Lassi to słynny indyjski napój, który często serwuje się u ulicznych sprzedawców. Jest orzeźwiający i sycący. Jego podstawowa wersja składa się z jogurtu, wody i soli. Nieco podobny specjał popularny jest w Turcji, gdzie nosi nazwę ajran.
Na zachodzie Lassi znane jest głównie w swej słodkiej postaci z mango. Mango Lassi możemy już kupić nie tylko w indyjskich restauracjach, ale także w różnych innych lokalach i kawiarniach.
Mało kto jednak próbował lekko słonej wersji indyjskiej. Jeszcze mniej osób probowało przygotować Lassi w wersji herbacianej, choć sporo przepisów na różne odmiany i wariację na temat tego napoju możemy znaleźć w internecie. Przygotowuje się Lassi z miętą, z korzennymi przyprawami oraz z wodą różaną.
Przy łączeniu Lassi i herbaty z pomocą przychodzi nam niezastąpiona, japońska matcha, której szeroki wachlarz zastosowań w różnych recepturach na koktajle i shaki czyni ją niezwykle popularnym dodatkiem. Jest zdrowa i pobudzająca, a w dodatku łatwa w użyciu. Można z łatwością zastąpić nią kawę robiąc matchowe latte lub dosypać jej do porannego, pożywnego koktajlu owocowego oraz granoli. Nic nie stoi na przeszkodzie, by połączyć kulinarnie Indie oraz Japonię zwłaszcza, że smak jogurtu oraz zielonej herbaty doskonale się komponują.
Oto prosty i szybki przepis na Lassi z herbatą matcha, który polecamy każdemu kto próbował i pokochał słynne mango lassi oraz tym, którzy mimo kończącego się lata wciąż poszukują zdrowego i pożywnego orzeźwienia.
- Do przygotowania lassi potrzebny jest naturalny jogurt i woda oraz szczypta soli.
- Wszystkie te składniki należy dokładnie wymieszać i już można pić. Często dodaje się do niego szczyptę kardamonu. My polecamy również popularny dodatek wody różanej.
- Przygotowując lassi z matchą, zwyczajnie zastępujemy wodę matchą. Woda nie musi być ciepła, ponieważ matcha doskonale rozpuszcza się także w wodzie zimnej.
- Bierzemy zatem kubek jogurtu oraz taką samą ilość zimnej wody, w której rozrabiamy około 2 gramów matchy (pół łyżeczki). Tradycyjnie należy użyć bambusowej trzepaczki, aczkolwiek powszechnie używa się również do tego elektrycznej mątewki do spieniania mleka. Doskonale nada się też blender lub shaker. Chodzi o to, by nie powstały grudki matchy.
- Jogurt i zimną matchę mieszamy razem i dodajemy szczyptę soli oraz dwie łyżki wody różanej.
- Słodzimy łyżką cukru lub dwiema syropu trzcinowego, zdecydowanie łatwiej się rozpuszcza. Podajemy schłodzone z kostkami lodu. Smacznego!
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Yerba mate tereré
Yerba mate terere to tradycyjny napój przygotowywany z yerba mate. Popularny zwłaszcza w Paragwaju ale[...]
VSS, Fair trade, organic – certyfikowane uprawy w rynku herbacianym?
W Szwajcarii istnieje projekt, który nosi nazwę VSS czyli Global Survey on Voluntary Sustainability Standards.[...]
sty
CBSe Cafe, Hierbas Serranas, Silueta: Test Yerba Mate, Opinie
Przetestowaliśmy Yerba Mate marki CBSe: Yerba Mate Kawową, Hierbas Serranas z ziołami oraz Silueta, która[...]
sie
Herbaty ciemne Pu-Erh i Hei Cha
Wiele osób zapewne już wie, że to co potocznie nazywamy w Polsce herbatą czerwoną jest[...]
lut
Herbata kaktusowa, czyli herbata z opuncją
Co to za kaktus? Opuncja. Opuncja to wielka rodzina kaktusów, które rozlazły się po całym[...]
maj
Jak podrabiano herbatę? Fałszowanie herbaty, podróbki herbaty, historia
W 1818 roku popularność i zapotrzebowanie na herbatę w Anglii sięgnęły takiego poziomu, że opłacalne[...]
wrz
Herbata zielona Hojicha, parzenie herbaty w Shiboridashi
Hojicha to japońska, dość młoda herbata, wyprodukowana pierwszy raz w 1920 roku w Kyoto. Hojicha[...]
gru
Dziesięć porad jak zrobić lepsze wzory na kawie latte art
Crema, która pojawia się na kawie zaraz po wykonaniu espresso, stanowi idealny podkład do zrobienia[...]
mar