ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Przegląd yerba mate: Amanda (ostrokrzew paragwajski)

Marka Amanda została założona przez polskich emigrantów. Dokładniej przez Jana Szychowskiego, który w 1900 roku osiadłszy w Apostoles w Argentynie rozpoczął uprawę ziemi. Niektórzy twierdzą, że biało-czerwone barwy ze złotymi akcentami odnoszą się do polskich korzeni firmy.

Yerba mate Amanda Elaborada organiczna organic
Yerba mate Amanda Elaborada organiczna organic

Producent Amandy

La Cachuera to firma będąca właścicielem marki Amanda. W portfolio firmy znajduje się nie tylko yerba mate, ale także ryż. Firma założyła także fundację Bronislada Kruchowski de Szychowski nazwaną na cześć małżonki założyciela marki, której działalność skupia się na pomocy początkowo pracownikom firmy i ich rodzinom, a obecnie wszystkim uboższym mieszkańcom okolicy. Wsparcie dotyczy rozwoju osobistego, szkolnictwa, sportu i opieki medycznej. Firma prowadzi także muzeum rodziny Szychowskich, gdzie wyeksponowano wiele zabytków i pamiątek w tym własnoręcznie wykonanych przez Jana Szychowskiego wynalazków. Mate uprawiana jest w prowincji Misiones w Argentynie

 

Yerba mate Amanda Despalada
Yerba mate Amanda Despalada

Produkty Amandy

W ofercie marki Amanda znajdują się regularne produkty takie jak czerwona Amanda elaborada, niebieska despalada, ziołowa, pomarańczowa, cytrynowa oraz pakowana w ekskluzywne płócienne worki, oraz specjalna seria mate w wersji premium, wyselekcjonowana, przeznaczona do terere czy wersja campo. Są także mate w postaci ekspresowej oraz instant.

Smak i aromat Amandy

Ostry i cierpki z wyraźną goryczką. Jest to mate cechująca się wyraźnym smakiem, nawet lekką pikantnością. Wyczuwa się nuty chleba i słodu, z nut roślinnych można doszukać się nieco kandyzowanych tropikalnych owoców.

Yerba mate Amanda Elaborada ziołowa
Yerba mate Amanda Elaborada ziołowa

Ogólna ocena Amandy

Yerba mate Amanda jest dobra, choć nie powalająca. Z całą pewnością warta uwagi dzięki swym polskim korzeniom i interesującej działalności pobocznej. Z cała pewnością, w mojej opinii, jest to jednak mate codzienna, w dobrej cenie i jakości, ale bez pretensji do czegoś więcej. Jak na produkt argentyński, jest to marka zaskakująco intensywna w smaku, szorstka i gorzka lecz tym samym tradycyjna i klasyczna.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata relaksująca i odprężająca

Wielu z nas zmaga się ze stresem, o który w ostatnich czasach nietrudno. Stres natomiast[...]

Yerba mate Pajaro Azul, recenzja, opis

Wśród popularnych i szeroko rozpoznawalnych marek yerba mate, na sklepowych półkach znajdziemy także takie, których[...]

Wielki Test Ekspresowych Herbat

Wielki test ekspresówek! Parzyliśmy i ocenialiśmy dostępne na rynku herbaty ekspresowe. Zobacz na subiektywny test!

Herbata zielona Gyokuro – jedna z najszlachetniejszych na świecie

Gyokuro jest to uważana za najszlachetniejszą z japońskich, a czasem także za najszlachetniejszą na świecie[...]

1 Comments

Herbata Che Thai Nguyen, opinie

Pierwsze parzenie uwalnia słodkawy aromat, który jest bardzo przyjemny i mógłbym wąchać same zalane liście[...]

1 Comments

Nakhla Cardamon test, opinie

Jestem wielkim fanem Nakhli, jest to dla mnie jeden z najlepszych producentów melas. Darzę go[...]

Herbata w Iranie. Historia perskiej herbaty

Pierwsze krzewy herbaciane pojawiły się w Iranie w 1901 roku, po tym gdy irański ambasador[...]

Historia kultury picia herbaty w Czechach. Jak powstały herbaciarnie w Polsce?

Z czym kojarzą się nam Czechy? Jeśli chodzi o kuchnię to przede wszystkim ze słynnymi[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.