Hit mediów społecznościowych podczas kwarantanny to Dalgona Coffee, czyli deser kawowy z grubą, puszystą pianką na wierzchu. Niezliczone zdjęcia na Instagramie oraz Facebooku, przepisy na TikToku oraz challenge zalały internet w dobie lockdownu. Pewnie spotkaliście się nie raz ze zdjęciami znajomych prezentującymi szklanki wypełnione po połowie białym mlekiem i czekoladowo-brązową pianką zawiniętą w czubek kojarzący się z lodami włoskimi.
Co to jest Dalgona matcha?
Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że Dalgona to popularny w Korei Południowej smakołyk głównie sprzedawany na ulicach. Nie jest to w oryginale napój, lecz toffi przypominające strukturą gąbkę lub plaster miodu. Dzieje się tak dzięki dodatkowi sody i octu, które reagując razem powodują powstawanie dużych ilości dwutlenku węgla, który z kolei zostaje uwięziony w strukturze ciasteczka w postaci bąbli, dając mu postać gąbki.
Koncepcja tej piankowej przekąski przeniosła się na kawowy napój, który zdecydowanie łatwiej jest przygotować w domowych warunkach kwarantanny niż popularne ciasteczko. To właśnie Koreańczycy zamknięci w domach i stęsknieni za swoją ulubioną przekąską wylansowali w internecie przepis na Dalgona Coffee, mleczny napój składający się z mleka, cukru, wody i rozpuszczonej kawy. Nie mogąc jeść pianki na ulicach wszyscy zaczęli ubijać ją samodzielnie w domach. Popularnym dodatkiem jest sos o smaku toffi. Czasem do zrobienia gęstej pianki używa się piany z ubitego białka jaja.
Herbata z puszystą pianką
Szukamy zatem alternatywy dla wersji kawowej, która mogłaby zasmakować miłośnikom herbaty. Jak zwykle w takich sytuacjach z pomocą przychodzi niezastąpiona matcha, czyli zmielona na proszek zielona herbata będąca szeroko używana w cukiernictwie nie tylko japońskim. Matcha jest bardzo popularna także na zachodzie, dzięki swoim niezliczonym zastosowaniom przy produkcji nie tylko napojów, ale także lodów, kremów i innych deserów.
Dodać należy, że napój ten, zarówno w wersji kawowej jak i herbacianej można przygotować na ciepło oraz na zimno z kostkami lodu. Można także zastąpić mleko roślinnym odpowiednikiem, zaś białko jajka aquafabą czyniąc napój wegańskim.
Przepis jest prosty, nie wymaga wyszukanych składników i nie powinien przysporzyć trudności nawet tym, którzy nie wychodzą z domu, a kuchnia nie jest ich ulubionym miejscem. Wystarczy mikser lub ręczna trzepaczką do jajek.
Zapraszamy do przygotowywania Dalgoma Matcha i do dzielenia się jej zdjęciami w sieci. W końcu kwarantanna nie oznacza, że nie można zrobić czegoś modnego i na topie.
Składniki do Dalgona Matcha:
- pół szklanki mleka,
- kostki lodu,
- ćwierć szklanki cukru,
- ćwierć szklanki wody,
- 1 łyżka herbaty matcha,
- białka z dwóch jajek.
Według uznania mleko ciepłe lub zimne z kostkami lodu wlewamy do szklanki. Wodę i cukier mieszamy w rondelku i zagotowujemy, po czym gotujemy jeszcze 3 minuty. Białka ubijamy, miksujemy tak długo, aż powstanie sztywna pianka. Syrop cukrowy dodajemy ostrożnie po lekkim przestudzeniu do piany. Dodajemy matchę i miksujemy dalej. Przekładamy piankę do szklanki z mlekiem, by utworzyła warstwę na górze.
Można popisać się kreatywnością dodając smakowe syropy lub ozdabiając dowolnie napój.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Matcha Zielona Herbata na Zimno z Lodem, przepis na herbatę Matcha
Przepis na Matchę na zimno z shakera. Do przygotowania potrzebujemy: Matchę, szklankę, shaker, lód, sitko,[...]
lip
Kompost z torebek herbaty
Produkowanie kompostu z herbaty nie jest nowym pomysłem. Wiele osób używa takiego nawozu na swoich[...]
kwi
Herbata z prowincji Darjeeling, Steinthal: parzenie, opinie
Ogród Steinthal jest jednym z ponad 80 słynnych indyjskich ogrodów herbacianych. Położony jest w zachodniej[...]
lut
Dlaczego herbata z Darjeeling jest coraz gorsza
Pogarszanie się jakości herbaty z Darjeeling nie umknęło uwadze entuzjastów herbaty. Czy rzeczywiście słynna herbata[...]
lip
Produkcja herbaty. Proces produkcji herbaty a kolory herbaty
Herbata, herbatka a może napar? Wszystko, co parzymy, a nie jest kawą, nazywamy herbatą. I[...]
lis
Herbata czarna Lapsang Souchong
Herbata lapsang, czyli oryginalnie po Chińsku Zengshang Xiaozong. Jest to herbata czarna wędzona. Do wędzenia[...]
mar
Herbata oolong Tie Guan Yin: parzenie, historia, właściwości
Herbata oolong, niebieska, lub turkusowa według innych systemów nazewnictwa. Zaliczana jest do niżej fermentowanych oolongów.[...]
lis
Yerba mate Pajaro Azul, recenzja, opis
Wśród popularnych i szeroko rozpoznawalnych marek yerba mate, na sklepowych półkach znajdziemy także takie, których[...]
wrz