ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Power baton to słodka przekąska, która ma nas postawić na nogi i dodać nam energii. Nie musimy być sportowcami by pozwolić sobie na takiego batonika. Jest to świetne rozwiązanie na mały głód, który dopada nas niespodzianie w trakcie dnia. Batonik taki jest zdrowy i energetyzujący dzięki zawartości cukru oraz kofeiny. Nadaje się także dla osób trenujących lub w czasie wycieczki pieszej lub rowerowej. Przygotowanie go jest proste i szybkie.

Dodatkową zaletą batoników jest to, że spełniają wymogi różnych diet, nie tylko są wegetariańskie, ale jeśli zastąpimy miód innym słodem, na przykład z agawy to będą także wegańskie, dodatkowo są bezglutenowe i zupełnie przy okazji rawfudowe (surowe).

Przepis na baton energetyczny z ostrokrzewem paragwajskim: składniki
Przepis na baton energetyczny z ostrokrzewem paragwajskim: składniki

Power batonik z mate – składniki:

  • 2 łyżki przesianej przez sitko (pobawionej łodyżek) brazylijskiej mate chimarao
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • łyżka pestek dyni
  • łyżka jagód goi
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżka wiórków kokosowych
  • łyżka płatków migdałów
  • łyżka miodu
  • biały sezam
  • kilka daktyli (4-5)
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
Przepis na baton energetyczny z ostrokrzewem paragwajskim: obtaczamy w sezamie
Przepis na baton energetyczny z ostrokrzewem paragwajskim: obtaczamy w sezamie

Jak zrobić baton energetyczny z yerba mate?

  • Daktyle jeśli posiadamy świeże i miękkie pozbawić pestek i posiekać, jeśli mamy suszone namoczyć w wodzie i zblendować.
  • Płatki owsiane zblendować do takiego stopnia jaki lubimy, najlepiej by były niezbyt drobne ale też by nie pozostał żaden w całości.
  • Pestki dyni i migdały lekko posiekać nożem.
  • Wszystkie składniki poza sezamem pomieszać w misce i zagnieść na jednolitą masę dłońmi.
  • Uformować batoniki lub płaski placek, który można nożem pociąć na batoniki.
  • Każdy batonik obtoczyć w sezamie.
  • Włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
  • Poszczególne batoniki pakować w folię spożywczą lub papier do pieczenia.

Wskazówka: kompozycję składników suchych można śmiało zmieniać zachowując ich proporcję do mokrych. Użyć można różnego rodzaju orzechów, otrąb czy innych ziaren jak choćby słonecznika.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Chmiel zwyczajny. Napar z chmielu

Rodzaj chmielu, którego nazwa łacińska to Humulus, należy do rodziny konopiowatych. Jest rośliną pnącą się,[...]

Herbata w Iranie. Historia perskiej herbaty

Pierwsze krzewy herbaciane pojawiły się w Iranie w 1901 roku, po tym gdy irański ambasador[...]

Herbata na jesień

Wśród korzennych przypraw dobrze sprawdzi się anyż i kardamon, choć nie wszyscy decydują się na[...]

Zawartość cukru w popularnych herbatach Ice Tea: Lipton, Nestea, Tymbark. Zestawienie

Ile cukru ma butelkowana herbata mrożona? Przygotowaliśmy dla Was zestawienie, w którym przedstawiamy zawartość cukru[...]

Schudłam pijąc yerba mate? Yerba mate efekty (utrata wagi)

Temat wspomagania procesu odchudzania przez yerba mate budzi żywe zainteresowanie i czasem mam nawet wrażenie,[...]

Herbata z mlekiem i kakao, przepis

Jak zrobić dobrą herbatę z mlekiem i kakao? Najpierw zagotowujemy mleko z wodą (w proporcji[...]

Przepis na herbatę na lato. Pyszne smoothie z zieloną herbatą i ananasem. Ananacha

Do przygotowania zdrowego i energetycznego smoothie z herbatą będziemy potrzebowali: ananasa (najlepiej świeży, ale może[...]

Narzędzia do gongfu cha, ceremonii herbaty. Do czego służą akcesoria?

Technika parzenia zwana z chińskiego gongfu cha to sposób parzenia herbaty zaliczany do technik wschodnich.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.