ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Oznaczenia miału herbacianego

FBOPF

Flowery Broken Orange Pekoe Fannings.

Herbata drobno kruszona zawierająca nieliczne złote tipsy. Produkowana głównie na Cejlonie z upraw nizinnych.

BOPF

Broken Orange Pekoe Fannings.

Herbata produkowana na Cejlonie, w Indonezji, Południowych Indiach, Kenii, Mozambiku, Bangladeszu i Chinach. W Indonezji Sporządzana z dodatkiem małych i miękkich listków często nosi oznaczenie BOP fine lub small-leaf BOP. Jest to herbata czarna o równomiernych, drobno ciętych listkach. Nie zawiera tipsów. Czarna herbata o równomiernie, bardzo drobno pociętych liściach. Nie zawiera Tipsów.

TGFOF

 

Tippy Golden Flowery Orange Fannings

Specjalnie selekcjonowana i przesiewana herbata o delikatnym naparze stosowana do produkcji herbat ekspresowych w Darjeelingu.

GFOF

Golden Flowery Orange Fannings.

FOP

Flowery Orange Fannings.

Herbata bardzo wydajna o mocnym naparze. Pochodzi z plantacji Assam, Dooars i Bangladesz. Listki są równomiernie drobnie łamane. Bardzo doceniana we Fryzji. Określana tam jako mieszanka Wschodniofryzyjska.

OF

Orange Fannings.

Dobrej jakości herbata typu Fannings produkowana głównie w południowych Indiach oraz w Afryce i Ameryce Południowej.

PF 1

Pekoe Fannings 1

Herbata drobna o listkach jednolitego kształtu i wielkości produkowana głównie na plantacjach w Assam, Południowych Indiiach, Bangladeszu, Kenii, Tanzanii, Malawi. Najbardziej doceniana jest produkowana w Assamie.

PF

Pekoe Fannings

FNGS

 

Fannings

Listki tej herbaty łamane są wzdłużnie. Obficie występują podłużne włókna. Herbata bardzo drobna.

FNGS.1

Fannings 1.

BTF

Granulacja herbaty określana jest indywidualnie dla poszczególnych plantacji.

Oznaczenia herbacianego pyłu

PD

Pekoe Dust

Herbata w kolorze prawie czarna o jednakowej bardzo drobnej granulacji. Produkowana głównie na plantacjach Assam, Południowych Indii, Bangladeszu, Kenii, Tanzanii i Malawi.

PD1

Pekoe Dust 1

D1

Dust 1

Herbata o bardzo drobnych listkach typu Dust produkowana  głównie na Cejlonie, w Indonezji, Chinach, Afryce, Ameryce Południowej i południowych Indii

DUST

Najniższej granulacji i jakości herbata do produkcji herbat ekspresowych.

 

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak smakuje herbata?

Leciutkie herbaty białe słyną z aromatu siana i ziół. Spotkamy tu słodycz i aromat miodu,[...]

Jak długo można trzymać Yerba mate w naczyniu? Jakie robić odstępy między kolejnymi parzeniami?

Yerba Mate można parzyć kilka razy, a nawet kilkanaście razy. Ten sam susz można zalewać[...]

4 Comments

Matcha Zielona Herbata na Zimno z Lodem, przepis na herbatę Matcha

Przepis na Matchę na zimno z shakera. Do przygotowania potrzebujemy: Matchę, szklankę, shaker, lód, sitko,[...]

Herbata z liści kawy

Herbata z liści kawy to nie tylko nowy i modny napój. Historia tego naparu jest[...]

Parzenie kawy a temperatura wody

Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]

2 Comments

Ile jest rodzajów herbaty?

Generalnie herbatę można podzielić botanicznie na gatunki, podgatunki i kultywary, czyli odmiany uprawne rośliny. Same[...]

Związki chemiczne w herbacie, polifenole, aminokwasy, enzymy, pigmenty, węglowodany, alkaloidy, minerały, substancje lotne

Najważniejszymi związkami w świeżych liściach herbaty odpowiedzialnymi za odpowiedni produkt końcowy są: polifenole, aminokwasy, enzymy,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.