Kiedy usłyszysz słowo KAWA, najpewniej natychmiast przed oczami stanie ci obraz brązowych wypalonych ziaren. Jednak historia spożywania tej rośliny niesie za sobą różne przepisy: od zjadania całych owoców z dodatkiem słoniny czy picie kompotu z gotowanych wiśni kawowca do sięgania po liście w celu przyrządzenia naparu.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Zaparzanie liści nie jest powszechną praktyką na świecie, jednak są kraje, w których nikogo nie zdziwi obecność tej pozycji w karcie menu. Mowa tu o Sumatrze, Południowym Sudanie, a przede wszystkim o Etiopii, gdzie ten napar nazywa się KUTI (quti) i jest spożywany przez mieszkańców od niepamiętnych lat. Zebrane liście suszy się na słońcu, następnie podpraża na patelniach, by ostatecznie zaparzyć je tak jak herbatę.
Smak herbaty z liści kawowca
Smak takiego naparu jest przyjemnie roślinny, świeży, z nutą prażenia. Najczęściej porównuje się go do zielonej herbaty, choć raczej tej chińskiej. Zapach suszu również kojarzy się z aromatem liści herbaty – jest głęboki i słodki. Napar z liści nie jest pozbawiony również kofeiny, choć w stosunku do herbaty czy konwencjonalnie przyrządzonej kawy, ma jej znikome ilości.
Działanie liści kawowca
Liście kawowca zostały skrupulatnie przeanalizowane przez naukowców Królewskich Ogrodów Botanicznych w Kew (Londyn). Badania wykazały obecność cennych dla zdrowia składników. Niewątpliwie największym atutem spożywania Kuti jest ogromna ilość przeciwutleniaczy, szacowana na dwa razy większą niż w zielonej herbacie. Wszystko za sprawą obecności w liściach mangiferyny – polifenolu o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Nie jest to jednak jedyna zaleta obecności tego składnika. Przypisuje się mu właściwości przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe oraz zmniejszanie ryzyka wystąpienia miażdżycy oraz poprawę pamięci.
Czy kuti zdobędzie w najbliższych latach większą popularność na świecie?
Jest to raczej wątpliwe. Jego największym oponentem jest nieporównywalnie większa popularność pestek owoców kawowca. Gdyby plantatorzy chcieli pogodzić oba produkty i rozpoczęli zbieranie z krzewów również liści, osłabialiby roślinę, co doprowadziłoby do zmniejszenia plonów, które stanowią główny dochód plantacji.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Sztuka herbaciana a filozofia
Herbata ma to do siebie, że nawet tańsza, niskiej jakości może być po prostu dobra.[...]
kwi
Zielona herbata Silver Sprout
Herbata Silver Sprout to wyjątkowa herbata zielona pochodząca z Chin z prowincji Anhui. Prowincja ta[...]
kwi
Herbata: Gdzie kupić, jak przechowywać, ile razy można parzyć
Gdzie kupować herbatę, w czym przechowywać herbatę, ile razy można parzyć herbatę. W nowym cyklu[...]
mar
Herbata mrożona. Jak zrobić najlepszą mrożoną herbatę w domu?
Ice tea to wynalazek, który powstał w USA w czasie targów herbacianych. Okazało się, że[...]
maj
Herbata na potencję. Catuaba działanie
Cautaba pochodząca z Ameryki Południowej jest od wieków znana jako bardzo silny afrodyzjak i lek[...]
wrz
Oznaczenie zbiorów herbaty
Oznaczenia związane są ze zbiorami herbaty FF First Flush Herbata pochodząca z pierwszego zbioru, który[...]
mar
Yerba Mate dla początkujących
W specjalnym wydaniu Czajnikowego znajdziecie dużo przydatnych informacji o Yerba Mate w szczególności dla początkujących.[...]
wrz
Przepis na Matcha Latte, recenzja Vanilla Matcha z McDonalds
Od pewnego czasu o mlecznym napoju z mieloną herbatą matcha jest dość głośno. Stało się[...]
paź