ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Università Politecnica delle Marche we Włoszech pokazało, że bez względu na metodę parzenia herbaty (tradycyjne lub zimne parzenie) aktywność przeciwutleniająca nie zmienia się znacząco.

Temperatura parzenia herbaty w właściwości. Czy zimna herbata traci właściwości? Aktywność chelatowania metali
Temperatura parzenia herbaty w właściwości. Czy zimna herbata traci właściwości? Aktywność chelatowania metali

Które parzenie herbaty jest zdrowsze?

Naukowcy zaparzyli herbatę liściastą: czarną, zieloną, oolong i białą na dwa sposoby. Tradycyjne parzenie trwało 7 minut i zostało wykonane gorącą wodą o temperaturze 90*C, natomiast “cold brew” zalano wodą zimną o temperaturze pokojowej pozostawiono na 2 godziny. Następnie zmierzono ich aktywność przeciwutleniającą i nie stwierdzono istotnych różnic pomiędzy gorącym i zimnym parzeniem herbaty. Wyjątkiem była herbata biała, która otrzymywała lepsze wyniki przy zimnym parzeniu.

Temperatura parzenia herbaty w właściwości. Czy zimna herbata traci właściwości? Aktywność przeciwutleniaczy
Temperatura parzenia herbaty w właściwości. Czy zimna herbata traci właściwości? Aktywność przeciwutleniaczy

Właściwości przeciwutleniające są ściśle powiązane z zawartością kwasów fenolowych oraz czynnikami chelatującymi. Herbata parzona na zimno okazała się jednak lepszym inhibitorem LDL – czyli skuteczniej obniżała poziom, tak zwanego, złego cholesterolu.

Temperatura parzenia herbaty w właściwości. Czy zimna herbata traci właściwości? Aktywność przeciwutleniaczy a LDL
Temperatura parzenia herbaty w właściwości. Czy zimna herbata traci właściwości? Aktywność przeciwutleniaczy a LDL

Źródło: Hot vs. cold water steeping of different teas: Do they affect antioxidant activity? Elisabetta Venditti, Tiziana Bacchetti, Luca Tiano, Patricia Carloni, Lucedio Greci, Elisabetta Damiani

Fot. Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Po czym poznać, że matero i yerba mate jest spleśniałe? Test

Wiele osób pyta i zastanawia się po jakim czasie matero pełne liści ostrokrzewu paragwajskiego (yerba[...]

6 najlepszych sposobów na parzenie herbaty

W Polsce kultura herbaciana nigdy nie święciła wielkich triumfów, nie miała okazji się rozwinąć i[...]

Po czym poznać dobrą herbatę? Herbaty dobrej jakości

Jakość to cecha, którą kierujemy się przy dokonywaniu wyborów w czasie zakupów niemalże wszystkiego. Często[...]

Parzenie kawy a temperatura wody

Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]

2 Comments

Czym różni się kofeina od teiny

Odpowiedź na pytanie czym różni się kofeina od teiny jest bardzo prosta: teina pochodzi z[...]

Przepis na kawę z koglem moglem (jajkiem) i mleczkiem w tubce

Połączenie kawy z surowym jajkiem i mlekiem skondensowanym, szczególną popularnością cieszy się w Wietnamie –[...]

Najlepsza herbata w ciąży. Co pić w podczas ciąży? Przepis na ziołową herbatę dla kobiet

Na rynku możemy spotkać kilka propozycji herbat dla kobiet w ciąży. Niestety producenci potrafią bardzo[...]

Herbata z bursztynu na wzmocnienie odporności. Bursztyn na zdrowie

Nalewka i napar z bursztynu stosowana była już od starożytności dla oczyszczenia i wzmocnienia ciała.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.