paragwajski), opinie

Aromat mate Rosamonte jest wyraźny i zdecydowany. Mówi się czasem, że to mate dla miłośników[...]

Herbata czarna Earl Grey, jak parzyć Earl Grey, porady

Earl Grey to czarna herbata z dodatkiem olejku bergamotki. Można powiedzieć, że była to pierwsza[...]

Przegląd yerba mate: Pipore (ostrokrzew paragwajski), opinie

Oferta Pipore nie odbiega od konkurentów. Znajduje się tu mate tradycyjna, despalada, sueve, aromatyzowana, wyselekcjonowana,[...]

Zielona herbata Silver Sprout

Herbata Silver Sprout to wyjątkowa herbata zielona pochodząca z Chin z prowincji Anhui. Prowincja ta[...]

Temperatura parzenia herbaty a właściwości. Czy zimna herbata traci właściwości?

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Università Politecnica delle Marche we Włoszech pokazało, że bez względu[...]

Herbata Earl Grey Blue Flower z niebieskim kwiatem malwy

Earl Grey jest jedną z moich ulubionych mieszanek herbacianych. Smaczny i przyjemnie świeży. Dzisiaj kilka[...]

2 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.