ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kto z nas nie zna Masala Chai? Narodowa herbata z Indii nie od dziś podbija nasze serca. Kto jednak miał okazję skosztować herbaty przygotowanej własnoręcznie przez Hindusów, którzy napój ten znają z rodzinnego domu? Taka okazja zdarzyła nam się niedawno.

Dzięki naszym gościom poznaliśmy Masala Chai od nieco innej strony. Osoby, które śledzą nasz kanał z pewnością zauważyły, że nie raz podchodziliśmy już do tej herbaty. W sieci także można znaleźć niejeden przepis na tradycyjny napój z Indii. Mogłoby się więc wydawać, że niczego nowego się nie da już dowiedzieć. Nic bardziej mylnego. Nasi goście, przygotowali dla nas nieco inną wersję tego napoju.

Okazuje się, że wcale nie trzeba dodawać kompletu popularnych w Masala Chai przypraw, aby przygotować niezwykle aromatyczny i rozgrzewający napój. Wiadomo, że Hindusi dodają korzenne przyprawy według swojego gustu. Niektórzy nawet mówią, że istnieje tyle przepisów na Masala Chai, co gotujących ją Hindusów.

Wśród najczęściej pojawiających się przypraw znajdziemy:

  • cynamon,
  • kardamon,
  • imbir,
  • goździki,
  • pieprz,
  • lukrecję i inne jeszcze składniki.

Nasza Masala Chai przygotowana została jedynie ze świeżym imbirem i kardamonem. Obficie posłodzoną i ugotowana niemal na samym mleku okazała się niezwykle smaczna i wbrew pozorom, w smaku wcale nie taka nieskomplikowana. Sekretem sukcesu była asamska herbata o bardzo drobnych liściach, która podczas gotowania oddała intensywny herbaciany aromat. Chcecie poznać nowe oblicze Masala Chai? Zapraszamy do gotowania z naszymi gośćmi.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata z Tunezji – przepis na miętową herbatę

Maghreb to obszar północno-zachodniej części kontynentu afrykańskiego. Jest to nazwa, którą Arabowie nadali ziemią na[...]

Herbata w Hiszpanii

Sprawę od początku trzeba przedstawić jasno - Hiszpania to nie jest kraj herbaciany. Nie ma[...]

Herbata Puchong Green Oolong organiczna: parzenie, opinie

Puchong (包種茶, Baozhongcha lub Pouchong) to jedna z herbat z „pogranicza”. Często sytuuje się ją[...]

Dodatki do herbaty. Co dodać do herbaty, żeby lepiej smakowała?

Mleko, cukier, miód, a może sól i masło? Czego dodać do herbaty? Do jakiej herbaty[...]

Jak zrobić najlepszą przelewową kawę w domu? Zaparzacz Gabi

Wyjątkowość Gabi polega na wyeliminowaniu zmiennych wynikających z techniki parzenia kawy. Dzięki zastosowaniu dyspensera wody[...]

F: Flowery, oznaczenie jakości herbaty

F: Flowery to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata z[...]

Parzenie herbaty w termosie. Jak zrobić herbatę w termosie?

W okresie jesienno zimowym często przypominamy sobie o wielce praktycznym wynalazku jakim jest termos. Możliwość[...]

2 Comments

Zielona herbata wydłuża życie (1-MNA)

Co pewien czas nauka odkrywa nowe składniki herbaty i jej nowe właściwości prozdrowotne. Poszukiwanie eliksiru[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.