ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Świeżo zagotowana woda zazwyczaj ma około 96°C Celsjusza i świetnie nadaje się do parzenia czarnej herbaty. Co jednak, kiedy chcemy zaparzyć białą albo zieloną herbatę? Przeprowadziliśmy testy jak szybko stygnie świeżo zagotowana woda i poniżej przedstawiamy nasze wyniki.

Założenia:

  • zagotowaliśmy 1 litr wody w czajniku,
  • czajnik do gotowania wody został otwarty,
  • temperatura otoczenia wynosiła około 21°C
  • okno w kuchni były zamknięte, a promienie słoneczne nie padały bezpośrednio przez okno na czajnik.

Po jakim czasie woda w czajniku ma 60, 70, 75, 80, 85 i 90 stopni Celsjusza?

  • po 2 minutach temperautra wody wynosiła 90°C
  • po 4 minutach temperatura wody wynosiła 85°C
  • po 6 minutach temperatura wody wynosiła 80°C
  • po 8 minutach temperatura wody wynosiła 75°C
  • po 9 minutach temperatura wody wynosiła 70°C
  • po 14 minutach temperatura wody wynosiła 60°C
Kiedy woda ma 60,70,75,80,85,90 stopni? Po jakim czasem woda w czajniku nadaje się do parzenia herbaty?
Kiedy woda ma 60,70,75,80,85,90 stopni? Po jakim czasem woda w czajniku nadaje się do parzenia herbaty?

Przeprowadziliśmy dodatkowo test przelewania wody z naczynia do naczynia, żeby ochłodzić wodę. Zaczęliśmy od czajnika ze świeżo zagotowaną wodą i przelewaliśmy ją do trzech kolejnych naczyń. Wykonaliśmy 3 próby i wynik uśredniliśmy.

  • Z czajnika do pierwszego naczynia – strata temperatury – 3,4°C,
  • z pierwszego do drugiego naczynia – 6°C,
  • z drugiego do trzeciego naczynia – 8,5°C.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata ziołowa Lapacho działanie, herbata Inków właściwości

Lapacho: inaczej nazywana herbatką Inków, taheebo, ipe roxo lub Pau d’Arco. Jest to kora drzewa[...]

Irlandzka herbata śniadaniowa: Irish Breakfast Tea

Irish Breakfast Tea czyli irlandzka mieszanka śniadaniowa, jest nieco mniej popularną „siostrą” English Breakfast Tea.[...]

Herbata zielona Aracha

Aracha to rodzaj japońskiej zielonej herbaty, której smak najbardziej zbliżony jest smaku surowych liści. Jedynej[...]

Dlaczego kawa jest kwaśna? Kwaśność a kwasowość kawy

Kiedy zapytasz przypadkowo wybraną osobę jaką lubi kawę, w większości przypadków odpowie: NIE KWAŚNĄ! Równolegle[...]

Rooibos tea: produkcja. Jak produkowany jest rooibos? Uprawy

Uprawiany rooibos żyje około 6 lat z czego 4 lata to okres zbierania plonów. Sama[...]

Lipton dodaje do herbaty ekspresowej sok z herbaty. Bogaty smak z herbacianą esencją: powód do dumy czy wstydliwy patent?

Czy zastanawialiście się dlaczego herbata Lipton tak szybko się zaparza? Dlaczego zaraz po włożeniu torebki[...]

Zielona herbata a cukrzyca

Zielona herbata jest odpowiednim napojem dla osób z cukrzycą. Nie tylko będąc bogatym w prozdrowotne[...]

Czy herbata owocowa jest zdrowa?

Odpowiedź na pytanie czy takie napary są zdrowe nasuwa się nam więc sama. Są zdrowe[...]

2 komentarzy do “Kiedy woda ma 60,70,75,80,85,90 stopni? Po jakim czasem woda w czajniku nadaje się do parzenia herbaty?

  1. adi92 pisze:

    Muszę się nie zgodzić i częścią poradnika. Według moich pomiarów woda po zagotowaniu ma 100 stopni a żeby osiągneła 95 trzeba czekać 2 minuty. Do pomiarów używałem multimetru z termoparą i czajnika elektrycznego z 1l wody. Wydaje mi się że macie źle zkalibrowany termometr.
    Pozdrawiam :-D

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.