ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kiedy usłyszysz słowo KAWA, najpewniej natychmiast przed oczami stanie ci obraz brązowych wypalonych ziaren. Jednak historia spożywania tej rośliny niesie za sobą różne przepisy: od zjadania całych owoców z dodatkiem słoniny czy picie kompotu z gotowanych wiśni kawowca do sięgania po liście w celu przyrządzenia naparu.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Zaparzanie liści nie jest powszechną praktyką na świecie, jednak są kraje, w których nikogo nie zdziwi obecność tej pozycji w karcie menu. Mowa tu o Sumatrze, Południowym Sudanie, a przede wszystkim o Etiopii, gdzie ten napar nazywa się KUTI (quti) i jest spożywany przez mieszkańców od niepamiętnych lat. Zebrane liście suszy się na słońcu, następnie podpraża na patelniach, by ostatecznie zaparzyć je tak jak herbatę.

Smak herbaty z liści kawowca

Smak takiego naparu jest przyjemnie roślinny, świeży, z nutą prażenia. Najczęściej porównuje się go do zielonej herbaty, choć raczej tej chińskiej. Zapach suszu również kojarzy się z aromatem liści herbaty – jest głęboki i słodki. Napar z liści nie jest pozbawiony również kofeiny, choć w stosunku do herbaty czy konwencjonalnie przyrządzonej kawy, ma jej znikome ilości.

Działanie liści kawowca

Liście kawowca zostały skrupulatnie przeanalizowane przez naukowców Królewskich Ogrodów Botanicznych w Kew (Londyn). Badania wykazały obecność cennych dla zdrowia składników. Niewątpliwie największym atutem spożywania Kuti jest ogromna ilość przeciwutleniaczy, szacowana na dwa razy większą niż w zielonej herbacie. Wszystko za sprawą obecności w liściach mangiferyny – polifenolu o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Nie jest to jednak jedyna zaleta obecności tego składnika. Przypisuje się mu właściwości przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe oraz zmniejszanie ryzyka wystąpienia miażdżycy oraz poprawę pamięci.

Czy kawa zniknie z Ziemi? Koniec arabiki?
Czy kawa zniknie z Ziemi? Koniec arabiki?

Czy kuti zdobędzie w najbliższych latach większą popularność na świecie?

Jest to raczej wątpliwe. Jego największym oponentem jest nieporównywalnie większa popularność pestek owoców kawowca. Gdyby plantatorzy chcieli pogodzić oba produkty i rozpoczęli zbieranie z krzewów również liści, osłabialiby roślinę, co doprowadziłoby do zmniejszenia plonów, które stanowią główny dochód plantacji.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czy czas parzenia herbaty ma znaczenie

Czas parzenia herbaty ma znaczenie. Nawet, gdy wyciągniemy maksymalną ilość rozpuszczalnych składników z liści herbacianych[...]

Herbata Bubble Tea, jak zrobić Bubble Tea przepis na Bubble Tea, herbata bąbelkowa

Jak zrobić w domu dobre i zdrowe Bubble Tea (QQ)? Przede wszystkim będzie nam potrzebna[...]

Czy cascara to herbata? Kofeina w cascarze

W smaku cascara jest delikatnie słodka, w aromacie wyczuwa się rodzynki, czereśnie czy jabłka. Przy[...]

Yerba mate, mate amargo

Yerba mate, mate amargo to nazwa naparu przyrządzanego z yerba mate w postaci klasycznej bez[...]

Herbata z liści kawy

Herbata z liści kawy to nie tylko nowy i modny napój. Historia tego naparu jest[...]

1 Comments

Czy można mieszać bombillą w Yerba Mate, jak wkładać bombillę do Yerba Mate

Jak poprawnie wkładać bombille do Yerba Mate i co zrobić, żeby rurka do picia Mate[...]

Herbata czarna Cejlon, Ceylon (Sri Lanka)

Sri Lanka słynie z herbaty czarnej. Wszystko jednak zaczęło się od kawy, kakao i chinowca[...]

Parzenie yerba mate wodą mineralną (gazowaną)

Nie ma żadnych przeciwskazań, by przygotować mate na wodzie gazowanej czy to na ciepło czy[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.