Przegląd yerba mate: Amanda (ostrokrzew paragwajski)
Marka Amanda została założona przez polskich emigrantów. Dokładniej przez Jana Szychowskiego, który w 1900 roku osiadłszy w Apostoles w Argentynie rozpoczął uprawę ziemi. Niektórzy twierdzą, że biało-czerwone barwy ze złotymi akcentami odnoszą się do polskich korzeni firmy.
Producent Amandy
La Cachuera to firma będąca właścicielem marki Amanda. W portfolio firmy znajduje się nie tylko yerba mate, ale także ryż. Firma założyła także fundację Bronislada Kruchowski de Szychowski nazwaną na cześć małżonki założyciela marki, której działalność skupia się na pomocy początkowo pracownikom firmy i ich rodzinom, a obecnie wszystkim uboższym mieszkańcom okolicy. Wsparcie dotyczy rozwoju osobistego, szkolnictwa, sportu i opieki medycznej. Firma prowadzi także muzeum rodziny Szychowskich, gdzie wyeksponowano wiele zabytków i pamiątek w tym własnoręcznie wykonanych przez Jana Szychowskiego wynalazków. Mate uprawiana jest w prowincji Misiones w Argentynie
Produkty Amandy
W ofercie marki Amanda znajdują się regularne produkty takie jak czerwona Amanda elaborada, niebieska despalada, ziołowa, pomarańczowa, cytrynowa oraz pakowana w ekskluzywne płócienne worki, oraz specjalna seria mate w wersji premium, wyselekcjonowana, przeznaczona do terere czy wersja campo. Są także mate w postaci ekspresowej oraz instant.
Smak i aromat Amandy
Ostry i cierpki z wyraźną goryczką. Jest to mate cechująca się wyraźnym smakiem, nawet lekką pikantnością. Wyczuwa się nuty chleba i słodu, z nut roślinnych można doszukać się nieco kandyzowanych tropikalnych owoców.
Ogólna ocena Amandy
Yerba mate Amanda jest dobra, choć nie powalająca. Z całą pewnością warta uwagi dzięki swym polskim korzeniom i interesującej działalności pobocznej. Z cała pewnością, w mojej opinii, jest to jednak mate codzienna, w dobrej cenie i jakości, ale bez pretensji do czegoś więcej. Jak na produkt argentyński, jest to marka zaskakująco intensywna w smaku, szorstka i gorzka lecz tym samym tradycyjna i klasyczna.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata zielona
Herbata zielona to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis. Liście zostały poddane utlenianiu, czyli[...]
mar
Herbata zielona Tai Ping Hou Kui – płaska herbata
Herbata zielona Tai Ping Hou Kui jest jendą z bardziej niezwykłych i rzadkich herbat. W[...]
paź
Vilcacora (Koci Pazur) wzmacnia odporność, zwalcza wirusy i grzyby, wspomaga leczenie raka
Vilcacora jest powszechnie znana w tradycyjnej medycynie peruwiańskiej. Leczy z dolegliwości trawiennych, zapalenia stawów, przez[...]
paź
Miodokrzew honeybush – herbatka bez kofeiny, dobra dla dzieci i nie tylko
Honeybush to ziołowa herbatka pochodząca z RPA. Jest tam zbierana, przetwarzana, w tym fermentowana jak[...]
sty
Przegląd yerba mate: Cruz de Malta (ostrokrzew paragwajski) – opinie
Kiedy przyglądamy się liściom, nasuwa nam się na myśl słowo „elegancka”, ma równe liście i[...]
lut
Herbata rozpuszczalna granulowana – jak powstaje? Czy jest zdrowa?
Czym się różni herbata rozpuszczalna od zwykłej? W praktyce brakiem fusów, czyli pewną wygodą. Nie[...]
lis
Jak wygląda praca testera herbaty, którego kubki smakowe są ubezpieczone na 5mln złotych?
Sebastian Michaelis nigdy nie myślał dużo herbacie. Herbata była dla mnie codziennością, ale jako ciepły[...]
gru
Zimne parzenie (cold brew) vs. ciepłe parzenie: różnice
W zimnej wodzie dobrze rozpuszczają się aminokwasy, których obecność w naparze wiąże się z cenionymi[...]
maj