Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! 2016 – patronat medialny
W Polsce pije się coraz więcej herbaty. To fakt. Wystarczy zaobserwować powstawanie coraz większej ilości blogów herbacianych, dostrzec rosnącą popularność filmików o herbacie na You Tube czy przyjrzeć się wzrastającej liczbie herbaciarni i sklepów celujących w rozbudowaną sprzedaż herbat z całego świata.. Ci pasjonaci każdego dnia poszerzają swoją herbacianą erudycję i praktykę, nierzadko podróżują po planacjach herbaty na całym świcie zdobywając wiedzę i doświadczenie w kulturze picia herbaty.
- Strona internetowa: www.zaparzaj.pl
- Data: 24-25 września 2016 roku
- Godziny: sob 11.00 – 17.00, nd 11-15
- Miejsce: Ogród Botaniczny Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
- Organizatorzy: Stowarzyszenie Zaparzaj! I Ogród Botaniczny UAM w Poznaniu
Organizatorzy Festiwalu chcą stworzyć możliwość dla rozwoju tego potencjału wiedzy i doświadczenia w Wielkopolsce, a dokładniej w Poznaniu. Pragną także, by osoby nie znające jeszcze dogłębnie tematu mogły przyjść i poznać ciekawostki o tym popularnym napoju. Dążą do rozwoju szeroko rozumianej kultury picia herbaty w tym regionie Polski.
Misja imprezy
„Misją Poznańskiego Festiwalu Herbaty Zaparzaj! jest podniesienie świadomości herbacianej w Polsce, szeroko rozumianej kultury picia herbaty oraz rzetelna edukacja w temacie prozdrowotnych właściwości herbaty, jak również pozytywnego społecznego aspektu spotkań przy herbacie jako integracji lokalnych mieszkańców.” – mówi Jolanta Jona, koordynator programu Zaparzaj!
Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! organizowany jest z wielu powodów, których źródło tkwi w miłości organizatorów do herbaty, jej różnorodności i nieograniczonych możliwościach jej przygotowywania. Z herbacianej pasji zrodziło się pragnienie, by w (tym regionie Polski) Poznaniu dać możliwość herbacianym pasjonatom na spotkanie, wspólne parzenie i picie herbaty, wymianę herbacianych doświadczeń i myśli.
Organizatorzy – przekonani, że w samym Poznaniu jest znaczna ilość osób zafascynowanych herbatą i pragnących konfrontacji z herbaciarzami z innych regionów Polski – w ubiegłym roku postanowili w ekspresowym tempie zorganizować Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj!. Taki Festiwal do doskonała okazja nie tylko dla miłego spędzenia czasu, ale także zdobycia wiedzy o herbacie , jej prozdrowotnych właściwościach, sposobach przygotowania a w końcu niepowtarzalna możliwość degustacji herbat unikatowych, trudno lub w ogóle niedostępnych na polskim rynku. Pierwsza edycja odbyła się w uroczym, kameralnym miejscu, jakim jest poznańska kwiaciarnio – herbaciarnia Kwietna. Wydarzenie okazało się strzałem w dziesiątkę! Ogromne zainteresowanie imprezą oraz frekwencja dała sygnał organizatorom, że warto planować kolejne edycje Festiwalu.
Podczas tegorocznej, drugiej edycji Poznańskiego Festiwalu Herbaty Zaparzaj! organizatorzy pragną znów przedstawić ludzi sercem mocno związanych z herbacianym światem: podróżników z zapałem tropiących herbaciane plantacje świata, dystrybutorów herbaty, organizatorów spotkań herbacianych, herbacianych edukatorów i niestrudzonych praktyków w poznawaniu drogi herbaty. Nie zabraknie więc wykładów, prelekcji i warsztatów związanych z herbatą – jej codziennym, ale także odświętnym charakterem. Festiwal Zaparzaj! jest otwarty dla każdego: herbaciarze zaawansowani jak i ci stawiający pierwsze kroki na drodze herbaty będą mogli znaleźć coś dla siebie. Zostanie przygotowana także przestrzeń dla dzieci – nasi najmłodsi adepci sztuki herbacianej będą mogli ulepić sobie czarkę do herbaty albo posłuchać opowieści herbacianych.
Dlaczego „Zaparzaj!”?
Nazwa Festiwalu jest związana z zachwytem nad wysokiej jakości herbacianym liściem, ze świadomością doboru odpowiedniej wody potrzebnej do zaparzenia herbaty i starannym wyborem utensyliów herbacianych; w końcu jednak sam proces przygotowania herbaty – z jego różnorodnością stylów, uwarunkowań społecznych i kulturowych, wreszcie – z nastawieniem ducha, mentalną postawą jest głównym elementem herbacianej ceremonii.
Kiedy i gdzie?
Na druga edycję Poznańskiego Festiwalu Herbaty Zaparzaj! zapraszamy 24-25 września 2016 roku. Ponieważ ceremonia przygotowania herbaty wymaga odpowiedniej oprawy, czyli miejsca, które swoim charakterem i duchem będzie nawiązywało do wartości, jakie kultywuje się poprzez zaparzanie i degustację naparu herbacianego oraz przestrzeni, której ze względu na duże zainteresowanie i frekwencję już podczas pierwszej edycji w herbaciarni Kwietna brakowało – w tym roku Zaparzaj! odbędzie się w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Jest to piękna zielona przestrzeń spotkań kulturalnych i wydarzeń artystycznych ale także miejsce idealne dla odpoczynku i wyciszenia. Ta poznańska ostoja zieleni jest również doskonała do poszerzenia wiedzy, jako że Ogród Botaniczny posiada udokumentowane zbiory roślinne, służące celom naukowym, dydaktycznym i edukacyjnym przedstawione w dziesięciu działach tematycznych, dodatkowo koncentrując badania naukowe na ochronie gatunków zagrożonych i ginących.
Planowane atrakcje są również skierowane do najmłodszych, degustacje herbaty, możliwość stworzenia własnej herbaty, będzie można posłuchać zarówno herbatach w Japonii, na Sr Lance, Indiach czy Nepalu. Program dla siebie znajdą zarówno początkujący herbaciarze, jak i wieloletni pasjonaci.
Źródło: materiały prasowe Zaparzaj!
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Anxi, okręg na prowincji Fujian
Anxi to okręg na południu prowincji Fujian, słynie z produkcji herbaty Ti Kuan Yin. Drzewa[...]
Przegląd yerba mate: Pajarito (ostrokrzew paragwajski), opinie
Yerba mate dobrej jakości w dobrej cenie. Zyskuje pozytywne oceny i ma wielu miłośników. W[...]
sty
Herbata zielona koreańska Hyunmicha-Garucha, porównanie z ekspresówkami koreańskimi
Sejak (Se-jak) to nie nazwa herbaty, a grupy herbat, która mówi nam, że herbatę zebrano[...]
maj
Herbata biała Pai Mu Tan. Klasyczna biała herbata
Herbata białaPai Mu Tan to klasyczny przykład herbaty bardzo mało przetworzonej. To druga najlepsza biała[...]
gru
5 najlepszych przepisów na herbaciane koktajle
Shake ciasteczkowy na ciepło to doskonałe rozwiązanie dla lubiących słodkości. Można w ten sposób zagospodarować[...]
lis
Przegląd yerba mate: Canarias (ostrokrzew paragwajski), opinie
Sama mate Canarias reprezentuje typowy styl Urugwajski. Jest bardzo drobna i pylasta, przypomina Brazylijską Chimarrao[...]
paź
Wstęp do parzenia herbaty
Chociaż pijemy dużo herbaty, plasując się na 31 pozycji w światowym rankingu (dwa oczka wyżej[...]
sie
Chasen
Czym jest chasen? Chasen to bambusowy pędzel służący do przygotowywania herbaty matcha. Wykonany jest z[...]
kwi