Ceylon to słowo dobrze znane każdemu, kto pija herbatę chociażby za sprawą faktu, że wiele herbat czarnych nosi nazwy określające ich miejsce pochodzenia. Spotykamy więc na sklepowych półkach opakowania herbaty na których pyszni się słowo Ceylon, nic nie robiąc sobie z faktu, że nazwa kraju została zmieniona na Sri Lanka i to już pół wieku temu.
Wyspa Cejlon wpadła w ręce Brytyjczyków na początku XIX wieku. Postanowili uprawiać tam kaw, lecz plantacje nie udały się z powodu chorób i szkodników nękających uprawy. Podobnie rzecz miała się z innymi roślinami, które usiłowano sadzić na obszarach wydartych dżungli rękami robotników sprowadzonych z Indii. Herbata miała się tutaj tymczasem całkiem dobrze. Początkowo zasadzono ją w ogrodach bez planów na przemysłową produkcję. Dopiero w 1867 James Taylor założył swoją plantację herbaty by po pięciu latach dostarczyć pierwszą jej partię do Londynu. Była to herbata przetworzona w jego własnym zakładzie za pomocą maszyn, które sam zaprojektował. Kilku ośmielonych jego sukcesem plantatorów zdecydowało się iść w jego ślady. Sławę herbacie cejlońskiej przyniósł jednak Thomas Lipton, który pod koniec XIX wieku rozpoczął własną produkcję herbaty. Jego pomysł polegał na ominięciu pośredników by dostarczać własną herbatę bezpośrednio do swoich sklepów, których sieć posiadał w Wielkiej Brytanii. Dzięki temu mógł przybliżyć jakościową herbatę także mniej zamożnym klientom.
Gdy w 1948 roku Cejlon odzyskał niepodległość i przestał być kolonią brytyjską zmienił się także przemysł herbaciany. Rozpoczęła się nacjonalizacja tej gałęzi produkcji i stopniowo opuszczone przez brytyjskich zarządców plantacje przeszły w państwowe ręce. Sytuacja branży nie była dobra. Uprawy i przetwórnie zaczęły popadać w ruinę, a pracownicy żyli w ubóstwie. Wprowadzono także ograniczenie co do powierzchni posiadanej ziemi przez jednego człowieka. W latach dziewięćdziesiątych większość plantacji należała do rządu. Po kolejnych reformach sprywatyzowano część upraw co poprawiło sytuację. Wprowadzono także logo z lwem Lankijskim, które na wzór herbat z Darjeeling jest swego rodzaju gwarantem oryginalności i jakości.
Obecnie produkuje się tu herbatę w siedmiu głównych regionach: Kandy, Dimbula, Nuwara Eliya, Ruhuna, Uda Pusellawa, Uva i Sabaragamuwa. Są to uprawy górskie zlokalizowane nawet powyżej 2000 m n.p.m. Najniższe mieszczą się 600 m n.p.m. Klimat jest tu gorący i wilgotny. Produkcja trwa tu cały rok mimo, że dwa sezony deszczów monsunowych od stycznia do kwietnia i od lipca do września dzielą rok na zbiory o wyższej i niższej jakości. Poza herbatą czarną produkowaną z odmiany asamskiej krzewu herbacianego można też znaleźć tu odmianę chińską oraz nieco innych kolorów herbaty jak biała czy zielona. Jest to jednak niewielka produkcja w porównaniu z herbatą czarną znaną na całym świecie.
Sri Lanka jest trzecim największym producentem herbaty na świecie, produkuje się tu przeszło 300 tysięcy ton herbaty rocznie na przeszło 200 tysiącach hektarów.
Czajnikowy TV Publikacje
Herbata na Walentynki: herbata czarna Ceylon Lovers Leap parzenie, historia
Ciekawostką jest fakt, że herbata ta pochodzi z plantacji, którą założył osobiście sam James Taylor sadząc pierwsze 200 krzewów herbacianych i tym samym rozpoczynając herbacianą historię Sri Lanki.
czytaj całość...Jedną z bardziej rozpoznawalnych herbat ze Sri Lanki jest herbata czarna Lovers Leap. Jest to herbata, której nazwę nadano na cześć wodospadu, który jest głównym źródłem wody w Nuwara Eliya. Legenda mówi, że Cejloński książę pokochał dziewczynę niskiego stanu. Nie mogąc się pobrać kochankowie popełnili samobójstwo skacząc wspólnie z wodospadu.
Po więcej szczegółów zapraszamy do: Jane Pettigrew – World of tea
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata zielona Bancha, parzenie herbaty zielonej Bancha
Zielona herbata Bancha wywodzi się z Japonii i nie jest produkowana jako „główny produkt”. Do[...]
maj
Herbata zielona Lung Ching, parzenie, działanie, właściwości, produkcja
Herbata zielona Lung Ching, czyli Smocza Studnia to jedna z najlepszych chińskich herbat. Przed długie[...]
cze
Dlaczego herbata z Darjeeling jest coraz gorsza
Pogarszanie się jakości herbaty z Darjeeling nie umknęło uwadze entuzjastów herbaty. Czy rzeczywiście słynna herbata[...]
lip
Herbaciarnia Pai Mu Tan Chorzów
Herbaciarnia Pai Mu Tan Chorzów dane kontaktowe: telefon: 663 91 95 66, adres: Chorzów, ul.[...]
Herbata wędzona na sośnie rakotwórcza? Nie, herbata Lapsang jest bezpieczna!
Natomiast Lapsang souchong jest herbatą wędzoną na sośnie. Czy możemy ją zatem bezpiecznie pić? Okazuje[...]
2 Comments
sty
Kwas GABA gama aminomasłowy w zielonej herbacie
Kwas gama aminomasłowy nazywany skrótem GABA jest jednym ze składników herbaty. Osoby zajmujące się kulturystyką[...]
lis
Nikotyna w herbacie
Znane są przypadki, gdy Europejczycy, u zarania swej herbacianej historii, palili herbatę w fajkach jak[...]
sty
Herbata na sen. Jak zrobić poduszkę z herbaty, która ułatwia zasypianie?
Poduszkę herbacianą można wykonać zarówno z herbaty świeżej jak i z wysuszonych fusów po zaparzeniu[...]
1 Comments
sty