ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Polifenole w yerba mate występują niezwykle obficie. Naukowcom udało się dowieść, że jest ich więcej niż w zielonej herbacie. Mogą stanowić 35% suchej masy liściowej. Nie może jednak pozostać niezauważony fakt, że mate przyrządza się ze znacznie większej dozy, niż herbatę. Dzięki temu napar pijemy bardziej stężony, a tym samym zawierający więcej substancji rozpuszczonych w wodzie.

Kwas chlorogenowy

Ogólna kompozycja polifenoli w ostrokrzewie paragwajskim i herbacie ze zrozumiałych przyczyn różni się znacznie. O ile w herbacie najbardziej „agresywnym” przeciwutleniaczem jest EGCG, o tyle w mate chodzi przede wszystkim o kwas chlorogenowy, czyli CGA. CGA udało się wyekstrahować aż 92 mg na 1 gram suszu. Tutaj również mate może popisać się wyjątkowo dużą zawartością tego przeciwutleniacza na tle konkurencji, ponieważ za najbogatsze źródło kwasu chlorogenowego uważa się powszechnie zieloną kawę. Niepalone ziarna kawy mogą zawierać nawet 60 mg tej substancji na każdy 1 gram ziaren. Jak widać yerba mate wyprzedza kawę o 30%.

Yerba mate chimarrao brazylijska 100g organiczna
Yerba mate chimarrao brazylijska 100g organiczna

Kwas chlorogenowy to silny przeciwutleniacz, który skutecznie redukuje stres oksydacyjny, czyli stan nagromadzenia dużej ilości wolnych rodników w ciele. Wolne rodniki to reaktywne cząsteczki tlenu, które mają dużą zdolność utleniania. Przeciwutleniacze to substancje, które neutralizują wolne rodniki, pozwalając się im utlenić. Dzięki czemu nasze komórki są chronione, co spowalnia starzenie się naszego ciała.

Kwas chlorogenowy ma również właściwości antynowotworowe. Nie tylko potrafi zabezpieczyć nas przed rozwojem komórek rakowych, ale także zmniejszyć już powstałe zmiany nowotworowe. Inną ciekawą cechą jest jego działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Ma właściwości przeciwgorączkowe oraz przeciwzapalne. Działa stymulująco na układ nerwowy i obniża ciśnienie krwi.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Zdjęcie główne: Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Yerba mate Selecta. Opinie

Selecta to stara, paragwajska yerba, która w 2020 roku świętowała swoje siedemdziesięciolecie. Początki Selecty sięgają[...]

Herbata zielona Hojicha

Hojicha to herbata jesiennych, późnych zbiorów. Liście tej herbaty mają mocny brązowy kolor, który jest[...]

Mrożona japońska herbata Mugicha. Najlepszy przepis na herbatę z jęczmienia. Pokeherbata

Prażona herbata z jęczmienia to bezkofeinowy napój zrobiony z ziaren jęczmienia. Herbata popularna jest w[...]

Herbata Czarna

Czarna herbata pochodzi z rośliny camelia sinensis i w zależności od gatunku i regionu uprawy[...]

Yerba mate, wartości odżywcze Yerba mate Amanda

Zawartość wartości odżywczych w Yerba mate Amanda. Wartości odżywcze w 50g Yerba mate zaparzonych 500ml[...]

Historia herbaty w Indiach

Od momentu założenia pierwszych upraw, Indie stawały się coraz większą potęgą herbacianą. Assam, Dardźiling i[...]

Herbata w Iranie. Historia perskiej herbaty

Pierwsze krzewy herbaciane pojawiły się w Iranie w 1901 roku, po tym gdy irański ambasador[...]

Kiedy woda ma 60,70,75,80,85,90 stopni? Po jakim czasem woda w czajniku nadaje się do parzenia herbaty?

Świeżo zagotowana woda zazwyczaj ma około 96*C Celsjusza i świetnie nadaje się do parzenia czarnej[...]

2 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.