Szerbet nie powinien być mylony z sorbetem, choć oba te przysmaki mają wiele wspólnego. Szerbet to napój popularny w Turcji i Iranie. Podobno pochodzi z Persji i pijany jest szczególnie chętnie podczas Ramadanu. Mówi się też, że zastępuje alkohol u ortodoksyjnych muzułmanów. Stąd tradycja każe go pić z okazji urodzenia się dziecka. Jest też specjalny szerbet zaręczynowy.
Z czego składa się szerbet?
Pomysłów i przepisów na szerbet znaleźć można wiele. Jest to napój bazujący na owocowych sokach, wodach kwiatowych, cukrze i korzennych przyprawach. Znajdziemy więc szerbety różane, wiśniowe, cytrynowe i przede wszystkim z granatu. Legenda głosi, że Sulejman Wspaniały gdy cierpiał z pragnienia w upalny dzień został poczęstowany szklaneczką szerbetu. Napój przyniósł mu takie ukojenie i przyjemność, że opróżnioną szklaneczkę zwrócił wypełniwszy ją złotem w podzięce.
Jak zrobić szerbet?
Jak przygotować sobie samodzielnie szerbet na upalne dni? Zważywszy na ogromną gamę różnych szerbetów nic nie stoi na przeszkodzie, aby poeksperymentować i wymyślić swoją własną recepturę. Dość powiedzieć, że przeszukując meandry internetu trudno trafić na dwa takie same przepisy.
Najsmaczniejszy szerbet jaki udało się nam przygotować bazuje na hibiskusie, który to – sam nie będąc herbatą – często zaliczany jest w poczet herbacianych napojów. Hibiskus jest popularny w krajach muzułmańskich, gdzie serwuje się go w postaci napoju zwanego karkade z dużą ilością cukru. Wśród składników szerbetu często pojawiają się korzenne dodatki takie jak kardamon i cynamon. Najwięcej smaku wydobyć można z nich podczas gotowania. Zabieg ten kojarzy się z indyjską masala chai i tak też postanowiliśmy go potraktować. O ile masalę przygotowuje się gotując w mleku korzenie oraz czarną herbatę, o tyle nasz szerbet przygotujemy bez mleka, a herbatę zastąpimy hibiskusem. Polecamy w tym celu użyć już gotowej mieszanki do masala chai lub samemu zaopatrzyć się w kardamon i cynamon oraz inne ulubione przyprawy i rozbić je w moździerzu.
Przepis na szerbet
- Kardamon i cynamon oraz inne ulubione przyprawy i rozbijamy w moździerzu.
- Łyżkę takiej mikstury gotujemy w pół litrze wody z łyżką hibiskusa.
- Po dziesięciu minutach przecedzamy odwar do dzbanka. Dodajemy sok z połowy cytryny i szklankę soku z granatu.
- Całość słodzimy miodem lub zwykłym cukrem. Dodajemy także wodę różaną w ilości około 100ml.
- Powstałą miksturę chłodzimy i serwujemy z lodem.
Warto ją także rozcieńczyć wodą dla uzyskania odpowiednio orzeźwiającej proporcji. Osobiście uważamy nierozcieńczony szerbet za trochę zbyt ciężki jak na tonizujący napój na upały. Zamiast wody można użyć ogromnej ilości lodu. Wystarczy szklankę wypełnić kostkami i zalać je szerbetem. Napój taki zdecydowanie sprawdzi się w upalne dni, a gdy jeszcze podamy go z typowymi tureckimi słodkościami takimi jak chałwa, pismaniye czy lokum, z pewnością poczujemy się jak w Turcji.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Działanie kofeiny. Co dzieje się po minucie od wypicia herbaty?
Jak kofeina działa na nasze ciało? Po wypiciu napoju z kofeiną jest ona niemalże całkowicie[...]
maj
Targi Tea & Coffee World Cup 2016 Kraków, relacja foto & wideo
W dniach 10-12 maja 2016 roku w Krakowie w hali Expo Kraków odbyły się targi[...]
maj
Garbniki w herbacie. Czym są garbniki?
Garbniki , nazywane także taninami, to substancje naturalnie występujące w roślinach, należące do grupypolifenoli (zawierają[...]
maj
Herbata Big-Active (Bio-Active) Czarna Yunnan z Pigwą, Oxalis Czarna Marmelo recenzja, opinie
Herbata Big-Active (Bio-Active) Czarna Yunnan z Pigwą VS Oxalis Czarna Marmelo
lip
Podróbki Yerba mate, właściwości Miodokrzewu, czy fusy Yerba mate są szkodliwe. Yerba czy herba #3
W trzecim wydaniu programu Yerba czy herba odpowiadamy na pytania: która Yerba mate ma największy[...]
sie
6 wielkich gór – gdzie uprawiana jest najlepsza czerwona herbata?
Jak wiadomo herbata Pu-Erh, czyli herbata czerwona w naszej europejskiej nomenklaturze, a czarna u Chińczyków,[...]
lut
Tea & Coffee World Cup 2016
Po raz pierwszy w Krakowie, w dniach: 10-12 maja 2016 roku odbędą się najważniejsze światowe[...]
kwi
Przepis na ciasto z Yerba mate, greeny z Yerba mate
Kolejny przysmak dla fanów Yerba Mate. Jak się okazuje, ostrokrzew paragwajski nadaje się nie tylko[...]
maj