ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Nie trudno sobie wyobrazić, że słodzenie herbaty nie jest zdrowe. Okiem herbaciarza jest to „profanacja” co oznacza po prostu, że cukier maskuje smak herbaty. Koneserzy parzą często drogie herbaty w tradycyjny sposób i nie do pomyślenia byłoby dla nich stracić coś z bukietu za sprawą dodatków. Inna sprawa to fakt, że dobrze zaparzona herbata nie jest gorzka i nie potrzeba jej słodzić.

Co do samego cukru to także wiemy, że podnosi on kaloryczność napoju co może się okazać niekorzystne nie tylko dla diabetyków ale także dla osób zdrowych. O szkodliwości zbyt bogatej w cukier diety nie ma sensu mówić, bo powiedziano już wiele. Ważniejsza jest obawa, że cukier w herbacie może ograniczyć jej właściwości prozdrowotne. Jest to istotna kwestia dla wielu osób, które traktują herbatę funkcyjnie i piją ją dla zdrowia.

Cukier kokosowy organiczny 350g
Cukier kokosowy organiczny 350g

Co mówią na temat słodzenia herbaty cukrem uczeni? Przeprowadzono badania nad aktywnością i dostępnością przeciwutleniaczy w herbacie czarnej przed i po dodaniu do niej cukru. Okazuje się, że spadek dostępności związków fenolowych i aktywności przeciwutleniaczy był znaczny. Wnioskujemy z tych badań, że słodzenie herbaty nie ma korzystnego wpływu na jej właściwości prozdrowotne.

Mamy zatem kolejny głos za tym by herbaty nie słodzić i sięgać ewentualnie po alternatywne metody słodzenia. Pamiętajmy jednak, że zarówno miód jak i różne syropy z klonu, daktyli czy agawy nie załatwią sprawy.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Po więcej szczegółów zapraszamy do: Antioxidant activity of health tea infusions and effect of sugar and milk on in-vitro availability of phenolics in tea, coffee and cocoa drinks. – Israel Olusegun Otemuyiwa, Mary Funmilayo Williams, Steve Adeniyi Adewusi

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Ile jest rodzajów herbaty?

Generalnie herbatę można podzielić botanicznie na gatunki, podgatunki i kultywary, czyli odmiany uprawne rośliny. Same[...]

Herbata oolong Lao Ming Mastergrade Oolong, parzenie herbaty oolong

Joanna z bloga Liu Mulan odwiedziła Czajnikowy i zaparzyła nam Lao Ming Mastergrade Oolong z[...]

Kostki lodu z zielonej herbaty, przepis

Kostki lodu z zielonej herbaty to bardzo dobry sposób na ochłodzenie naszej zielonej herbaty, którą[...]

Jak zaparzyć dobrą kawę w domu? Sposoby parzenia kawy

Sposoby parzenia kawy. Z myślą o tych, którzy lubią kawę parzoną, czarną, a więc bez[...]

1 Comments

Przeciwnowotworowe działanie herbaty. Herbata a nowotwory

Ostatnio dużo słyszy się o przeciwnowotworowym działaniu herbaty. To, że herbata jest zdrowa wiedzą już[...]

Najlepsza herbata na kaszel. Przepis na herbatę na ból gardła

Jakim naturalnym sposobem poradzić sobie z kaszlem? Herbata ziołowa bardzo pomaga w leczeniu kaszlu i[...]

Przegląd yerba mate: Amanda (ostrokrzew paragwajski), opinie

Yerba mate Amanda jest dobra, choć nie powalająca. Z całą pewnością warta uwagi dzięki swym[...]

Zielona herbata – naturalny lek na nowotwór?

Najbardziej aktywnym polifenolem w zielonej herbacie jest tzw. EGCG. Przykłady jego pozytywnego wpływu w zasadzie[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.