ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Jak wykonać na kawie wzór „rozeta”:

  1. Aby wykonać latte art rozeta, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią powierzchnię do malowania. Wykonując dynamiczne, koliste ruchy, cienkim strumieniem mleka wyrównujemy pianę na powierzchni kawy oraz doprowadzamy do wyrównania koloru tła dla latte artu.
  2. Malowanie należy rozpocząć stosunkowo wcześnie, w środkowej części zawartości filiżanki, obniżając wysokość strumienia do powierzchni kawy i dynamicznie wychylając dzbanek przy jednoczesnym wykonywaniu rytmicznych ruchów na boki. Takie ustawienie powinno przyczynić się do powstania śladu z mleka na powierzchni kawy. Poprawnie wykonana rozeta, posiada rozbudowaną, zawijającą się na boki podstawę. Aby ją wykonać, należy przytrzymać wyżej opisany ruch statycznie, w jednym punkcie. Spowoduje to nakładanie się na siebie kolejnych śladów i stworzenie podstawy wzoru.
  3. Gdy dolna część rozety jest już gotowa, należy przesuwać strumień w kierunku krawędzi filiżanki, nie przerywając wylewania mleka. Ruchy ręki powinny być symetryczne, bez usztywniania nadgarstka i muszą współgrać z ruchami mleka. Tę fazę kończymy, gdy wzór osiągnie podobną odległość od bocznej krawędzi filiżanki, co w jego dolnej części. Całość można zakończyć mocniejszym wychyleniem dzbanka, aby wykończyć czubek rozety małym sercem.
  4. Nie przerywając wylewania mleka, należy następnie delikatnie podnieść dzbanek i przeciągnąć strumień idealnie przez środek powstałego wcześniej śladu. Jeśli dzbanek nie zostanie podniesiony odpowiednio wysoko, może to skutkować rozciągnięciem wzoru, zamiast właściwego wykończenia.

„Rozeta” jest wzorem, który wymaga od baristy dobrej kontroli ruchów. Dobrze wykonany wzór stanowi efektowne wykończenie każdej mlecznej kawy.

Cechy dobrze wykonanego latte artu:

  • Znajduje się idealnie na środku filiżanki.
  • Tło posiada jednolity kolor.
  • Wzór jest symetryczny, bez żadnych zniekształceń
  • Linia symetrii i linia wyznaczona przez uszko filiżanki stanowią kąt prosty.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Espresso z rooibosa? Przepis na herbatę rooibos z mlekiem

Jak smakuje espresso z rooibosa? Samo espresso na świeżo zmielonym rooibosie niewiele różni się w[...]

Najczęstsze pytania dotyczące kawy i odpowiedzi

Nie uważam, żeby Włosi mieli jakieś braki. Przedstawiłem Ci wyniki swoich doświadczeń w tym temacie[...]

Herbata z liści kawy

Herbata z liści kawy to nie tylko nowy i modny napój. Historia tego naparu jest[...]

Dilmah Pure Green recenzja, opinie

Miałem nadzieję, że kto jak kto ale Dilmah wypuszcza raczej przyzwoite herbaty, a czasami udaje[...]

Rooibos tea: teina, historia

Rooibos mylnie bywa nazywany herbatą lub herbatą czerwoną, ponieważ z rośliną herbacianą nie jest spokrewniony,[...]

Herbata zielona Kokeicha. Herbata ala makaron

Jak wygląda parzenie herbaty Kokeicha? To kolejna zaskakująca sprawa w tej herbacie, ponieważ używamy wody[...]

Herbata Earl Grey Blue Flower z niebieskim kwiatem malwy

Earl Grey jest jedną z moich ulubionych mieszanek herbacianych. Smaczny i przyjemnie świeży. Dzisiaj kilka[...]

2 Comments

Kwiat hibiskusa: rodzaje, parzenie, historia. Herbata z hibiskusa?

Napar z hibiskusa, czyli z malwy sudańskiej nazywany jest także karkade lub czerwonym złotem faraonów.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.