ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Dodawanie soli do kawy nie wydaje się być dobrym pomysłem i z pewnością nim nie jest. Jednak gdy kawa jest gorzka, szorstka na języku, a jej wypicie stanowi nie lada wyzwanie, zamiast dodawać cukier lub mleko – niewielka szczypta soli ułatwi zmierzenie się z naparem.

Jak zaparzyć idealną kawę?

Kluczem do zaparzenia dobrej kawy jest osiągnięcie właściwego balansu smaków. Nadmierne wybicie się któregokolwiek z nich sprawia, że napar staje się nieprzyjemny w odbiorze. Odpowiedni dobór parametrów parzenia pozwala uniknąć nadmiernej kwaśności lub goryczy. Gdy mamy do czynienia z kawą fatalnej jakości lub zbyt mocno palonej, osiągnięcie właściwego balansu jest niemożliwe, a gorycz zaczyna dominować nad całym odczuciem smakowym. W takiej sytuacji dla uzyskania balansu jesteśmy zmuszeni równoważący smak dodać z zewnątrz.

Sól do kawy, czyli kawa z solą

Mało znanym trickiem jest technika polegająca na dodaniu bardzo niewielkiej ilości soli kuchennej, która o dziwo podnosi odczucie smaku słodkiego, a niweluje smaku gorzkiego. Dzieje się tak, gdy do mózgu przestaje docierać jeden dominujący sygnał i zaczynamy mieć do czynienia z kompozycją doświadczeń. Wobec takiej sytuacji niektóre odczucia ulegają interpretacji przez mózg jako zupełnie inne. Całym zjawiskiem zajmuje się nauka o percepcji krosmodalnej, a naukowcy wciąż badają i szukają odpowiedzi na pochodzenie takiej reakcji naszego organizmu. Dzięki zastosowaniu odrobiny możemy niejako oszukać nasze zmysły i złagodzić sobie niemiłe doświadczenia podczas picia kawy.

Autorem tekstu jest Adam Laska (właściciel marki KAFAR palarniakafar.pl)

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Miodokrzew jakiego nie znacie. Gotowany honeybush jest najzdrowszy!

Honeybush to popularne zioło z Afryki Południowej, które jest coraz lepiej znane i cieszy się[...]

Smoothie Detox, oczyszczające jagodowe smoothie z zieloną herbatą (Blueberry Teatox Smoothie)

Przepis na świetnie detoksyzujące smoothie, jagodowy smak spotyka się tutaj z odświeżającą zieloną herbatą oraz[...]

Co pije Tatar? Herbata Tatarska

Herbata Tatarska. Zagotować mleko (100 ml) i wodę (100 ml) w różnych naczyniach. Do gotującej[...]

Czy herbata owocowa jest zdrowa?

Odpowiedź na pytanie czy takie napary są zdrowe nasuwa się nam więc sama. Są zdrowe[...]

Dlaczego warto pić herbatę? 13 powodów

Na początku upewnij się, że pijesz herbatę, czyli napar z liści herbaty Camellia sinensis. Jesteś[...]

Artystyczna herbata

Nie wiadomo dokładnie kiedy rozpoczęła się jej produkcja. Najprawdopodobniej wynaleziono ją jako ciekawostkę, aby bawić[...]

Zapisywanie notatek o herbacie: herbaciany dziennik. Czy warto?

Pomysł oczywisty: zapisywać, robić notatki. Czy warto? Zdecydowanie tak. W ten sposób nauka herbaty będzie[...]

Najlepsza herbata oolong

Herbaty oolong ogólnie uchodzą za grupę herbat wysokiej jakości i jako takie będą dobrą propozycją[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.