Szerbet nie powinien być mylony z sorbetem, choć oba te przysmaki mają wiele wspólnego. Szerbet to napój popularny w Turcji i Iranie. Podobno pochodzi z Persji i pijany jest szczególnie chętnie podczas Ramadanu. Mówi się też, że zastępuje alkohol u ortodoksyjnych muzułmanów. Stąd tradycja każe go pić z okazji urodzenia się dziecka. Jest też specjalny szerbet zaręczynowy.
Z czego składa się szerbet?
Pomysłów i przepisów na szerbet znaleźć można wiele. Jest to napój bazujący na owocowych sokach, wodach kwiatowych, cukrze i korzennych przyprawach. Znajdziemy więc szerbety różane, wiśniowe, cytrynowe i przede wszystkim z granatu. Legenda głosi, że Sulejman Wspaniały gdy cierpiał z pragnienia w upalny dzień został poczęstowany szklaneczką szerbetu. Napój przyniósł mu takie ukojenie i przyjemność, że opróżnioną szklaneczkę zwrócił wypełniwszy ją złotem w podzięce.
Jak zrobić szerbet?
Jak przygotować sobie samodzielnie szerbet na upalne dni? Zważywszy na ogromną gamę różnych szerbetów nic nie stoi na przeszkodzie, aby poeksperymentować i wymyślić swoją własną recepturę. Dość powiedzieć, że przeszukując meandry internetu trudno trafić na dwa takie same przepisy.
Najsmaczniejszy szerbet jaki udało się nam przygotować bazuje na hibiskusie, który to – sam nie będąc herbatą – często zaliczany jest w poczet herbacianych napojów. Hibiskus jest popularny w krajach muzułmańskich, gdzie serwuje się go w postaci napoju zwanego karkade z dużą ilością cukru. Wśród składników szerbetu często pojawiają się korzenne dodatki takie jak kardamon i cynamon. Najwięcej smaku wydobyć można z nich podczas gotowania. Zabieg ten kojarzy się z indyjską masala chai i tak też postanowiliśmy go potraktować. O ile masalę przygotowuje się gotując w mleku korzenie oraz czarną herbatę, o tyle nasz szerbet przygotujemy bez mleka, a herbatę zastąpimy hibiskusem. Polecamy w tym celu użyć już gotowej mieszanki do masala chai lub samemu zaopatrzyć się w kardamon i cynamon oraz inne ulubione przyprawy i rozbić je w moździerzu.
Przepis na szerbet
- Kardamon i cynamon oraz inne ulubione przyprawy i rozbijamy w moździerzu.
- Łyżkę takiej mikstury gotujemy w pół litrze wody z łyżką hibiskusa.
- Po dziesięciu minutach przecedzamy odwar do dzbanka. Dodajemy sok z połowy cytryny i szklankę soku z granatu.
- Całość słodzimy miodem lub zwykłym cukrem. Dodajemy także wodę różaną w ilości około 100ml.
- Powstałą miksturę chłodzimy i serwujemy z lodem.
Warto ją także rozcieńczyć wodą dla uzyskania odpowiednio orzeźwiającej proporcji. Osobiście uważamy nierozcieńczony szerbet za trochę zbyt ciężki jak na tonizujący napój na upały. Zamiast wody można użyć ogromnej ilości lodu. Wystarczy szklankę wypełnić kostkami i zalać je szerbetem. Napój taki zdecydowanie sprawdzi się w upalne dni, a gdy jeszcze podamy go z typowymi tureckimi słodkościami takimi jak chałwa, pismaniye czy lokum, z pewnością poczujemy się jak w Turcji.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jak zrobić dobrą kawę? 5 porad i wskazówek
Istotne jest jednak zrozumienie, że parzenie kawy to umiejętność wydobycia z ziarna odpowiedniej ilości substancji.[...]
1 Comments
kwi
Yerba mate czym jest? Opinie na temat Yerba mate
Yerba mate to wiecznie zielona roślina z Ameryki Południowej, która wywodzi się z obszaru podzielonego[...]
maj
Kiszone cytryny do herbaty, przepis
Każdy, kto skosztuje czarnej herbaty lub rooibosa, zaprawionego plasterkami miodowych cytryn i odrobiną syropu z[...]
lis
Rozpalanie fajki wodnej, sheeshy, shishy: poradnik, instrukcja, jak rozpalić fajkę wodną
Rozpalanie fajki wodnej, sheeshy, shishy: poradnik, instrukcja, jak rozpalić fajkę wodną
mar
Bylica pospolita. Herbatka z Czarnobyla?
Dziś chciałbym polecić herbatkę ziołową, która nie jest zbyt popularna, a nawet nieco niekanoniczna, ponieważ[...]
cze
Herbata z hibiskusa właściwości
Napar z kwiatów hibiskusa jest dobrze nam znany choć zwykle jako główny składnik herbatek owocowych.[...]
wrz
Mięta, herbata z mięty. Herbata miętowa: pospolita a wyjątkowa
To pospolite zioło jest jednym z dodatków do mieszanek herbacianych, składnikiem różnych napojów czy samodzielnym[...]
wrz
Herbata zielona Hojicha
Hojicha to herbata jesiennych, późnych zbiorów. Liście tej herbaty mają mocny brązowy kolor, który jest[...]
sty