ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Przegląd yerba mate: Amanda (ostrokrzew paragwajski)

Marka Amanda została założona przez polskich emigrantów. Dokładniej przez Jana Szychowskiego, który w 1900 roku osiadłszy w Apostoles w Argentynie rozpoczął uprawę ziemi. Niektórzy twierdzą, że biało-czerwone barwy ze złotymi akcentami odnoszą się do polskich korzeni firmy.

Yerba mate Amanda Elaborada organiczna organic
Yerba mate Amanda Elaborada organiczna organic

Producent Amandy

La Cachuera to firma będąca właścicielem marki Amanda. W portfolio firmy znajduje się nie tylko yerba mate, ale także ryż. Firma założyła także fundację Bronislada Kruchowski de Szychowski nazwaną na cześć małżonki założyciela marki, której działalność skupia się na pomocy początkowo pracownikom firmy i ich rodzinom, a obecnie wszystkim uboższym mieszkańcom okolicy. Wsparcie dotyczy rozwoju osobistego, szkolnictwa, sportu i opieki medycznej. Firma prowadzi także muzeum rodziny Szychowskich, gdzie wyeksponowano wiele zabytków i pamiątek w tym własnoręcznie wykonanych przez Jana Szychowskiego wynalazków. Mate uprawiana jest w prowincji Misiones w Argentynie

 

Yerba mate Amanda Despalada
Yerba mate Amanda Despalada

Produkty Amandy

W ofercie marki Amanda znajdują się regularne produkty takie jak czerwona Amanda elaborada, niebieska despalada, ziołowa, pomarańczowa, cytrynowa oraz pakowana w ekskluzywne płócienne worki, oraz specjalna seria mate w wersji premium, wyselekcjonowana, przeznaczona do terere czy wersja campo. Są także mate w postaci ekspresowej oraz instant.

Smak i aromat Amandy

Ostry i cierpki z wyraźną goryczką. Jest to mate cechująca się wyraźnym smakiem, nawet lekką pikantnością. Wyczuwa się nuty chleba i słodu, z nut roślinnych można doszukać się nieco kandyzowanych tropikalnych owoców.

Yerba mate Amanda Elaborada ziołowa
Yerba mate Amanda Elaborada ziołowa

Ogólna ocena Amandy

Yerba mate Amanda jest dobra, choć nie powalająca. Z całą pewnością warta uwagi dzięki swym polskim korzeniom i interesującej działalności pobocznej. Z cała pewnością, w mojej opinii, jest to jednak mate codzienna, w dobrej cenie i jakości, ale bez pretensji do czegoś więcej. Jak na produkt argentyński, jest to marka zaskakująco intensywna w smaku, szorstka i gorzka lecz tym samym tradycyjna i klasyczna.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak zrobić herbatę ryżową, zieloną herbatę z ryżem Genmaicha

Jak zrobić samemu herbatę ryżową? Potrzebujemy zieloną herbatę typu Sencha (chińska lub japońska) oraz ryż,[...]

Zimne parzenie (cold brew) vs. ciepłe parzenie: różnice

W zimnej wodzie dobrze rozpuszczają się aminokwasy, których obecność w naparze wiąże się z cenionymi[...]

Herbata czerwona Pu-Erh Varadero, opinie

Napar czerwonej herbaty Pu-Erh Varadero to jeden z najjaśniejszych Pu-Erhów aromatyzowanych, jakie miałem okazję testować.[...]

Ruanda FOP Rukeri – czarna herbata: parzenie, opinie

Herbatę zaparzyłam wodą o temperaturze 95 stopni. Użyłam 3 gramy suszu i parzyłam przez 2[...]

Jak zrobić własną czarną herbatę? Poradnik

Blendowanie herbaty, czyli mieszanie herbat z różnymi rzeczami jest bardzo powszechne i bardzo niemłode. Jeśli[...]

Jak długo można trzymać Yerba mate w naczyniu? Jakie robić odstępy między kolejnymi parzeniami?

Yerba Mate można parzyć kilka razy, a nawet kilkanaście razy. Ten sam susz można zalewać[...]

4 Comments

Herbata z pigwą i geranium – przepis

Kresowiacy mają bogatą kulturę nie tylko związaną z twórczością znanych osób z tych regionów ale[...]

Czy herbata owocowa jest zdrowa?

Odpowiedź na pytanie czy takie napary są zdrowe nasuwa się nam więc sama. Są zdrowe[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.