Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Herbaty aromatyzowane to nie jest współczesny wynalazek. Od dawna, poprzez mieszanie kwiatów z liśćmi herbaty, otrzymuje się herbaty o zupełnie nowych smakach. Jednym z najpopularniejszych dodatków wykorzystywanych do aromatyzowania jest jaśmin. Dzisiaj zapraszam na odprężającą herbatę jaśminową.
Aromatyzowanie herbaty
Jak możemy przeczytać w książce „Tao chińskiej herbaty” głównymi rejonami, w których tradycyjnie aromatyzuje się herbatę są Fuijan, Zhejiang, Anhui oraz Jiangsu ponieważ właśnie tam zbiera się także świeże kwiaty. Herbaciane liście są mieszane ze świeżymi kwiatami aż do przesiąknięcia ich zapachem. Później kwiaty są odsiewane. Obecnie można jednak znaleźć też sporo herbat aromatyzowanych sztucznie. Jeśli mieliście okazję spróbować herbaty aromatyzowanej tradycyjnie oraz jej sztucznego odpowiednika, natychmiast poczujecie różnicę. Smak i zapach sztucznych aromatów jest bardzo silny, często lekko mdły i nawet bardziej jaśminowy niż sam jaśmin.
Jaśmin
To bardzo przyjemna roślina. Uważajmy jednak, by nie mylić go z jaśminowcem wonnym (Philadelphus coronarius L.) dość częstym w Polsce. Jaśmin (Jasminum L.) jest rośliną należącą do rodziny oliwkowatych i nie występuje w Polsce, jaśminowiec zaś należy do rodziny hortensjowatych. Z jaśminu uzyskuje się oleje oraz absoluty slużące do wyrobów perfumeryjnych oraz do aromatyzowania herbat. Jaśminowiec zaś to przede wszystkim krzew ozdobny.
Sam jaśmin ma właściwości odprężające i relaksujące, poprawia nam nastrój. Odświeża nas. Przygotowane na zimno świetnie gasi pragnienie i orzeźwia. W sam raz na wiosnę i lato.
Parzenie herbaty jaśminowej
Herbata, którą tym razem postanowiłam zabrać w teren, to herbata zielona, aromatyzowana naturalnie kwiatem jaśminu. Same kwiaty znajdziemy także w mieszance. Osobiście lubię herbaty z kwiatami, bo pięknie prezentują się w szklanych naczyniach. A obserwacja parzącej się herbaty to kolejna możliwość na chwilę relaksu.
Swój napar przygotowałam w górskim lesie bukowym, bo w końcu jest pogoda na wędrówki. Do parzenia wybrałam szklany gaiwan, żeby móc popatrzeć na kwiaty jaśminu. Wcześniej przygotowana woda, akurat „dobiła” do 70 stopni. Czas parzenia to około 3 minuty.
Sam susz pchnie ładnie jaśminem. Kwiaty są całe, w przyjemnym kolorze. Napar wyszedł jasny i lekko żółty, klarowny. W smaku rześki, przyjemny i kwiatowy.
Czy warto zabierać herbatę w teren?
Zdecydowanie tak. Choć trzeba się liczyć z pewnymi niedogodnościami takimi jak dodatkowy ciężar, lub nieraz ciekawe rozwiązania logistyczne by nam się czajniki nie potłukły. Jednak nie ma nic lepszego niż odprężająca herbata na leśnej polanie, a w tle cichy szmer strumienia. Jeśli do tego dodamy smak i aromat zielonej herbaty jaśminowej, nasz wypoczynek będzie jeszcze przyjemniejszy.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata w sporcie. Dlaczego warto zaparzyć Rooibosa i Yerba mate do bidonu?
Kiedy potrzebujemy orzeźwienia, pobudzenia, nawodnienia i witamin, świetnie sprawdzi się herbata. Rooibos, yerba mate, a[...]
paź
Herbata wspomaga leczenie otyłości. Wystarczą dwie filiżanki herbaty dziennie
Wiele osób chciałoby, żeby filiżanka herbaty pozwalała pozbyć się zbędnych kilogramów. Mamy dobrą wiadomość: w[...]
sie
Herbata dla Sportowców Jiao Gu Lan, zioło długowieczności: parzenie, właściwości
Jiao Gu Lan, zioło długowieczności lub zioło nieśmiertelności to roślina z grupy dyniowatych. Rośnie w[...]
kwi
Ginko Biloba. Miłorząb Japoński
Ginko Biloba to jedyne żyjące obecnie drzewo liściaste, które jest nagonasienne. Napar z miłorzębu japońskiego[...]
gru
Urc i mięta Nana – tradycyjne herbatki z Armenii
Ormianie kochają herbatę, ponieważ tak jak w Polsce pije się kawę o wszystkich porach dnia,[...]
lut
Teh Tarik, czyli herbata po Malezyjsku
Dosłownie nazwę teh tarik można przetłumaczyć jako "herbata ciągnięta". Co to oznacza? Chodzi tutaj o[...]
sty
Jak zaparzyć herbatę, żeby była smaczna – tabela
Gdy mowa o ortodoksyjnej herbacie to odpowiedź na banalne pytanie: jak parzyć, przestaje być tak[...]
2 Comments
mar
5 najpopularniejszych mitów na temat kawy
Badania potwierdzają, że nie ma przeciwwskazań dla picia kawy w czasie ciąży. Należy jednak zachować[...]
paź