Herbata to jeden z wielu produktów spożywczych dostępnych na półkach sklepów. Podobnie jak większość innych produktów, herbata może być zdrowa, a jej picie przyjemne lub, jeśli źle wybierzemy, nie tak bardzo zdrowe.
Herbata może być produktem masowym, tanio produkowana, a jej sprzedaż nastawiona na jak najwyższe zyski. Istnieje też taka, która jest tradycyjnie przetwarzana dla uzyskania najlepszej jakości. To właśnie taka dostarcza najwięcej korzyści naszemu organizmowi. Dlatego, wbrew pozorom, należy zachować zdrowy rozsądek podczas jej wyboru i picia, a wiedza na temat herbaty przyda się nie mniej niż na temat innej żywności w sklepach.
Przedstawiamy listę najważniejszych wskazówek dotyczących herbaty.
Pij herbatę, kiedy jest ciepła!
Gdy wlewamy w siebie ciepłą herbatę, jesteśmy biologicznie przygotowani do przyjęcia jej zawartości. Kiedy pijemy zimną, jej pH – bez stymulacji cieplnej – może nie być zgodne z informacjami naszego żołądka i dwunastnicy. Zimny napój może potencjalnie zakłócić ich pracę, jeśli nie są w dobrej formie. Chłodna herbata traci też na wartościach smakowych.
Dopasuj herbatę do Twojego gustu, ale pamiętaj…
Dobra jakościowo herbata jest zdrowsza i bezpieczniejsza, bo nie zawiera fluorków i szczawianów.
Wybierz herbatę dla siebie na różne pory dnia
Każdy z nas jest nieco inny. Stan organizmu jest też różny dla różnych pór dnia i różnego samopoczucia. Potrzeby są inne w zależności od tego, czy jesteś zrelaksowany czy zestresowany. Na każdego nieco inaczej działa herbata.
Niech parzenie herbaty będzie przyjemne
Zorganizuj sobie wszystkie potrzebne rzeczy tam, gdzie zawsze masz ochotę napić się herbaty. Znajdź miejsce na picie herbaty w swoim codziennym grafiku. Pamiętaj o dobrej jakości wodzie i akcesoriach, które pozwolą zaparzyć ci dobrą herbatę.
Zrób z picia herbaty przyjemną chwilę
Herbata jest najbezpieczniejszym napojem do codziennego picia. Jeśli masz kilka herbat na różne okazje, herbata może działać w zależności od twoich potrzeb: zrelaksuje cię, poprawi trawienie, ale także ustabilizuje poziom cukru we krwi.
Nie zostawiaj liści herbaty w kubku czy dzbanku z herbatą
Większość dobrych substancji dla naszego organizmu dostaje się do herbaty z liści w ciągu kilku pierwszych minut parzenia. Badania pokazują, że długotrwałe moczenie liści w wodzie powoduje, że w naszej herbacie zwiększa się ilość fluorków i szczawianów. Nie trzeba wspominać, że niekorzystanie wpływa to również na smak herbaty.
Nie pij zbyt dużo herbaty
Istnieje wiele teorii w odniesieniu do maksymalnego dziennego spożycia herbaty. Jedni mówią, że najlepsze dla zdrowia jest picie 6 filiżanek, inni że 8.
Ciągłe picie gorącej herbaty może błyskawicznie leczyć drobne dolegliwości, ale przyjmowanie dużej ilości herbaty w krótkim czasie może powodować nudności i zakłócić równowagę pH układu pokarmowego i układu krążenia. Dlatego zawsze pij herbatę małymi łykami w umiarkowanym tempie.
Jeśli zaczynasz przygodę z herbatą, rozsądnie będzie pić maksymalnie 12 gramów liści herbaty dziennie. To daje nam 6 filiżanek z pierwszych naparów (2g na 100 ml wody).
Nie unikaj herbaty kiedy jesteś w ciąży
Flawonole i kofeina w herbacie mogą dobrze wspierać odporność na każdym etapie twojego życia. Pomyśl o komplikacjach związanych z grypą czy lekkim przeziębieniem, gdy jesteś w ciąży. Agencja Food Standards w Wielkiej Brytanii zaleca maksymalnie 6 filiżanek (230 ml) herbaty dziennie.
Nie pij herbaty natychmiast po jedzeniu, jeśli masz niedobory żelaza
Niektóre badanie wskazują, że herbata może wypłukiwać żelazo z organizmu. Jeżeli masz niedobory żelaza, wystarczy odczekać ok. 45 minut po posiłku przed sięgnięciem po herbatę.
Nie pij herbat instant, takich jak butelkowane mrożone herbaty
Bądźmy szczerzy, takie produkty nie mają zbyt dużo wspólnego z herbatą i jej dobrymi właściwościami. Mogą być co najwyżej smaczne, to wszystko!
Nie przesadzaj ze słodzeniem herbaty
Nadmierne spożywanie cukru jest główną przyczyną problemów zdrowotnych. Jeśli nie smakuje ci herbata, sprawdź czy dobrze ją przygotowujesz lub użyj lepszej jakościowo herbaty. Zdecydowanie lepiej przegryźć herbatę małym ciastkiem, orzeszkiem czy suszonymi owocami, żeby zaspokoić łaknienie cukru niż przesadnie ją słodzić.
Tekst po polsku na podstawie: teaguardian.com/tea-health/dos-and-donts.html
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Yerba Mate Ognista
Yerba Mate Ognista. Czysta brazylijska Yerba Mate palona ma charakterystyczny prażony smak, nieco zbliżony do[...]
sie
Jak zrobić herbatę z liści kawy?
Zaparzanie liści nie jest powszechną praktyką na świecie, jednak są kraje, w których nikogo nie[...]
kwi
Jak zaparzyć espresso? Jak zrobić dobre espresso w domu?
Zanim zajmiemy się parametrami parzenia, warto sięgnąć po odpowiednią kawę, a więc taką, która została[...]
paź
Herbata zielona Aracha
Aracha to rodzaj japońskiej zielonej herbaty, której smak najbardziej zbliżony jest smaku surowych liści. Jedynej[...]
mar
Herbata Hampstead Darjeeling Organic Fair Trade test, opinie
Napar z Hampstead Darjeeling Organic jest czerwono-brązowy. Zapach - przyjemny lekko kwiatowy, ale daleko mi[...]
maj
Jak parzyć niebieską, turkusową, herbatę Oolong, Wulong: parzenie herbaty
Herbata niebieska nie jest specjalnie znana u nas. Mowa tu o oolongach, wulongach, olongach, ulongach,[...]
mar
Naturalny słodzik do herbaty Stewia zamiast cukru
Stewia to roślina, która występuje dziko i jest uprawiana w Ameryce Południowej. Teraz uprawa się[...]
mar
Dlaczego zielona herbata ma zielony smak? Green taste
Może kiedyś spotkaliście się przy opisie herbaty zielonej i czarnej z określeniem „green taste” lub[...]
maj