ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Oznaczenia miału herbacianego

FBOPF

Flowery Broken Orange Pekoe Fannings.

Herbata drobno kruszona zawierająca nieliczne złote tipsy. Produkowana głównie na Cejlonie z upraw nizinnych.

BOPF

Broken Orange Pekoe Fannings.

Herbata produkowana na Cejlonie, w Indonezji, Południowych Indiach, Kenii, Mozambiku, Bangladeszu i Chinach. W Indonezji Sporządzana z dodatkiem małych i miękkich listków często nosi oznaczenie BOP fine lub small-leaf BOP. Jest to herbata czarna o równomiernych, drobno ciętych listkach. Nie zawiera tipsów. Czarna herbata o równomiernie, bardzo drobno pociętych liściach. Nie zawiera Tipsów.

TGFOF

 

Tippy Golden Flowery Orange Fannings

Specjalnie selekcjonowana i przesiewana herbata o delikatnym naparze stosowana do produkcji herbat ekspresowych w Darjeelingu.

GFOF

Golden Flowery Orange Fannings.

FOP

Flowery Orange Fannings.

Herbata bardzo wydajna o mocnym naparze. Pochodzi z plantacji Assam, Dooars i Bangladesz. Listki są równomiernie drobnie łamane. Bardzo doceniana we Fryzji. Określana tam jako mieszanka Wschodniofryzyjska.

OF

Orange Fannings.

Dobrej jakości herbata typu Fannings produkowana głównie w południowych Indiach oraz w Afryce i Ameryce Południowej.

PF 1

Pekoe Fannings 1

Herbata drobna o listkach jednolitego kształtu i wielkości produkowana głównie na plantacjach w Assam, Południowych Indiiach, Bangladeszu, Kenii, Tanzanii, Malawi. Najbardziej doceniana jest produkowana w Assamie.

PF

Pekoe Fannings

FNGS

 

Fannings

Listki tej herbaty łamane są wzdłużnie. Obficie występują podłużne włókna. Herbata bardzo drobna.

FNGS.1

Fannings 1.

BTF

Granulacja herbaty określana jest indywidualnie dla poszczególnych plantacji.

Oznaczenia herbacianego pyłu

PD

Pekoe Dust

Herbata w kolorze prawie czarna o jednakowej bardzo drobnej granulacji. Produkowana głównie na plantacjach Assam, Południowych Indii, Bangladeszu, Kenii, Tanzanii i Malawi.

PD1

Pekoe Dust 1

D1

Dust 1

Herbata o bardzo drobnych listkach typu Dust produkowana  głównie na Cejlonie, w Indonezji, Chinach, Afryce, Ameryce Południowej i południowych Indii

DUST

Najniższej granulacji i jakości herbata do produkcji herbat ekspresowych.

 

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przegląd yerba mate: Rosamonte (ostrokrzew paragwajski), opinie

Aromat mate Rosamonte jest wyraźny i zdecydowany. Mówi się czasem, że to mate dla miłośników[...]

Najlepsza herbata na przeziębienie. Herbata z liści maliny na grypę

Jesteśmy coraz bliżej sezonu deszczowo-grypowego, a malina jest jednym z najbardziej znanych ziół stosowanych w[...]

Czarna herbata Keemun Mao Feng, rodzaje, historia

W Chinach herbata Keemun również cieszy się wielkim uznaniem ponieważ jest zaliczana do wielkiej dziesiątki[...]

1 Comments

D: Dust, oznaczenie jakości herbaty

D: Dust jest to literowe określenie jakości suszu herbacianego. Oznacza, że herbata jest bardzo drobna[...]

Herbata z melisy poprawia zdolność koncentracji. Melisa dobra na opryszczkę

Melisa uważana przez Greków za leczniczą już 2000 lat temu. W średniowieczu używano jej, żeby[...]

Herbata w Anglii. Angielska herbata

Herbata w Anglii pojawiła się w XVII wieku. Nieco nawet później niż w innych europejskich[...]

Chashaku

Chashaku. Mała bambusowa łyżeczka służąca do odmierzania herbacianego proszku. Używany jest do przygotowania tradycyjnie japońskiej[...]

Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?

Od wieków wiedza na temat sposobu jej uzyskania z owoców krzewu kawowca, jak i proces[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.