ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kiedy usłyszysz słowo KAWA, najpewniej natychmiast przed oczami stanie ci obraz brązowych wypalonych ziaren. Jednak historia spożywania tej rośliny niesie za sobą różne przepisy: od zjadania całych owoców z dodatkiem słoniny czy picie kompotu z gotowanych wiśni kawowca do sięgania po liście w celu przyrządzenia naparu.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Zaparzanie liści nie jest powszechną praktyką na świecie, jednak są kraje, w których nikogo nie zdziwi obecność tej pozycji w karcie menu. Mowa tu o Sumatrze, Południowym Sudanie, a przede wszystkim o Etiopii, gdzie ten napar nazywa się KUTI (quti) i jest spożywany przez mieszkańców od niepamiętnych lat. Zebrane liście suszy się na słońcu, następnie podpraża na patelniach, by ostatecznie zaparzyć je tak jak herbatę.

Smak herbaty z liści kawowca

Smak takiego naparu jest przyjemnie roślinny, świeży, z nutą prażenia. Najczęściej porównuje się go do zielonej herbaty, choć raczej tej chińskiej. Zapach suszu również kojarzy się z aromatem liści herbaty – jest głęboki i słodki. Napar z liści nie jest pozbawiony również kofeiny, choć w stosunku do herbaty czy konwencjonalnie przyrządzonej kawy, ma jej znikome ilości.

Działanie liści kawowca

Liście kawowca zostały skrupulatnie przeanalizowane przez naukowców Królewskich Ogrodów Botanicznych w Kew (Londyn). Badania wykazały obecność cennych dla zdrowia składników. Niewątpliwie największym atutem spożywania Kuti jest ogromna ilość przeciwutleniaczy, szacowana na dwa razy większą niż w zielonej herbacie. Wszystko za sprawą obecności w liściach mangiferyny – polifenolu o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Nie jest to jednak jedyna zaleta obecności tego składnika. Przypisuje się mu właściwości przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe oraz zmniejszanie ryzyka wystąpienia miażdżycy oraz poprawę pamięci.

Czy kawa zniknie z Ziemi? Koniec arabiki?
Czy kawa zniknie z Ziemi? Koniec arabiki?

Czy kuti zdobędzie w najbliższych latach większą popularność na świecie?

Jest to raczej wątpliwe. Jego największym oponentem jest nieporównywalnie większa popularność pestek owoców kawowca. Gdyby plantatorzy chcieli pogodzić oba produkty i rozpoczęli zbieranie z krzewów również liści, osłabialiby roślinę, co doprowadziłoby do zmniejszenia plonów, które stanowią główny dochód plantacji.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak parzyć żółtą herbatę, właściwości, pochodzenie, produkcja żółtej herbaty

Herbata żółta wywodzi się z Chin, jak większość herbat. Dlaczego żółta? Jedni uważają, że chińczykom[...]

Akcesoria do Yerba Mate

Podczas wyboru matero warto zwrócić uwagę na kilka charakterystycznych cech jakie są pożądane przy rożnych[...]

Wietnamska herbata

Czas wojen odcisnął piętno na przemyśle herbacianym. Najpierw wojna Indochińska, a później wojna Wietnamska sprawiły,[...]

Herbata biała, jak poprawnie parzyć białą herbatę, właściwości (2/2)

Napar białej herbaty nie jest biały, ale jest zdecydowanie jaśniejsza niż zielona herbata. Białą herbatę[...]

Jak Zrobić Owocowe Yerba Mate w Owocach (i Orzechach)

Jak zrobić matero do Yerba Mate z kokosa, jabłka, grejpfruta, ananasa i melona? Zobacz jak[...]

Herbata zielona Gunpowder, zielona herbata, parzenie. Herbata jak proch strzelniczy

Gunpowder to zielona herbata, a jej zwinięte w kulki listki przypominają proch strzelniczy. Dawniej była[...]

Kostki lodu z zielonej herbaty, przepis

Kostki lodu z zielonej herbaty to bardzo dobry sposób na ochłodzenie naszej zielonej herbaty, którą[...]

Herbatka z ziaren kakaowca

Czym jest Cacao brew? Mówiąc najprościej naparem z pokruszonych ziaren kakaowca. Nie są to ziarna[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.