ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Quiz o kawie

Przygotowaliśmy dla Was test wiedzy o kawie. Poniżej znajdziecie 18 pytań, a do każdego z nich 3 odpowiedzi. Na dole strony znajdują się poprawne odpowiedzi.

1. Skąd wzięła się nazwa Arabika?
A – Kawa rdzennie pochodzi z półwyspu Arabskiego
B – Aż do XVI wieku Arabowie posiadali monopol na produkcję kawy
C – Arabowie zajmowali się transportem kawy do Europy

2. Czym jest cascara?
A – Napojem na bazie espresso i cytryny
B – Metodą obróbki kawy
C – Łupiną owocu kawowca

3. Skąd pochodzi Flat White – popularna mleczna kawa na bazie podwójnego espresso?
A – Nowa Zelandia
B – Włochy
C – Stany Zjednoczone

4.  Dlaczego kawa produkuje kofeinę?
A – Kofeina jest efektem ubocznym produkcji asymilatów
B – W celu odstraszania insektów
C – Kofeina pozwala przetrwać roślinie na dużych wysokościach

5. Czym jest Yellow Burbon?
A – Jednym ze szczepów Arabiki
B – Drinkiem kawowym na bazie whiskey
C – Popularną plantacją w Brazylii

6. Czym dla kawy jest reakcja Mailarda?
A – Procesem utraty masy ziarna podczas wypalania kawy
B – Reakcją aminokwasów z węglowodanami powodująca brązowienie i zmianę smaku ziarna
C – Reakcją utleniania się kawy i zmiany smaku wraz ze starzeniem się ziarna

7. Ile procent masy ziarenka kawy posiada zdolność rozpuszczenia się w wodzie?
A – 15%
B – 30%
C – 45%

8. Co to jest peaberry?
A – Gatunek kawowca, którego dojrzałe owoce pozostają zielone
B – Popularne określenie niedojrzałych ziaren kawy zauważonych w produkcji
C – Okrągłe ziarno kawowca, samotnie rozwijające się w owocu

9. Która z roślin jest starszym gatunkiem?
A – Robusta
B – Arabika
C – Obie uznawane są za najstarsze gatunki kawy

10. Co to jest broca?
A – Styl uprawiania krzewów kawowca w cieniu innych drzew
B – Hiszpańska nazwa kornika kawowca – szkodnika zagrażającego uprawom
C – Podłużna bruzda znajdująca na płaskiej części ziarna kawy

11. Jak nazywa się mała czarna kawa przyrządzana z użyciem ciśnienia?
A – Ekspresso
B – Espresso
C – CaffePresso

12. Która z kaw ma najwięcej kofeiny?
A – Przelewowa
B – Duża Cafe Latte
C – Espresso

13. Jakie ciśnienie wytwarza kawiarka?
A – 1,5 Bara
B – 3 Bary
C – 5 Barów

14. Co to jest microlot?
A – Podręczne urządzenie do parzenia kawy
B – Ziarno kawowca o bardzo małym rozmiarze
C – Ziarno z jednego zbioru, pochodzące najlepszej części plantacji

15. Który z popularnych kawowych regionów nie leży w Etiopii?
A – Yirgacheffe
B – Sidamo
C – Cerrado

16. Ile kilogramów kawy rodzi rocznie jedno drzewo kawowca?
A – 0,5
B – 3
C – 8,5

17. Jak potocznie nazywamy owoc kawowca?
A – Jagodą
B – Czereśnią
C – Wiśnią

18. Które z miejsc istnieje naprawdę?
A – Japońskie SPA oferujące kąpiele w basenie wypełnionym kawą
B – Włoska świątynia ku czci espresso
C – Brazylijska 14 metrowa rzeźba ziarenka kawy odlana z brązu

Poprawne odpowiedzi: 1.B, 2.C, 3.A, 4.B, 5.A, 6.B, 7.B, 8.C, 9.A, 10.B, 11.B, 12.A, 13.A, 14.C, 15.C, 16.A, 17.C, 18.A

Pytania do quizu przygotował Adam Laska.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata Asam (Assam)

Wielu z nas zna herbatę asamską ze swej codzienności. Jest dostępna w sklepach i często[...]

Jak używać gaiwana do herbaty? Poradnik

Najpopularniejszym naczyniem herbaciarza jest gaiwan. Można by powiedzieć nawet, że jest to swego rodzaju oznaka[...]

Dostaliśmy nagrodę od Youtube! Srebrny przycisk za 100 000 subskrybentów!

Od youtube’a otrzymaliśmy srebrny przycisk za przekroczenie 100 000 subskrybentów na naszym kanale. Dziękujemy Wam[...]

Rodzaje yerba mate: chimarrao, argentyńska, paragwajska, urugwajska

Co kraj to obyczaj. Okazuje się także, że co kraj to yerba mate. Nie trzeba[...]

1 Comments

Purple tea – fioletowa herbata

Purple tea to zupełna nowość na rynku herbacianym, a przynajmniej w porównaniu z innymi kolorami,[...]

Herbata w Anglii. Angielska herbata

Herbata w Anglii pojawiła się w XVII wieku. Nieco nawet później niż w innych europejskich[...]

Herbata z Azorów – Gorreana

Dzisiaj przygotowałam czarną herbatę Gorreana Pekoe. Herbatę Pekoe wytwarza się z drugiego liścia na pędzie.[...]

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.