ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Polifenole w yerba mate występują niezwykle obficie. Naukowcom udało się dowieść, że jest ich więcej niż w zielonej herbacie. Mogą stanowić 35% suchej masy liściowej. Nie może jednak pozostać niezauważony fakt, że mate przyrządza się ze znacznie większej dozy, niż herbatę. Dzięki temu napar pijemy bardziej stężony, a tym samym zawierający więcej substancji rozpuszczonych w wodzie.

Kwas chlorogenowy

Ogólna kompozycja polifenoli w ostrokrzewie paragwajskim i herbacie ze zrozumiałych przyczyn różni się znacznie. O ile w herbacie najbardziej „agresywnym” przeciwutleniaczem jest EGCG, o tyle w mate chodzi przede wszystkim o kwas chlorogenowy, czyli CGA. CGA udało się wyekstrahować aż 92 mg na 1 gram suszu. Tutaj również mate może popisać się wyjątkowo dużą zawartością tego przeciwutleniacza na tle konkurencji, ponieważ za najbogatsze źródło kwasu chlorogenowego uważa się powszechnie zieloną kawę. Niepalone ziarna kawy mogą zawierać nawet 60 mg tej substancji na każdy 1 gram ziaren. Jak widać yerba mate wyprzedza kawę o 30%.

Yerba mate chimarrao brazylijska 100g organiczna
Yerba mate chimarrao brazylijska 100g organiczna

Kwas chlorogenowy to silny przeciwutleniacz, który skutecznie redukuje stres oksydacyjny, czyli stan nagromadzenia dużej ilości wolnych rodników w ciele. Wolne rodniki to reaktywne cząsteczki tlenu, które mają dużą zdolność utleniania. Przeciwutleniacze to substancje, które neutralizują wolne rodniki, pozwalając się im utlenić. Dzięki czemu nasze komórki są chronione, co spowalnia starzenie się naszego ciała.

Kwas chlorogenowy ma również właściwości antynowotworowe. Nie tylko potrafi zabezpieczyć nas przed rozwojem komórek rakowych, ale także zmniejszyć już powstałe zmiany nowotworowe. Inną ciekawą cechą jest jego działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Ma właściwości przeciwgorączkowe oraz przeciwzapalne. Działa stymulująco na układ nerwowy i obniża ciśnienie krwi.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Zdjęcie główne: Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata czarna Sweet Black organiczna, parzenie, opinie

Herbata Sweet Black Organic, to ciekawa propozycja na ostatnie zimowe chłody. Napar w ciepłych kolorach,[...]

Garbniki w herbacie. Czym są garbniki?

Garbniki , nazywane także taninami, to substancje naturalnie występujące w roślinach, należące do grupypolifenoli (zawierają[...]

W czym parzyć herbatę? Graty do herbaty

Na rynku dostępne są dziesiątki czajników, czarek, filiżanek, ale także bardziej zaawansowane sprzęty do parzenia,[...]

1 Comments

Jak zrobić yerba mate w kokosie? Przepis

Funkcjonujący w popkulturze obraz kokosowego drinka z parasolką i słomką stał się niemalże ikoną tropikalnych[...]

D: Dust, oznaczenie jakości herbaty

D: Dust jest to literowe określenie jakości suszu herbacianego. Oznacza, że herbata jest bardzo drobna[...]

Nieco inne prezenty herbaciane. Jak spędzić święta z herbatą?

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Prawie tradycyjnie zbliża się też czas zabiegania, pogoni za prezentami.[...]

Herbata z szafranem z Kuwejtu

Potrzebna nam będzie czarna herbata, powinna być mocna. Ponadto szafran oraz kardamon w strączkach. Do[...]

Witamina K w herbacie

Osobiście polecam zacząć dzień od najprostszego koktajlu: mleko, matcha, banan i odrobina miodu. Po zmiksowaniu[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.