Będąc z dala od domu, poszukując miejsca serwującego dobrą kawę, jesteśmy skazani na metodę „prób i błędów”. Jest jednak szereg rzeczy, na które możemy zwrócić uwagę jeszcze przed przełknięciem pierwszych kropel kawy. Jeśli nie lubimy eksperymentować, pomocnym, będzie sięgnięcie po opinie w internecie. Pamiętajmy jednak o tym, że jest to jedynie subiektywny komentarz a barista za barem również ma prawo do gorszego dnia.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Zapach w kawiarnii
Kiedy już postanowimy przekroczyć próg kawiarni powinniśmy zwrócić uwagę na aromat, czy zachęca nas do wejścia dalej. Niestety dużo kawiarni z racji używania słabej jakość surowca, o odległej dacie palenia, aby osiągnąć pozytywny efekt, stosuje sztuczne aromaty, powinniśmy być zatem wyczuleni.
Kolor kawy
Kolejnym krokiem może być zwrócenie uwagi na kolor kawy w młynku. Jeśli nie lubimy kawy o bardzo gorzkim smaku i dymnym tytoniowym aromacie, zobaczenie czarnych ziaren o dużej połyskliwości powinno nas zniechęcić. Jasne palenie ziarna spowoduje, że tłuszcze zawierające olejki aromatyczne, pozostaną w środku, dzięki czemu kawa zachowuje świeżość a aromaty trafią do naszych filiżanek. Jasne i suche ziarno to połowa sukcesu dobrej kawy.
Trudno o dobrą białą kawę jeśli baza, którą jest espresso jest słabej jakości. Zwróćmy uwagę czy kawiarnia poważnie traktuje temat czarnej kawy, może o tym świadczyć drugi młynek lub większy wybór ziarna.
Barista
Jeśli mamy możliwość, przyjmy się przestrzeni pracy baristy. Czystość ekspresu z zewnątrz, często świadczy o stanie sprzętu w środku. Brak odpowiedniego czyszczenia ekspresu, bardzo mocno odbija się na smaku kawy i jest to bardzo często spotykany problem. Pewną wskazówką, którą pokaże nam profesjonalizm baristy, jest kolba bez wylewek (tzw. naked ), daje ona maksymalną kontrolę procesu parzenia i świadczy o obecności za barem perfekcjonisty.
Nawet najlepsze ziarno będzie smakowała przeciętnie, jeśli nie zostanie zmielone, tuż przed zaparzeniem. Upewnijmy się zatem czy młynek został użyty, a cała doza kawy przeznaczona dla nas jest świeża.
Kawa z mlekiem
Jeśli zamówiliśmy białą kawę, warto wsłuchać się w dźwięki spienianego mleka. Głośny, narastający, metaliczny dźwięk, najczęściej oznacza kawę z przegrzanym mlekiem, o zbyt dużym stopniu spienienia. Powinniśmy oczekiwać błyszczącej, gładkiej pianki, zwieńczonej LatteArtem.
Najbardziej istotnym elementem dobrej kawiarni jest profesjonalista za barem, osoba posiadająca odpowiednią wiedzą oraz chęci do rozwijania swoich umiejętności. Barista musi znać kawę, której używa, wiedzieć skąd pochodzi oraz jaka jest jej data palenia. Wystarczy kilka zdań, aby rozpoznać pasjonatów, a wielu z nich jest kopalnią wiedzy na temat kawy.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata biała Yin Zhen parzona na zimno i klasycznie
Yin Zhen to bez wątpienia słynna herbata. Zaliczana do jednej z dziesięciu wielkich herbat chińskich,[...]
cze
Herbata Czarna Chmura. China Yunnan Black Cloud
Zawsze jesienią w końcu nadchodzi niepohamowana fala czarnej herbaty (w przypadku chińskiej delikatnie zmieniamy kolor[...]
paź
Jaka herbata najbardziej pobudza
Często mówimy o herbacie mocnej lub słabej. Co jednak powinniśmy rozumieć przez „moc” naparu herbacianego?[...]
wrz
Czarna herbata Keemun Mao Feng, rodzaje, historia
W Chinach herbata Keemun również cieszy się wielkim uznaniem ponieważ jest zaliczana do wielkiej dziesiątki[...]
1 Comments
sty
Naczynia do Yerba Mate z owoców: Wyniki Konkursu
Dziękujemy Wszystkim za przesłane prace konkursowe, wszystkie trzymają naprawdę bardzo dobry poziom. Niestety nagroda główna[...]
cze
Historia herbaty w Indiach
Od momentu założenia pierwszych upraw, Indie stawały się coraz większą potęgą herbacianą. Assam, Dardźiling i[...]
paź
Słodycz w kawie. Jak słodka potrafi być kawa?
Bez wątpienia w trzeciofalowym podejściu do kawy języczkiem uwagi jest kwasowość, która w wielu przypadkach[...]
mar
Rozgrzewająca herbata na zimę. Przepisy na zimową herbatę z cytryną, goździkami, kardamonem, imbirem; jak zrobić?
Kiedy za oknem zimno i mroźno, dobrze jest rozgrzać się ciepłą herbatą. Przygotowaliśmy najlepsze przepisy[...]
paź