ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Mówi się, że nie ma sensu naprawiać skoro nic się nie zepsuło. Mogłoby to być motto marki La Rubia, która z biegiem lat nie zmienia się ani trochę. Rodzinna firma pana Tishlera produkuje te yerba mate cały czas dokładnie w ten sam sposób, nic nie robiąc sobie z postępu. Nie zmieniono opakowania, sposobu produkcji, nie dodano nowych wersji tej mate. Nie ma nawet strony internetowej, nie korzysta się również z mediów społecznościowych. Można by pomyśleć, że taka firma nie powinna istnieć, a tym bardziej istnieć na rynku międzynarodowym. Tymczasem La Rubia radzi sobie świetnie będąc cenioną za swą niezmienność i tradycyjny smak. Oraz swego rodzaju niszowość.

Co oznacza nazwa La Rubia?

Słowo La Rubia oznacza blondynkę i taka też grafika znajduje się na charakterystycznym fioletowym opakowaniu. Nie wiemy o niej jednak nic więcej, a domysły każą nam przypuszczać, że wizerunek jak i nazwa nie są przypadkowe. W ofercie firmy nie znajdziemy nic innego niż zwykłą wersję La Rubia. Nie ma mieszanki ziołowej, ani wersji sueve czy despalady. Są tylko dwie wielkości opakowania.

Jak produkowana jest yerba mate La Rubia?

Produkcja tej mate jest organiczna i limitowana. Nie jest to blend pochodzący z różnych plantacji, których liście skupowane są przez dużego producenta i mieszane według receptury. Tutaj mamy do czynienia z rodzinną firmą i ich plantacją. Przy produkcji La Rubia pracuje ponad 20 osób. Limit produkcji zaś oznacza, że tyle yerba mate ile wyrosło i ile się przetworzyło jest na sprzedaż i na więcej trzeba czekać do następnych zbiorów.

Yerba mate La Rubia 500g
Yerba mate La Rubia 500g

Jak smakuje yerba mate La Rubia?

Co czyni taką mate jak ta tak popularną na całym świecie? Jej wyjątkowy smak i charakter. Yerba ta produkowana jest tradycyjnie przy użyciu niezbyt nowych urządzeń. Jest dymiona i sezonowana dwa lata. Smak tej mate jest wyjątkowy. Dymny i szorstki jak przystało na paragwajskie mate. Znajdziemy tutaj też nuty tytoniu i wiśni, a także muśnięcie gorzkiej czekolady. Najwięcej daje z siebie przy pierwszym parzeniu.

Yerba mate La Rubia – dla kogo?

Komu można polecić tę yerba mate? Na pewno miłośnikom yerby paragwajskiej, zwłaszcza takiej, która lepiej smakuje na ciepło. Nadaje się zarówno dla początkujących, chcących poznać smak Paragwaju jak i dla wytrawnych smakoszy. Nie spodoba się raczej miłośnikom smaków bardziej roślinnych i lżejszych mate argentyńskiej.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Zawartość kofeiny w herbacie, zawartość taniny w herbacie, tanina i kofeina w herbacie

Najbardziej pobudzającą (największa % ilość kofeiny) jest herbata zielona Gyokuro (0,16%), która jednocześnie posiada najwięcej[...]

Yerba mate de leche

Yerba mate de leche to nazwa naparu przyrządzanego z yerba mate z dodatkiem mleka lub[...]

Działanie Yerba Mate, właściwości Yerba Mate

Yerba mate jest bardzo bogata w przeróżne substancje odżywcze i niektórzy chcieliby nazywać ją warzywem,[...]

Herbata biała

Herbata biała to jedna z najdroższych i najmniej przetworzonych odmian herbat. Pochodzi z rośliny Camellia[...]

Parzenie zielonej herbaty: Kyoto Kukicha

Znakomity słomkowy, orzeźwiający napar! Przepiękna zieleń tej herbaty i zapach działały na wszystkie zmysły. Trzy[...]

Jaka jest historia yerba mate? (legenda)

Indianie z plemienia Gurani byli pierwszymi, którzy poznali yerba mate i jej działanie. Jak do[...]

Przepis na Masala Chai rozgrzewająca indyjska herbata z mlekiem, porady

Żeby przygotować Masala Chaj potrzebujemy specjalną mieszankę, można dostać różne na rynku i również przepisów[...]

Parzenie czerwonej herbaty Pu-erh: część 3

Jak prawidłowo parzyć czerwoną herbatę, żeby była smaczna i posiadała swoje wszystkie cenne właściwości? Zobacz!

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.